2016-08-21 22:45:20
Φωτογραφία για Οι πύραυλοι κρουζ του μέλλοντος, θα είναι και κινεζικοί
Σημαντικές καινοτομίες στο πυραυλικό της οπλοστάσιο ετοιμάζουν οι επιστήμονες στην Κίνα, με στόχο αφενός τη μείωσης του κόστους και αφετέρου την προσαρμογή του οπλοστασίου ώστε οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να είναι σε θέση να ανταποκριθούν με τον καταλληλότερο τρόπο σε οποιαδήποτε πρόκληση ασφαλείας ανακύψει στο μέλλον.

Πρόκειται για τους νέας γενιάς πυραύλους επόμενης γενιάς, τύπου κρουζ της Κίνας, οι οποίοι θα έχουν σπονδυλωτή αρχιτεκτονική σχεδίαση (modular design), με στόχο να επιτρέψει την προσαρμογή τους από τον χρήστη, αναλόγως των καταστάσεων που αντιμετωπίζει κάθε φορά και τους στόχους που καλείται να πλήξει για να εξουδετερώσει.

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος δηλώσεις για το θέμα έκανε σε αποκλειστική συνέντευξη στην China Daily ο Wang Changqing, διευθυντής του τμήματος γενικών σχεδιάσεων της τρίτης ακαδημίας που ανήκει στην China Aerospace Science and Industry Corp, λέγοντας ότι το μελλοντικό πεδίο της μάχης απαιτεί την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων ευέλικτων που θα είναι παράλληλα λελογισμένο κόστος κατασκευής και χρήσης.


Η προσέγγιση των Κινέζων στο ζήτημα είναι η ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων κρουζ «plug and play», δηλαδή με απλά βήματα θα προσαρμόζονται για την αποστολή τους και θα είναι έτοιμα για χρήση σε λίγο χρόνο. Αυτό ανέφερε ο προαναφερθείς αξιωματούχος μιλώντας στο κινεζικό μέσο ενημέρωσης στο περιθώριο του 2016 Hiwing Forum που διεξήχθη στο Πεκίνο, το οποίο και επικέντρωσε στην τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και τα μη επανδρωμένα συστήματα.

Οι αυτοματισμοί που θα ενσωματωθούν και η τεχνητή νοημοσύνη, θα βοηθήσουν τους στρατιωτικούς διοικητές να έχουν το έλεγχο σε πραγματικό χρόνο να μετατρέψουν τον κάθε πύραυλο για την αποστολή που επιθυμούν, έχοντας άμεσα διαθέσιμο για επιχειρησιακή χρήση, να τον εκτοξεύσουν και να ελέγχουν ή όχι την πορεία του στον στόχο (fire-and-forget), ακόμα και να προσθέσουν δεδομένα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Παρόμοια λογική ακολουθεί ο ευρωπαϊκός κολοσσός στον τομέα των πυραύλων – βλημάτων, η MBDA, η οποία και παρουσίασε πέρσι στο αεροπορικό σόου του Παρισιού τη σύλληψη – σχεδίαση πυραύλου σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής στη λογική που περιέγραψε ο Κινέζος, με την κωδική ονομασία CVW102 Flexis.

Ανάλογα με τις πληροφορίες που θα έχουν οι στρατιωτικοί διοικητές για τον στόχο που καλούνται να εξουδετερώσουν, θα επιλέγουν την εκρηκτική κεφαλή, μεταβάλλοντας κατά το δοκούν την καταστρεπτική του ικανότητα, το σύστημα διεύθυνσης, τον κινητήρα, κατά συνέπεια και την εμβέλειά του, «συναρμολογώντας» επί της ουσίας τον κατάλληλο πύραυλο.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια παραμένει η ικανότητα συναρμολόγησης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλιώς η όλη σύλληψη κινδυνεύει να φέρει τα αντίθετα επιχειρησιακά αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν οι σχεδιαστές και οι χρήστες.

Πολλές από αυτές τις παραμέτρους στην τάση εξέλιξης των σύγχρονων πυραύλων, περιέχονται και σε έκθεση που συνέταξε για το θέμα Hiwing Scientific and Technological Information Institute που εδρεύει στο Πεκίνο, που εξειδικεύεται στην έρευνα αεροδυναμικών βλημάτων και μη επανδρωμένων συστημάτων (aerodynamic missiles and unmanned systems), αποδεικνύοντας έτσι την τεράστια πρόοδο που έχει επιτύχει η κινεζική αμυντική βιομηχανία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ