2016-08-17 14:25:08
Φωτογραφία για Εβγαζαν σέλφι με τον... Φύρερ!
Τι θα γινόταν αν ο Χίτλερ ξυπνούσε ένα πρωί στη σύγχρονη Γερμανία και πώς θα αντιδρούσαν οι συμπολίτες του βλέποντάς τον να κυκλοφορεί στους δρόμους;

Οι απαντήσεις που δίνονται στα παραπάνω ερωτήματα μέσα από τη σατιρική ταινία του Ντάβιντ Βνεντ με τίτλο «Κοίτα ποιος επέστρεψε» δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό κλίμα για τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονοι Γερμανοί αντιμετωπίζουν τον Φύρερ περισσότερα από 70 χρόνια μετά τον θάνατό του. Κι όμως αυτή η ταινία, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Τιμούρ Φέρμες το οποίο κυκλοφόρησε το 2012, είναι πολύ πιθανόν να διεκδικήσει το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς γερμανικές υποψηφιότητες.

Η ταινία, η οποία βγήκε στις γερμανικές κινηματογραφικές αίθουσες πριν από λίγους μήνες, σημειώνοντας μάλιστα μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, προβάλλει τον Χίτλερ ως έναν σατιρικό ήρωα που προσφέρει άφθονο γέλιο, παράλληλα όμως καταγράφει ένα φαινόμενο εξαιρετικά σοβαρό, τις αντιδράσεις του κόσμου όταν τον βλέπουν ξαφνικά μπροστά τους. Και οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι αυτές που θα περιμέναμε...


Σύμφωνα με το σενάριο, ο Χίτλερ, τον οποίον υποδύεται ο ηθοποιός Ολιβερ Μαζούτσι, ξυπνά μία μέρα, άφραγκος, χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα που κάποτε υπήρξε το κέντρο της ναζιστικής αυτοκρατορίας του. Αρχίζει να περιφέρεται στους δρόμους όπου τον ανακαλύπτει ένας τηλεοπτικός παραγωγός και του προτείνει να δουλέψει σε ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι ως σωσίας του Χίτλερ.

Αηδία

Ο ίδιος εμφανίζεται σοκαρισμένος από την εικόνα που επικρατεί σήμερα στη Γερμανία. Εκφράζει την αηδία του για τη μοντέρνα Δημοκρατία της χώρας και την αντιπάθειά του προς την Ανγκελα Μέρκελ, την οποία αποκαλεί χαρακτηριστικά «αδέξια γυναίκα». Οταν δε ανακαλύπτει πως η γερμανική τηλεόραση είναι γεμάτη με σόου μαγειρικής αναφωνεί εξοργισμένος: «Ευτυχώς που ο Γκέμπελς δεν το είδε ποτέ αυτό».

Οργισμένος ο... Αδόλφος διαβάζοντας τα νέα για τη σύγχρονη Γερμανία

Σε όλη αυτή την περιήγησή του ο Χίτλερ έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με πολύ κόσμο, καθώς ο σκηνοθέτης μαζί με τους ηθοποιούς και το συνεργείο ταξίδεψαν σε πολλά σημεία της χώρας προκειμένου να «αιχμαλωτίσουν» αληθινές αντιδράσεις απέναντί του. Το απρόσμενο αλλά και εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που τον συναντούν, τον αντιμετωπίζουν με γέλια κι ενθουσιασμό, τρέχουν να βγάλουν μαζί του σέλφι φωτογραφίες και του απευθύνουν ναζιστικούς χαιρετισμούς! «Ακόμη και κάποιοι μετανάστες που δεν έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή φαίνονται να χαίρονται που συναντούν τον αρχηγό των ναζί, πιθανότατα γιατί ίσως έχουν μάθει την ιστορία λίγο διαφορετικά» λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας. Και να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για άτομα που προέρχονται από μεμονωμένες νεοναζιστικές ομάδες αλλά για απλούς καθημερινούς κατοίκους της Γερμανίας.

Παράλληλα, ο Βνεντ αποκαλύπτει πως οι παραγωγοί της ταινίας τού ζήτησαν να συμπεριλάβει περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις του κόσμου απέναντι στον Χίτλερ, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς μόνον δύο άτομα από τους χιλιάδες που συνάντησαν εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους. Ο ένας από αυτούς σημείωσε με νόημα: «Εν έτει 2014, αν κάποιος εμφανιστεί στην κεντρική πλατεία του Μπάιροϊτ υποδυόμενος τον Χίτλερ και αυτό γίνεται ανεκτό από τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου, τότε έχω να πω: Αυτό είναι κακό για τη Γερμανία». Και η διαπίστωση αυτή είναι, προφανώς, το σημαντικότερο μήνυμα που περνά μέσα από την ταινία.

Η τελική επιλογή της γερμανικής ταινίας που θα πάει στα Οσκαρ θα γίνει στις 20 Αυγούστου από ανεξάρτητη επιτροπή.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ