2016-08-30 19:33:10
Φωτογραφία για Φιλιππούπολη: Από «άγρια Ανατολή», παράδειγμα προς μίμηση
Αέρας ανάπτυξης και ευημερίας «φυσά» στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται σε διάφορες σκηνές της καθημερινής ζωής της πόλης: παιδιά πλατσουρίζουν χαρούμενα στα σιντριβάνια, νεαροί λάτρεις της τεχνολογίας συνωστίζονται στο Hackafe, κέντρο εκμάθησης πληροφορικής στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι τόσο εμφανής που οι αναλυτές τη συγκρίνουν ακόμη και με την Ελλάδα, η οποία ακόμη προσπαθεί να εξέλθει από τη βαθειά ύφεση.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας έχει 350.000 κατοίκους και μια πλούσια πολιτιστική ιστορία και σήμερα διέρχεται μια φάση ανανέωσης και ανάπτυξης, την οποία περίμενε εδώ και καιρό. Ο Georgi Stoeff, οικονομολόγος, εκτιμά ότι οι εγχώριες και ξένες επενδύσεις σε εταιρείες γύρω από τη Φιλιππούπολη έφθασαν τα 4 δισ. ευρώ από το 2011 ύστερα από μια μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αυτή η μεγάλη αλλαγή δείχνει τι μπορούν να επιτύχουν «μια χούφτα» δυναμικών επιχειρηματιών και δημοσίων υπαλλήλων όταν βελτιώνεται το κλίμα εμπιστοσύνης
.  Ο χαρακτηρισμός από κάποιους της χώρας ως «άγρια Ανατολή» εξασθένησε ύστερα από την Αυτό συμβάλει άλλωστε και στην αλλαγή της εικόνας που είχαν κάποιοι για τη χώρα, οι οποίοι τη θεωρούσαν «άγρια Ανατολή» ενώ το κλίμα βελτιώθηκε και από την ένταξή της στην ΕΕ κάτι που ενθάρρυνε τους επενδυτές να ανακαλύψουν τις προοπτικές που έχουν ακόμη και οι πιο φτωχιές περιοχές της χώρας.

AdTech Ad

Άμεση συνέπεια αποτελεί και η πτώση του ποσοστού ανεργίας το οποίο διαμορφώνεται στο 4,9%. Η απασχόληση έλαβε ώθηση από τομείς που αφορούν στην παγκόσμια αγορά όπως είναι τα logistics, τα λογισμικά και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Η ανάκαμψη της Φιλιππούπολης γίνεται ακόμη πιο αισθητή αν τη συγκρίνει κανείς με την ύφεση που μαστίζει ακόμη την Ελλάδα,  με την οποία συνορεύει στα νότια.

Αν και οι Έλληνες επενδυτές απομακρύνθηκαν από τις επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα και τα ακίνητα εξαιτίας της κρίσης που γινόταν όλο και βαθύτερη στη δική τους χώρα, μερικοί επέστρεψαν και μετέφεραν τα κεντρικά τους γραφεία στη Βουλγαρία. Η χώρα προσφέρει το πλεονέκτημα της χαμηλότερης φορολόγησης στην Ευρώπη για τα προσωπικά και εταιρικά εισοδήματα (10%).

«Απορρίπταμε τη Φιλιππούπολη καθώς τη θεωρούσαμε κέντρο χαμηλής τεχνολογικής ανάπτυξης χωρίς προοπτικές εκσυγχρονισμού», αναφέρει ένας Έλληνας, πρώην διευθυντής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, ο οποίος πλέον δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα στη Σόφια.  «Ωστόσο, η εξέλιξη ήταν εντελώς διαφορετική»,  πρόσθεσε.

Όπως υποστηρίζει ο Stoyan Stoyanov, αντιδήμαρχος για τον τομέα επενδύσεων, καταλυτική επίδραση στην ανάπτυξη δεν είχε μόνο η ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2007αλλά μια νέα προσέγγιση συνεργασίας από τις τοπικές αρχές.

Για παράδειγμα, εννέα δήμοι της περιφέρειας αντί να ανταγωνίζονται για την προσέλκυση επενδύσεων, συνεργάστηκαν με τους ντόπιους επιχειρηματίες για να προσφέρουν διευκολύνσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης σε έξι βιομηχανικές περιοχές οι οποίες τώρα προωθούνται ως οικονομική ζώνη με την ονομασία Trakia.

Ο Plamen Panchev, συνιδρυτής της Sienit Holdings, μιας τοπικής κατασκευαστικής εταιρείας ήταν ο πρώτος που μετακινήθηκε σε αυτή τη ζώνη, αποκτώντας μεγάλες εκτάσεις γης και ιδρύοντας ένα κατάστημα one-stop για να διευκολύνει τους εν δυνάμει επενδυτές.

«Όταν ξεκινήσαμε, η βιομηχανία βρισκόταν σε ύφεση, ο κόσμος δεν δούλευε στα χωράφια και όλοι οι νέοι έφευγαν στο εξωτερικό για να βρουν μια δουλειά. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και ο συνεργάτης μου ήμασταν πεπεισμένοι ότι η Φιλιππούπολη είχε μέλλον», ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχουμε προσελκύσει κάποιες σημαντικές επιχειρήσεις από την Κεντρική Ευρώπη όπως είναι η ελβετική ABB, η γερμανική αλυσίδα σουπερ μάρκετ Kaufland και η εταιρεία logistics DB Schenker.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ