2016-08-23 13:59:09
Φωτογραφία για Ημέρα... δόξας για τον ιστορικό Φάρο του Κατακόλου [video]
Την ευκαιρία να επισκεφθούν τον ιστορικό φάρο του Κατακόλου είχαν την Κυριακή οι πολίτες της Ηλείας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, η οποία γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Αυγούστου, από το 2003, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων.

Ο Φάρος, όπως σημειώνει το patrisnews.com, ήταν ανοιχτός από τις 10 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα και πλήθος πολιτών αξιοποίησαν την ευκαιρία και γνώρισαν από κοντά ένα από τα πιο ιστορικά αξιοθέατα του επινείου του Πύργου.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης δήλωσε ότι ο φάρος πρέπει να προσεχθεί και ν' αναδειχθεί, διότι συνιστά τμήμα του Πολιτισμού μας.

«Οι φάροι είναι ένα κομμάτι της Ιστορίας του τόπου μας. Έχουν στοιχεία πολιτιστικά, αλλά και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, είναι ένα από τα στοιχεία της περιοχής μας που αξίζει να αναδείξουμε, αφού, βεβαίως, υπάρξει και η κατάλληλη βοήθεια, διότι τα χρόνια αφήνουν τα σημάδια τους. Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε, ώστε να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε το στοιχείο, ως κομμάτι της Ιστορίας του τόπου μας», σημείωσε ο κ. Μπαξεβανάκης.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Ηλείας (ΕΑΑΝ), Ζώης Υφαντής, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση των πολιτών και τόνισε, ότι από την πλευρά του, θα προσπαθήσει, ώστε να αναληφθούν μελλοντικά και άλλες πρωτοβουλίες, μέσα από τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν την Ιστορία του τόπου.

«Βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στο Φάρο του Κατακόλου, για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, η οποία τιμάται από το 2003, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό συμπεριέλαβε το Κατάκολο στους 30 επισκέψιμους φάρους πανελλαδικά», τόνισε ο κ. Υφαντής.

Ο κελευστής-φαροφύλακας Σπύρος Ποταμίτης αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορία που έχει ο Φάρος του Κατακόλου, τονίζοντας ότι κατασκευάστηκε το 1865, έχει στοιχεία της γαλλικής αρχιτεκτονικής και η μοναδική περίοδος κατά την οποία δεν λειτούργησε ήταν επί Κατοχής. Επίσης, ανέφερε πως το καλοκαίρι χρησιμοποιείται ως παραθεριστικό θέρετρο για τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, αλλά και την προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων γιορτάστηκε φέτος σε 350 φάρους, που ανήκουν σε 50 χώρες του κόσμου.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ