2016-08-20 20:03:06
Φωτογραφία για Καθαρισμός 2.000 τόνων σκουπιδιών από παραλία στην Ινδία
Δύο Ινδοί, ένας 33χρονος δικηγόρος και ο 84χρονος συνταξιούχος γείτονάς του, ξεκίνησαν τον καθαρισμό μίας από τις μεγαλύτερες παραλίες του Μουμπάι, που μετά την απομάκρυνση 2.000 τόνων απορριμμάτων, εξελίχθηκε τελικά στον μεγαλύτερο καθαρισμό στην ιστορία.

Πλαστικές σακούλες, σακούλες τσιμέντου, γυάλινα μπουκάλια, κομμάτια από ρούχα, παπούτσια και άλλα σκουπίδια σε κάθε σπιθαμή άμμου, είχαν μετατρέψει την άλλοτε παρθένα ακτογραμμή σε χωματερή.

«Η ποσότητα των πλαστικών στην παραλία ήταν πραγματικά απίστευτη, ένα φοβερό και ανησυχητικό θέαμα», δήλωσε ο 33χρονος Άφροζ Σαχ, ο οποίος αποφάσισε να ξεκινήσει μια τοπική πρωτοβουλία για τον καθαρισμό της παραλίας Βερσόβα αφού παρατήρησε το βουνό απορριμμάτων από το διαμέρισμά του.

«Ήμασταν σε κατάσταση σοκ στη θέα των απορριμμάτων, αλλά νιώθουμε μια αίσθηση ανακούφισης τουλάχιστον όταν προσπαθούμε να καθαρίσουμε την παραλία και τον ωκεανό», πρόσθεσε ο Σαχ.


Μετά από εκείνη την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου του περασμένου έτους, το εγχείρημα του Σαχ οδήγησε στη συλλογή περίπου 2.000 τόνων σκουπιδιών από την παραλία μήκους 2,5 χιλιομέτρων, περίπου ισοδύναμα με το βάρος 1.000 τζιπ.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο μόνο, οι εθελοντές της πρωτοβουλίας γέμισαν 57 μεγάλα φορτηγά με σκουπίδια.

Οι περίπου 500 εθελοντές εργάζονται οκτώ ώρες κάθε Σαββατοκύριακο, ακόμα και με γυμνά χέρια, και απομακρύνουν όσα περισσότερα απορρίμματα μπορούν, η πλειοψηφία των οποίων είναι πλαστικά. Δυστυχώς ο 84χρονος συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Χαρμπανάς Ματούρ απεβίωσε τον Μάρτιο, αλλά ο γιος του συνεχίζει το έργο του.

«Αν οι άνθρωποι του Μουμπάι κατάφεραν να καθαρίσουν αυτή την παραλία, απλά φανταστείτε τι άλλο είναι εφικτό. Πιστεύω ότι μπορεί να είναι ένα φανταστικό μοντέλο για άλλα εγχειρήματα στην Ινδία, τη Νοτιοανατολική Ασία, και σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Λιούις Πιουχ, κολυμβητής αντοχής και πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών, που βοήθησε τους εθελοντές το περασμένο Σάββατο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ