2016-08-21 16:15:12
Φωτογραφία για Με προβλήματα η παραγωγή του καλαμποκιού στην Ηλεία
«Κάθε χρόνο και χειρότερα» είναι η φράση που επαναλαμβάνουν αυτές τις μέρες οι καλαμποκοπαραγωγοί της Ηλείας Η συγκομιδή του αραβόσιτου, ξεκίνησε με «βαριά καρδιά», ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένη και προβληματική παραγωγή.

Έτσι η ανησυχία των παραγωγών καλαμποκιού, αυτό το διάστημα θα εντείνεται, καθώς απειλούνται με οικονομική καταστροφή χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δεδομένου ότι  η έλλειψη σταθερών δομών συνεργασίας των καλλιεργητών με τους κτηνοτρόφους (καταναλωτές) και η «συμπαιγνία» του ιδιωτικού εμπορίου σε βάρος και των δύο ενέχει τον κίνδυνο να καθηλώσει την τιμή στα απαγορευτικά επίπεδα των 17 με 18 λεπτά το κιλό. Κάτι τέτοιο θα σημάνει ολοκληρωτική καταστροφή «αφού τιμή πώλησης κάτω από 20 λεπτά είναι “αυτοκτονία” », όπως τονίζουν χαρακτηριστικά καλαμποκοπαραγωγοί.

Μείωση καλλιέργειας

Στην Ηλεία η μείωση στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλαμποκιού είναι πολύ μεγάλη και φέτος υπολογίζουμε να φτάσει γύρω στο 40% ενώ και για την περιοχή των Λεχαινών η μείωση κινείται στο 30%
. Πρώτος λόγος είναι οι τιμή που εισπράττουν οι καλλιεργητές, δεύτερον είναι το κόστος του ποτίσματος και το ρεύμα και τρίτον η αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων που ανεβάζει το καλλιεργητικό κόστος, ενώ ρόλο παίζει και η εισαγωγή καλαμποκιού που σπάει την τοπική αγορά.

Στην Ηλεία παλαιότερα καλλιεργούνταν 100-120.000 στρέμματα ενώ τώρα 50-60.000 στρέμματα και η παραγωγή δεν ξεπερνά τις 60.000 τόνους, που φυσικά δεν καλύπτει με τίποτα την εσωτερική κατανάλωση.

«Γυρνάνε την πλάτη»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαμποκοπαραγωγών κ. Χρήστος Παλαιολόγος, τον οποίο συναντήσαμε λίγο πριν ξεκινήσει με τις θεριζοαλωνιστικές του την συγκομιδή, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ηλεία λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας έχει το καλύτερο καλαμπόκι στον κόσμο. Δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να υπάρξει από τα αρμόδια υπουργεία πολιτική στήριξης.Το φωνάζουμε χρόνια τώρα αλλά “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Γυρνάνε την πλάτη στο καλαμπόκι που είναι το δημητριακό με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο και αυτό είναι σε βάρος της αγροτικής οικονομίας. Κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν».

Χαριστική βολή οι εισαγωγές

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στροφή σε αθρόες εισαγωγές  φθηνού καλαµποκιού από βαλκανικές χώρες, που μάλιστα  έχουν µεγάλη παραγωγή.

Η Ελλάδα παράγει περίπου 1.200.000 τόνους καλαμποκιού και εισάγει άλλους 300.000 τόνους για εσωτερική κατανάλωση. Εισαγωγές γίνονται από διάφορες  χώρες όπως τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Οι κτηνοτρόφοι  τα δύο τελευταία χρόνια, πραγµατοποίησαν εισαγωγές από τη Βουλγαρία έναντι 14 λεπτών (!) το κιλό, ενώ αντίστοιχα το ελληνικό καλαμπόκι έχει μια τιμή περίπου 19- 20 λεπτά το κιλό, πολύ χαμηλή μεν για τους καλλιεργητές, αλλά ως διαφορά υπολογίσιμη για εκείνους που το αγοράζουν κυρίως για ζωοτροφές.

Τα τελειώματα

Με τιμές που σημειώνουν αύξηση σχεδόν 40% από το περσινό ξεκίνημα και τα 16 λεπτά το κιλό, φεύγει στα τελειώματα το καλαμπόκι προηγούμενης σοδειάς, καθώς οι παραγωγοί λαμβάνουν έως και 22 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, αρκετοί έμποροι στην περιοχή των Τρικάλων λαμβάνουν ακόμα και 24-25 λεπτά το κιλό για το προϊόν.

Την ίδια ώρα, για το ενσίρωμα καλαμποκιού, η συγκομιδή του οποίου βαίνει προς το τέλος, η τιμή φέτος κινείται από 3,7-4 λεπτά το κιλό. Και πάλι η τιμή εξαρτάται από τον τρόπο πληρωμής. Δηλαδή, τα 3,7-3,8 λεπτά το κιλό είναι τιμή μετρητοίς, ενώ τα 4 λεπτά το κιλό είναι με διακανονισμό για πληρωμή τα Χριστούγεννα. Το ενσίρωμα είναι προϊόν, το οποίο περιέχει μεγάλα  ποσοστά υγρασίας,οργανικά οξέα, όπως γαλακτικό οξύ και χορηγείται στα ζώα σαν χονδροειδής ζωοτροφή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ