2016-08-30 08:12:36
Φωτογραφία για Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τις τηλεοπτικές άδειες - Τι λέει το Μαξίμου
Τα βλέμματα του Μαξίμου είναι «καρφωμένα» στην Καλλιθέα και το σφραγισμένο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς έφτασε η ώρα της αλήθειας για τους οχτώ τελικά υποψηφίους καναλάρχες.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, χρόνια μετά τη σχετική εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα από το μετερίζι τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζουν πως «πλέον μετά από 27 έτη παρανομίας θα υπάρξει εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου». Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση που καταγγέλλει προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης, αντιπαραθέσεων και υπόγειου πολέμου μεταξύ των υποψηφίων καναλαρχών, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακολουθήσει την όλη διαδικασία από το Μέγαρο Μαξίμου, ετοιμάζοντας να ανασύρει το επίμαχο «χαρτί» και στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Μάλιστα, στην Ηρώδου Αττικού περιμένουν να δουν και το τελικό ποσό το οποίο θα συγκεντρωθεί στον κρατικό κορβανά από την εν λόγω πρωτοβουλία, προκειμένου να μπει στην πρωθυπουργική φαρέτρα ενόψει Βελλιδίου.


«Θα συνεχίσουμε να τρώμε ξύλο από τα κανάλια αλλά θα πληρώσουν για να τα έχουν», σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης αναφορικά με τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, η οποία ξεκινά σήμερα από τις 9 το πρωί, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της «έχει κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και να πάρουν άδεια όσοι υποβάλλουν τις μεγαλύτερες προσφορές».

Την ίδια ώρα η ΓΓ Ενημέρωσης τελεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για να αποφευχθούν τυχόν αβελτηρίες που μπορεί να δώσουν «πάτημα» για ευτελισμό της διαδικασίας. Στο επιτελείο του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά μετά και τα ευτράπελα των τελευταίων ημερών έχουν φτάσει σχετικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα ο υπουργός Επικρατείας να απευθύνει το σχετικό μήνυμα απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου στη Βουλή. «Τρόπος για υπέρβαση της νομιμότητας δεν υπάρχει και κανείς να μην προκαλεί την τύχη του. Όποιος νομίζει ότι τρομοκρατώντας δημόσιους λειτουργούς μπορεί να παρακάμψει την διαδικασία αδειοδότησης μετά από 30 χρόνια, πλανάται πλάνην οικτράν».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παππάς δεν παρέλειψε να απευθύνει τα βέλη του στην αντιπολίτευση και κυρίως τη ΝΔ, καλώντας την «να ανασκευάσει, να ανακαλέσει την γραμμή ακύρωσης του διαγωνισμού». Η ΝΔ θα ακυρώσει τις άδειες «για να τις δώσει σε ποιους; Θα επαναφέρει αυτό το καθεστώς;», αναρωτήθηκε και την κάλεσε «να μιλήσει για τις αποφάσεις του ΣτΕ που λέει ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού».

Εν τω μεταξύ, τα πρώτα σημάδια για το νέο τοπίο που θα ανατείλει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οπότε και θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της όλης διαδικασίας, σκιαγράφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο newsbeast.gr. Η κα Γεροβασίλη τόνισε πως «τα κανάλια τα οποία δεν θα εξασφαλίσουν άδεια μετά από μία μεταβατική περίοδο μάξιμουμ 90 ημερών θα σταματήσουν να εκπέμπουν». Πληροφορίες αναφέρουν πως το όριο των 90 ημερών ορίζεται ως το μέγιστο από τις υπάρχουσες διατάξεις, ωστόσο θα συναποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης. Τούτων δοθέντων, σε περίπτωση που τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εξασφαλίσουν καναλάρχες που έχουν ήδη τηλεοπτικούς σταθμούς, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι και μικρότερη, αφού επί της ουσίας πρόκειται για έναν χρόνο προσαρμογής ανάλογα με το ποιοι θα πάρουν άδειες.

Οχτώ τελικά οι υποψηφιότητες

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης πήραν φωτιά τα τόπια στην Καλλιθέα, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων καναλαρχών μειώθηκε σε 8 από 9 μετά το «κόψιμο» της υποψηφιότητας του Φίλιππου Βρυώνη του Ε - tv. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε ο επιχειρηματίας από τράπεζα του Χονγκ Κόνγκ είναι διάρκειας 36 ημερών, και όχι 365 ημερών όπως προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός διαγωνισμού, παρά το γεγονός ότι υποστήριξε ότι επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος στο φάκελό του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια «η εγγυητική επιστολή του υποψηφίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV), δεν πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις, και για αυτό δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι (36) ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη».

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν ωστόσο και για την εκπρόθεσμη κατά 40 λεπτά εγγυητική επιστολή της υποψηφιότητας Καλογρίτσα, ο οποίος ναι μεν κατέθεσε το παράβολο ύψους 3 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτό έγινε εκπρόθεσμα, καθώς άργησε 40 λεπτά. Ακολούθησε ένταση, με τους νομικούς εκπροσώπους των υπόλοιπων υποψηφίων να καταθέτουν ένσταση ο οποία ωστόσο απορρίφθηκε καθώς όπως διαπιστώθηκε η καθυστέρηση οφειλόταν στην Τράπεζα Αττικής, αφού κόλλησε το ηλεκτρονικό σύστημα.

Μετά και τα νέα δεδομένα, νωρίς το πρωί της Τρίτης και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα ξεκινήσει ο ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες ενώ ορίστηκαν και τα πρόσωπα που θα μπουν στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια.

Αναλυτικά τα πρόσωπα:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Γιάννης Βαρδινογιάννης και Πάνος Κυριακόπουλος

ALTER EGO: Βαγγέλης Μαρινάκης

ΑΝΤΕΝΝΑ: Θοδωρής Κυριακού και Στρατής Λιαρέλης

ΣΚΑΪ: Κώστας Κιμπουρόπουλος

ALPHA: Δημήτρης Φουρλεμάδης

STAR: Κάρολος Αλκαλάι:

DIMERA: Ιβάν Σαββίδης και Γιώργος Σαββίδης

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ Α.Ε.: Βλαδίμηρος Καλογρίτσας

Βήμα βήμα η διαδικασία της δημοπρασίας

Οι εκπρόσωποι κάθε υποψήφιας εταιρείας θα πρέπει να είναι παρόντες από τις επτά το πρωί στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για να παραστούν στην κλήρωση για το ποιο δωμάτιο θα καταλάβει ο καθένας. Από την στιγμή που θα εισέλθουν σε αυτό, δεν θα μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν με κανέναν τρόπο και με οποιοδήποτε πρόσωπο μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, τα οποία θα έχουν και ράντζα για τους συμμετέχοντες αφού η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους παρά μόνο με συνοδεία. Επίσης, δεν θα τους επιτραπεί η χρήση προσωπικών υπολογιστών ή ασύρματων συσκευών. Στην αίθουσα των υποψηφίων θα βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής με το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις.

Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελή επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές στη δημοπρασία είναι δεσμευτικές καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο θα λειτουργήσει υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ