2016-08-29 12:59:15
Φωτογραφία για Ιράν: Οι S-300 στην καρδιά του πυρηνικού προγράμματος…
Όπως άλλωστε αναμενόταν, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τοποθέτησε τις συστοιχίες της νέας κορωνίδας των συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιβληματικής άμυνας που προμηθεύθηκε από τη Ρωσία, τους S-300 PMU2, στις εγκαταστάσεις του Φόρντο, κοντά στην πόλη Κομ Πρόκειται για ένα από τα πιο κομβικά σημεία της πυρηνικής υποδομής της Τεχεράνης, καθώς εκεί, καταλαμβάνοντας μια πρώην στρατιωτική βάση των Φρουρών της Επανάστασης (Pasdaran), πραγματοποιείται εμπλουτισμός ουρανίου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Ιρανοί παρέλαβαν τελικά αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος σε σχέση με αυτή που είχαν παραγγείλει το 2010. Η σημαντική αυτή πληροφορία προέκυψε τον Ιούλιο του 2015 από δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου, αν και δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες επί του τεχνικού σκέλους.

Οι Ρώσοι είχαν ακυρώσει το συμβόλαιο για την προμήθεια των S-300 PMU2 στο Ιράν, εξαιτίας των κυρώσεων που είχε επιβάλλει στην Ισλαμική Δημοκρατία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η απαγόρευση πώλησης οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας.


Το Ιράν στράφηκε νομικά κατά των Ρώσων όταν ήρθησαν οι κυρώσεις, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, απαιτώντας αποζημίωση ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα. Με τον τρόπο αυτό απέκτησε ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό «χαρτί», με αποτέλεσμα να παραλάβει τελικά ακόμα πιο προηγμένη έκδοση του συστήματος, για να αποσύρει τη νομική προσφυγή.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ