2016-09-03 06:04:12
Φωτογραφία για Υπόμνημα Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
“Στον κλάδο του εμπορίου, η αγωνία, το αδιέξοδο και η οργή του εμπορικού κόσμου για το διαφαινόμενο αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, πλέον, την καθημερινότητα της Αγοράς.”

“Η πολιτεία, δυστυχώς, παραγνωρίζει το γεγονός ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα βασίστηκε σε εταιρίες μικρού μεγέθους, οι οποίες κάλυπταν ένα αξιοσημείωτο εύρος δραστηριοτήτων και διέθεταν ανέκαθεν τη μερίδα του λέοντος στην απασχόληση. Το εμπόριο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους «εργοδότες» της ελληνικής οικονομίας. Στην παρούσα συγκυρία, το κλείσιμο ενός τόσο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις, με απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, επιδόματα ανεργίας που πρέπει να καταβάλλονται  και, κυρίως, τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία και στη ζωή των ανθρώπων.”


Τα παραπάνω, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο Υπόμνημα που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ.Παντελής Φιλιππίδης, στη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων της πόλης με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα.

Στο Υπόμνημα περιλαμβάνονται οι θέσεις και προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που τίθενται ως απαραίτητη προυπόθεση, προκειμένου να πάρει μια ώθηση η Αγορά και κατ’επέκταση η ελληνική οικονομία.

Τέλος, όπως επισημαίνεται στο Υπόμνημα, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει πολιτική βούληση, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια. Πρέπει να πάψει να λειτουργεί ένα κράτος που τιμωρεί την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και κάθε ΄Ελληνα, με υπερτροφικούς φόρους, πρόστιμα, κυρώσεις, κατασχέσεις. ΄Ενα κράτος με δυσκίνητους μηχανισμούς, με δαιδαλώδεις διαδικασίες, με πολυνομία και γραφειοκρατία που διατηρούν ένα εχθρικό, μη ανταγωνιστικό περιβάλλον για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.»

Θέτουμε υπόψιν σας το συνημμένο Υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την επιβίωση της αγοράς και εν γένει της επιχειρηματικότητας.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το ελληνικό εμπόριο έχει εισέλθει, εδώ και τουλάχιστον μια οκταετία, με επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, σε μια βαθειά ύφεση με αυξανόμενα λουκέτα, πτωχεύσεις και δραματικές μειώσεις στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Τα  προβλήματα πολλά και δυστυχώς, απ’ότι διαφαίνεται, μέχρις στιγμής, αξεπέραστα.

Η εμπορική δραστηριότητα είναι εγγεγραμμένη στην οικονομική κουλτούρα των Ελλήνων και αποτελεί μια βασική επιλογή απασχόλησης για πολλούς Έλληνες.

Το ελληνικό εμπόριο παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται την έλλειψη ρευστότητας, την επιβολή των capital controls, τη φοροεισπρακτική επιδρομή, τη δραματική μείωση της κατανάλωσης, τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και τις επιθέσεις που δέχεται από παρεμπόριο και μεγάλες αλυσίδες εξακολουθεί να διατηρεί μια προνομιακή θέση στην ελληνική οικονομία. Είναι ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες στην Ελλάδα και ένας από τους βασικούς υποδοχείς απασχόλησης για ιδιαίτερα βεβαρημένες κοινωνικές κατηγορίες όπως οι νέοι και οι γυναίκες.

Η πολιτεία, δυστυχώς, παραγνωρίζει το γεγονός ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα βασίστηκε σε εταιρίες μικρού μεγέθους, οι οποίες κάλυπταν ένα αξιοσημείωτο εύρος δραστηριοτήτων και διέθεταν ανέκαθεν τη μερίδα του λέοντος στην απασχόληση. Το εμπόριο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους «εργοδότες» της ελληνικής οικονομίας. Στην παρούσα συγκυρία, το κλείσιμο ενός τόσο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις, με απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, επιδόματα ανεργίας που πρέπει να καταβάλλονται  και, κυρίως, τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία και στη ζωή των ανθρώπων.

Ως εκ τούτου, σε αυτό το πλαίσιο, η Πολιτεία υποχρεούται να χαράξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τον παράγοντα Μμε εμπορική επιχείρηση.

Στον κλάδο του εμπορίου, η αγωνία, το αδιέξοδο και η οργή του εμπορικού κόσμου για το διαφαινόμενο αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, πλέον, την καθημερινότητα της Αγοράς.

Η ανάγκη ενίσχυσης και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, κρίνεται αναγκαία όσο ποτέ.

Η στοχοποίηση των ΜμΕ επιχειρήσεων ως υπαίτιες για την καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μόνο ως μία τέτοια παρωχημένη αντίληψη μπορεί να εκληφθεί.

Αντίθετα, η λειτουργία της πραγματικής οικονομίας απέδειξε πως οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και επλήγησαν πρώτες από τις συνέπειες της ύφεσης, προσπάθησαν να συγκρατήσουν, αν όχι να μειώσουν τις τιμές, με την απορρόφηση των διαδοχικών αυξήσεων του ΦΠΑ και τις συνεχείς προσφορές σε ένα καταναλωτικό κοινό που βλέπει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά του να συρρικνώνεται καθημερινά. Και αυτό γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται άμεσα  ως καταναλωτές τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά και πόσο ασφυκτική  μπορεί να γίνει η έλλειψη ρευστότητας. Ο πόλεμος στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το πρόσχημα ότι όχι μόνο δεν είναι ανταγωνιστικές αλλά επιζήμιες και γι’ αυτό θα πρέπει να παραχωρήσουν τη θέση τους στις μεγάλες, όχι μόνο οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων (προς όφελος λίγων κολοσσών) και εκτινάσσει περαιτέρω την ανεργία, αλλά προκαλεί αυτό που οι θιασώτες του ελεύθερου ανταγωνισμού διακηρύττουν ότι προσπαθούν να αποφύγουν: την ολιγοπωλιακή-μονοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς.

Tα θέματα που τίθενται ως απαραίτητη προυπόθεση, προκειμένου να πάρει μια ώθηση η Αγορά και κατ’επέκταση η ελληνική οικονομία είναι:

  Ένα σταθερό, δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα καταφεύγει συχνά σε άδικες εισπρακτικές διαδικασίες, αλλά θα συνδράμει τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να διαδραματίσουν το ρόλο τους σε μια νέα οικονομία και θα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. ΄Ενα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το οποίο θα βασίζεται σε ρεαλιστικούς φορολογικούς συντελεστές.

  Η άμεση, συνεπής και συστηματική επιστροφή του Φ.Π.Α προς τις επιχειρήσεις έστω και με συμψηφισμό λοιπών υποχρεώσεων προς το Κράτος.

  Καταγραφή και απόδοση του οφειλόμενου Φ.Π.Α. σε πραγματικό χρόνο.

  Η άρση των capital controls

  Η ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕπιχειρήσεων, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Κρίνεται αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση  δράσεων εγγυήσεων με στόχο την παροχή άμεσης ρευστότητας στην αγορά μέσω του ΕΤΕΑΝ, κ.λ.π. καθώς και χορήγησης ΜικροΔανείων που θα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην εξώφληση ασφαλιστικών και άλλων οφειλών του Δημοσίου. Χωρίς ρευστότητα στην αγορά οι επιπτώσεις της ύφεσης γίνονται ακόμη πιο επώδυνες.

  Η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για το διακανονισμό τραπεζικών οφειλών επιχειρήσεων και καταναλωτών.

  Νομοθετικά μέτρα για προστασία δανειοληπτών όχι μόνον νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων

  Η επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις διεκδικήσεις των κόκκινων αλλά και πράσινων δανείων από τα funds. Δεν είναι δυνατόν να αγοράζονται τα δάνεια στο 10% - 15% της αξίας τους και να διεκδικείται το 100%, παρακάμπτοντας οι διεκδικητές κάθε κανόνα περί αισχροκέρδειας και τοκογλυφίας.  Προτεινόμενο πλαφόν το +30% επί της αξίας της αγοράς του δανείου.

  Η Διαμόρφωση ενός δικτύου προστασίας για τις εκατοντάδες υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο κλείσιμο.

  Διακανονισμός όλων των μέχρι σήμερα εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών με ρύθμιση των οφειλομένων σε μεγάλο αριθμό  δόσεων και με βάση τη φοροδοτική - ταμειακή ικανότητα της επιχείρησης.

  Η Ενίσχυση, περαιτέρω ενεργοποίηση και επιτάχυνση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην κατεύθυνση καταπολέμησης των εναρμονισμένων πρακτικών και της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης των μεγάλων πολυεθνικών, που ελέγχουν τεχνητά τις τιμές.  Η άρση των στρεβλώσεων του ελεύθερου ανταγωνισμού στην Ελλάδα θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο για την ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και για την ορθολογική πρόσβαση των καταναλωτών στην αγορά.

  Η προστασία του οργανωμένου και στεγασμένου εμπορίου από την μάστιγα του παράνομου αστικού υπαίθριου παρεμπορίου.

  Είναι σαφές ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, όπου η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή θέση, είναι αναγκαίο να αναζητηθούν τρόποι αναπτυξιακής ανάκαμψης της χειμαζόμενης ελληνικής αγοράς. Η αναπτυξιακή αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι μια πρώτη λύση στο πρόβλημα, αφού θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρηματίες να σταθούν στα πόδια τους σε μια περίοδο έντονων πιέσεων. Ως εκ τούτου, ζητούμε την  ένταξη όλων των κλάδων του Εμπορίου σε αναπτυξιακά προγράμματα.

  Η δημιουργία Ανεξάρτητων Οικονομικών Παραμεθόριων Περιοχών με φορολογικά κυρίως κίνητρα.

  Η ενίσχυση και παροχή κινήτρων για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

  Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των αδειοδοτήσεων.

  Η απενοχοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων, η αποβιομηχάνισή της, η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, οδηγούν την πόλη μας σε μαρασμό και εξαθλίωση.

Στην αφόρητη οικονομική περίοδο που διανύουμε παγκοσμίως, πρωταρχικός στόχος της προσπάθειας για την πόλη μας και ειδικότερα για την επιχειρηματική της δραστηριότητα, θα πρέπει να είναι αφ΄ενός να εξασφαλίσουμε την επιβίωση όσων εμπορικών επιχειρήσεων απέμειναν, και αφετέρου  να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα τους, σ΄αυτό το περιβάλλον που βιώνουν σήμερα, επιδιώκοντας την εισαγωγή αγοραστικής δύναμης, αφού η δύναμη του καταναλωτή της πόλης μας είναι δεδομένη και ελάχιστη. Υφίσταται μεγάλη ανάγκη στην αγορά ρευστότητας για τη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης των επιχειρήσεων, που θα επιφέρει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που παρατηρείται στην περιοχή μας. Υφίσταται η ανάγκη υλοποίησης έργων και υποδομών, με την υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης και τουριστικής αξιοποίησης του Θερμαϊκού, ανάπλασης των ακτών, δημιουργία προϋποθέσεων που θα καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη πόλο έλξης ξένων κεφαλαίων.  Ζητούμε την Ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη νησιωτική Ελλάδα, η οποία είναι ανύπαρκτη. Ζητούμε την Αύξηση και δημιουργία νέων αεροπορικών πτήσεων με χώρες του εξωτερικού. Ζητούμε την αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.

Πεποίθηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είναι ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και μέσω αυτής η αύξηση της κατανάλωσης μέσω του τουρισμού. Θα πρέπει να ενισχυθούν δράσεις με στόχο την διεθνή τουριστική προβολή της  περιοχής μας, με έμφαση στη μοναδικότητα του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της μέσα στους αιώνες, στην ανάδειξη της Βυζαντινής παράδοσης και τέχνης, και με ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση της διεθνούς αναγνωρισιμότητας της πόλης μας ως καταναλωτικού τουριστικού προορισμού.

Τέλος, επισημαίνουμε, ότι η πορεία υλοποίησης των εργασιών του ΜΕΤΡΟ, το σημαντικότερο κυκλοφοριακό έργο των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη μας, το οποίο οι Θεσσαλονικείς αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή δείχνοντας υπομονή και κατανόηση, προκάλεσε ανυπολόγιστες συνέπειες στις επιχειρήσεις που εδρεύουν πλησίον των έργων, από τις οποίες  οι οποίες, πολλές εξ’ αυτών έκλεισαν ή πρόκειται να κατεβάσουν λουκέτα το επόμενο διάστημα.

Το θέμα αυτό για την εμπορική κοινότητα αυτής της πόλης, είναι θέμα επιβίωσης.

Ζητούμε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των, όσων επιχειρήσεων έχουν απομείνει και του προσωπικού που απασχολούν.

Ζητούμε να ολοκληρωθεί, επιτέλους, η κατασκευή του Μετρό.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει πολιτική βούληση, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια. Πρέπει να πάψει να λειτουργεί ένα κράτος που τιμωρεί την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και κάθε ΄Ελληνα, με υπερτροφικούς φόρους, πρόστιμα, κυρώσεις, κατασχέσεις. ΄Ενα κράτος με δυσκίνητους μηχανισμούς, με δαιδαλώδεις διαδικασίες, με πολυνομία και γραφειοκρατία που διατηρούν ένα εχθρικό, μη ανταγωνιστικό περιβάλλον για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Πρόεδρος

Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ