2016-08-22 20:42:58
Φωτογραφία για Αναζητώντας το υδατογράφημα με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Δύο αιώνες περίπου, μετά τον θάνατό του Σούμπερτ, γερμανοί επιστήμονες εξετάζουν μια παρτιτούρα του, μέσα από μια επαναστατική μέθοδο που ανέπτυξαν.

Οι ειδικοί αναζητούν το υδατογράφημα, μια μικρή εικόνα ή μοτίβο που όλα τα παλιά χαρτιά έχουν σε κάποιο σημείο τους.

Με τη βοήθεια υπέρυθρης ακτινοβολίας ή θερμικής ακτινοβολίας ανιχνεύεται το σημείο που μπορεί να βρίσκεται το υδατογράφημα, καθώς η περιοχή εκεί είναι λεπτότερη ή θα υπάρχει διαφορά στην θερμοκρασία. Είναι κάτι που μπορεί να ανιχνεύσει η κάμερα.

«Όταν βάζω το χαρτί, την παρτιτούρα στο ζεστό πιάτο, εκείνη τη στιγμή μπορώ να δω το υδατογράφημα. Εκείνη την στιγμή μπορώ να το καταγράψω και να το μεταφέρω στον υπολογιστή.

Και από αυτή τη μικρή αλληλουχία ελάχιστων δευτερολέπτων, μπορώ να ψάξω για την εικόνα όπου εμφανίζεται πιο καθαρά το υδατογράφημα, έχει το μεγαλύτερο κοντράστ, αλλά δεν έχουμε την εμφάνιση μελανιού.


Αυτή είναι η αρχή της μεθόδου μου» εξηγεί ο Χάγκεν Ίμελ, ερευνητής στην Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου.

Όλοι οι σημαντικοί κατασκευαστές χαρτιού προσέθεταν ένα υδατογράφημα στα προϊόντα τους, μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα. Το χαρτί ήταν ένα ακριβό προϊόν και το υδατόσημο επέτρεπε να είναι σαν μια σφραγίδα ποιότητας.

Επειδή τα στοιχεία που καταγράφει η κάμερα αποθηκεύονται στον υπολογιστή, μπορούν να γίνουν διασταυρώσεις και συνεχείς αναλύσεις των δεδομένων που βρίσκουμε κάθε φορά.

«Τα υδατογραφήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν μελετάμε χαρτί με ιδιόχειρες σημειώσεις, γιατί πρέπει να βρίσκουμε την ηλικία του ντοκουμέντου και την τοποθεσία που γράφτηκε.

Μπορούμε να βρούμε όλα αυτά τα στοιχεία, πολύ πιο εύκολα όταν υπάρχει υδατόσημο» τόνισε η Μαρτίνα Ρέμπμαν, Επικεφαλής του Τμήματος Μουσικής, της Κρατικής Βιβλιοθήκης του Βερολίνου.

Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας Ξύλου Φράουνχοφερ και στο Πανεπιστήμιο του Μπράουνσβαικ. Η κάμερα είναι χρήσιμη για να βρούμε τα υδατογραφήματα σε αντίτυπα επίσης έργων τέχνης και σχέδια.

Αλλά δεν είναι μια φθηνή τεχνολογία. Το σύστημα που χρησιμοποιεί η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Βερολίνου κοστίζει 100.000 ευρώ. Ο επόμενος στόχος είναι να γίνουν τα πάντα πιο φθηνά.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ