2016-08-25 16:59:08
Φωτογραφία για Αλήθειες και μύθοι για τον Θυροειδή αδένα.  Πώς μπορώ να το προλάβω;
Χάνετε βάρος και οι διατροφικές σας συνήθειες είναι περίεργες τελευταία; Χάνετε βάρος... γρήγορα και ανησυχείτε για νευρική ανορεξία; Μάλλον ήρθε η ώρα για εξετάσεις για να βρείτε την αιτία αυτών που ονομάζεται Θυρεοειδής αδένας. Ο κύριος ρόλος αυτού του αδένα είναι ο έλεγχος του μεταβολισμού, χάρις σε τρεις ορμόνες που παράγει 1) τη θυροξίνη 2) την τετραϊωδοθυρονίνη και 3) την καλσιτονίνη η οποία ελαττώνει τα επίπεδα ασβεστίου του αίματος. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι ο θυρεοειδής εμφανίζεται σε άτομα που κατοικούν σε περιοχές που δεν έχουν ιώδιο. Ουσιαστικά στο σώμα σταματάει (με την αύξηση του θυρεοειδούς) ο μεταβολισμός όλο και περισσότερο επιβραδύνει και βαραίνει τον οργανισμό.

Ο θυρεοειδής, ο μικρός αδένας που βρίσκεται στο λαιμό όπως μαρτυρά και το όνομά του μοιάζει με θυρεό, δηλαδή με οικόσημο, το οποίο είναι σημείο αναφοράς για πολλούς όταν αναφερόμαστε σε διαταραχές στα κιλά. Ο «κόμπος» στον λαιμό είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα πάθησης του θυρεοειδούς. Όταν όμως συνοδεύεται από κάποια διόγκωση στην περιοχή του τραχήλου, του μπροστινού μέρους του λαιμού, χρειάζεται διερεύνηση σε μεγαλύτερο βαθμό, όμως σε μεγάλο ποσοστό είναι σύμπτωμα άλλης παθολογίας ή αγχώδους διαταραχής.


Συνήθως σε μεγάλο ποσοστό εμφανίζεται σε κλίμακα 5 -1 δυστυχώς υπέρ των γυναικών, δηλαδή οι γυναίκες είναι κατά 5 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν θυρεοειδή από τους άνδρες, όχι όμως και απίθανο. Αυτό οφείλεται όπως αναφέρθηκε και πιο πριν και στον παράγοντα ιώδιο. Ακόμη δυο σημαντικά αίτια εμφάνισης του θυρεοειδούς είναι το στρες και το κάπνισμα. Το στρες δυστυχώς αυξάνεται συνέχεια το τελευταίο διάστημα καθώς η καθημερινότητα έχει γίνει πολύ δύσκολη και αυτό οδηγεί τον άνθρωπο στο να ψάχνει τρόπους που τον ηρεμούν, δυστυχώς σε λαθεμένους, όπως είναι το κάπνισμα.

Ο γυναικείος οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος λόγω ορμονών από τον ανδρικό. Συνήθως εμφανίζεται στην περιοχή του τραχήλου (λαιμού) όπου δημιουργούνται οι όζοι.

Με κριτήρια βάσει των οποίων διερευνάται ένας όζος για το τι ακριβώς μπορεί να εμπεριέχει, μπορεί είτε να αφαιρεθεί, είτε να αντιμετωπιστεί. Το χειρουργείο για την ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς συνιστάται μόνο στην αιτιολογημένη και βάσει βιοψίας (παρακέντησης) όταν υπάρχει η υποψία κακοήθειας. Οι όζοι πρέπει να παρακολουθούνται και να παρακεντούνται για να αποκλειστεί η κακοήθεια. Ακόμη, οι όζοι χωρίζονται σε καλοήθεις και καλοήθεις. Αυτό σημαίνει είτε ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν, είτε όχι.

Η παρακέντηση όζου του θυρεοειδούς είναι μια επώδυνη και επικίνδυνη διαδικασία σύμφωνα με πολλούς, όμως όταν γίνεται σε ειδικά κέντρα, η παρακέντηση του θυρεοειδούς είναι μια ανώδυνη διαδικασία χωρίς απολύτως κανέναν κίνδυνο. Συχνός μύθος αποτελεί επίσης το ότι μπορεί να γίνει διασπορά καρκινικών κυττάρων από την παρακέντηση.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πολύ επικίνδυνος και χρειάζεται έγκαιρη, άμεση και κυρίως προληπτική αντιμετώπιση. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να γίνονται προληπτικές εξετάσεις.

Παρότι όλοι οι καρκίνοι μπορούν να εξελιχθούν άσχημα αν δεν θεραπευτούν, ο καρκίνος του θυρεοειδούς, με σωστούς και έγκαιρους χειρισμούς, είναι ένας πλήρως ιάσιμος καρκίνος και στο μεγαλύτερο ποσοστό, μία από τις πιο ήπιες μορφές καρκίνου που μπορούν να εμφανιστούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Με την σωστή καθοδήγηση από τον ενδοκρινολόγο σας, που θα σας παραπέμψει στον προσωπικό σας Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον οι περισσότερες μορφές αυτού.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ