2016-09-03 02:38:07
Φωτογραφία για ΕΚΤ: Δεν ευθύνονται οι κεντρικές τράπεζες για τα χαμηλά επιτόκια
Δεν ευθύνονται οι κεντρικές τράπεζες για τα χαμηλά επιτόκια αλλά κυρίως οι οικονομικές εξελίξεις. Η δήλωση αυτή ανήκει Ewald Nowotny, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο ομιλίας του συνέδριο στην Αυστρία.

Ο Nowotny αναφέρθηκε στους κύριους παράγοντες του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος, που δεν επιτρέπουν μια κεντρική τράπεζα να ρυθμίσει αυτόνομα τα επιτόκια.

Η παγκοσμιοποίηση, διευκρίνισε, είναι ένας από τους παράγοντες, εξαιτίας των οποίων διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα ο πληθωρισμός, εξηγώντας ότι οι χαμηλές τιμές είναι “ένα πλεονέκτημα για τους καταναλωτές, αλλά ασκεί πιέσεις στους μισθούς”.

Σχετικά χαμηλοί είναι και οι ρυθμοί η ανάπτυξης . “Έχουμε μια τάση μακροπρόθεσμων, χαμηλής ανάπτυξης επιτοκίων, κάτι που δεν είναι εύκολο να ερμηνευτεί”.

Πρέπει να εξετάσουμε τα επιτόκια, προσαρμοσμένα με βάση τον πληθωρισμό ή πραγματικά, είπε, επισημαίνοντας ότι σε παλαιότερες στιγμές στην ιστορία, στη δεκαετία του 1970, τα πραγματικά επιτόκια ήταν πιο αρνητικά από ό,τι είναι τώρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα υψηλότερα ονομαστικά επιτόκια τότε είχαν δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση των υψηλότερων αποδόσεων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ