2016-08-20 16:56:23
Φωτογραφία για Μία ημέρα σε ένα φάρο-  Ανοικτοί αύριο για το κοινό 30 πέτρινοι φάροι
Τους φάρους σε 30 περιοχές της επικράτειας ανοίγει για το κοινό το Πολεμικό Ναυτικό, αυτή την Κυριακή 21 Αυγούστου με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη σημασία των φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.

Σήμερα το Ελληνικό φαρικό δίκτυο περιλαμβάνει 1.560 φάρους οι οποίοι λειτουργούν με σύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα αναφέρει ο κ.Κωνσταντίνος Κολουκούρης Αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων, σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84».

Διάσπαρτοι στην χώρα υπάρχουν 144 πέτρινοι φάροι και ένα τμήμα αυτών έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, είπε στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα» και τον Γιώργο Αποστολίδ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει η Ελλάδα η οποία διαθέτει ένα δίκτυο από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.


Αύριο το προσωπικό της Υπηρεσίας Φάρων θα βρίσκεται στα κατά τόπους σημεία για να ξεναγήσει και να ενημερώσει του επισκέπτες. Σε όλη την διάρκεια του χρόνου η υπηρεσία, η οποία ιδρύθηκε το 1887  έχει υπό την επίβλεψή της την συντήρηση, την λειτουργία και την επισκευή του δικτύου.

Σήμερα όλοι οι φωτιστικοί μηχανισμοί των φάρων και των αυτόματων πυρσών του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου λειτουργούν με σύγχρονα φωτοβολταικά η ηλεκτρικά φωτιστικά συστήματα.

Οι παλαιότεροι φάροι που κατασκευάστηκαν στον ελλαδικό χώρο ήταν της Ιονίου Επτανησιακής Πολιτείας (κάστρο Κέρκυρας 1822, Βαρδιάνοι 1824, Λευκίμη 1825 Λάκκα 1825 Μαντόνας 1825)

Ο πρώτος πυρσός ανάβει στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους Αίγινα το 1829 στην είσοδο του λιμένα της δίπλα στο εκκλησάκι του Άγιου Νικολάου του Θαλασσινού.

Πέτρινοι Φάροι

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από την Υπηρεσία Φάρων την εξαετία 2008-2014 αποκαταστάθηκαν 18 φάροι. Εξ αυτών οι 11 φάροι με χρηματοδότηση ιδίων πόρων της Υπηρεσίας Φάρων (Σπαθί Σερίφου, Κόρακας Πάρου, Καψάλι Κυθήρων, Γουρούνι Σκοπέλου, Σίγρι Μυτιλήνης, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Αγ. Νικόλαος Κέας, Δρέπανο Χανίων, Σουσάκι Κορινθίας Βρυσάκι Λαυρίου και Δουκάτο Λευκάδας).

Ακόμα 4 φάροι με δημόσια χρηματοδότηση, μέσω τοπικών φορέων Δήμων και Νομαρχιών (Αγ. Σώστης Μεσολογγίου, Μ. Έμβολο Αγγελοχωρίου, Φανάρι Ίου και Κάστρο Μυτιλήνης). Επίσης 3 φάροι απκαταστάθηκαν με ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω Μη Κερδοσκοπικού Ιδρύματος (Ντάνα Πόρου, Ταίναρο και Μαλέας Λακωνίας).

Μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 χρηματοδοτήθηκαν δύοέργα αποκατάστασης Φάρων (Κοκκινόπουλο Ψαρών και Μονεμβασία) και αναμένεται λόγω της αυξημένης ωριμότητας των προτάσεων να χρηματοδοτηθούν τρία επιπλέον έργα στο νέο ΕΣΠΑ-ΣΕΣ 2014-2020 (Κόγχη Σαλαμίνας, Τρίκερι Μαγνησίας και Αγ. Ηλίας Αμοργού).

Αύριο το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, τους εξής φάρους:

1 Αγ. Νικόλαος – Κέα

2 Ακρωτήρι – Θήρα

3 Αρκίτσα – Φθιώτιδα

4 Αυλίδα – Βοιωτία

5 Βασιλίνα – Εύβοια

6 Βρυσάκι – Λαύριο

7 Γερογόμπος – Κεφαλονιά

8 Γουρούνι – Σκόπελος

9 Δρέπανο – Αχαΐα

10 Δρέπανο – Χανιά

11 Κασσάνδρα – Χαλκιδική

12 Κατάκολο – Ηλεία

13 Κερί – Ζάκυνθος

14 Κρανάη – Γύθειο

15 Λάκκα – Παξοί

16 Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη

17 Μελαγκάβι – Λουτράκι

18 Πλάκα – Λήμνος

19 Σκινάρι – Ζάκυνθος

20 Σουσάκι – Κορινθία

21 Σπαθί – Σέριφος

22 Ψαρομύτα – Φωκίδα

23 Κοκκινόπουλο – Ψαρά

24 Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη

25 Ταίναρο – Λακωνία

26 Κόπραινα – Άρτα

27 Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα

28 Θεσσαλονίκη

29 Μονεμβασιά – Λακωνία

30 Ντάνα – Πόρος
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ