2016-09-04 01:52:14
Φωτογραφία για Βαγ. Χατζηκυριάκος: Το κέντρο του Αλμυρού, μια νέα κατάσταση
‘Όταν το 2007 αναλάβαμε την ευθύνη της τοπικής υπόθεσης, ένα από τα κυρίαρχα  ζητήματα  που μας απασχόλησε, ήταν το κέντρο  του Αλμυρού. Η εικόνα  του, όπως  διαμορφώθηκε  τα τελευταία  30 χρόνια, ήταν  εικόνα  ενός απέραντου και άναρχου πάρκινγκ αυτοκινήτων, η αισθητική  του υποβαθμισμένη και η λειτουργία  του ιδιαίτερα  προβληματική.  Είναι οπωσδήποτε  νωπή  η μνήμη  της εικόνας, μιας πλατείας  παντέρημης,  οι  πολίτες  βιαστικοί  να τη διασχίζουν, τα αυτοκίνητα  σχεδόν πεταμένα στα πεζοδρόμια, θόρυβος , απόλυτη αναρχία,  εικόνα  ενός κέντρου    που δεν μας άξιζε. Αντανακλούσε  το γκρίζο μιας αφιλόξενης πόλης, που έδειχνε βαθειά βυθισμένη  στην απραξία, και τη  μοναξιά.  Μιας πόλης  που είχε χαθεί  η έννοια του κοινόχρηστου χώρου, που ήθελε  το πολίτη  πελάτη-καταναλωτή.

Ο προβληματισμός μας εστιάσθηκε στα πολλαπλά ερωτήματα τι σημαίνει πλατεία, ποιές είναι οι ανάγκες των πολιτών, τι πρέπει να εξυπηρετεί και με βάση συγκεκριμένη φιλοσοφία στα ερωτήματα αυτά, αποφασίσαμε την αναδιάταξη του κέντρου του.


Και τούτο, γιατί πεποίθησή μας ήταν ότι τη λειτουργία μιας πόλης, προσδιορίζουν η πολεοδομική της συγκρότηση, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι πλατείες, τα πεζοδρόμια, η προσβασιμότητα σ΄αυτούς, οι δρόμοι, τα κτήρια (ιδιωτικά και δημόσια).. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της , στην οποία λειτουργεί ο πολίτης και του δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξει κάθε πτυχή της προσωπικότητάς του και να ικανοποιήσει τις ποικίλες ανάγκες του.

Οι πλατείες και γενικότερα το κέντρο - η αγορά μιας πόλης, ως κυρίαρχο στοιχείο συγκρότησής της, εξυπηρετεί κυρίως κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές ανάγκες. Είναι ο χώρος συνεύρεσης ανθρώπων για επικοινωνία, συναλλαγές, αναψυχή, χώρος ανάπτυξης κάθε θέματος που απασχολεί μια κοινωνία, όπου γίνονται ζυμώσεις, αναπτύσσονται ιδέες, διαμορφώνεται η άποψη της κοινής γνώμης Οι πολίτες συνομιλούν, αγοράζουν και αγορεύουν, επικοινωνούν μεταξύ τους για θέματα γενικά αλλά και προσωπικά. Λειτουργεί η κοινωνία μέσα από την ατομικότητα του καθένα μας, στη συλλογική της έκφραση.

Κάθε  πλατεία κουβαλά στη πλάτη της, τη κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ιστορία του τόπου της, καθότι σ΄αυτή διαδραματίζονται τα σπουδαιότερα  γεγονότα  του. Αντικατοπτρίζει  τη   κοινωνία,  δημιουργεί τις προϋποθέσεις  για ποιότητα ζωής, αναβάθμιση του πολίτη και τη δημιουργία  κλίματος  ψυχικής ευφορίας, που τόσο θετικά  επιδρά  στη καθημερινότητά του.

Οι πλατείες υπάρχουν για να είναι ζωντανές, για να είναι τόπος, όπου συμβαίνουν πράγματα και όχι απρόσωπος αδρανής χώρος.

Ο σχεδιασμός της αγοράς του Αλμυρού και της κεντρικής πλατείας, έγινε και υλοποιήθηκε συνειδητά και με στόχο να γίνει άξονας ανάταξης της πόλης, με προοπτική την ανάπτυξη της σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, για μια πόλη με μέλλον και αισθητική, σ΄ένα περιβάλλον αναψυχής, που θα εκπέμπει θετική αύρα. Δεν σχεδιάσαμε τυχαία και ούτε γιατί βρήκαμε την ευκαιρία κάποιου Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Στόχος μας ήταν να επιστρέψει ο κόσμος στο κέντρο, να μιλήσει, να προκύψουν γεγονότα, να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές, να συναναστραφεί , να επικοινωνήσει , να βρει τον κατάλληλο χώρο ατομικής και συλλογικής έκφρασης.

Είναι αλήθεια, ότι συναντήσαμε πολλά εμπόδια στη φάση της λήψης των σχετικών αποφάσεων, άλλα δικαιολογημένα, μα και πολλά και από φορείς μάλιστα, που δεν θα έπρεπε, αδικαιολόγητα. Υπήρχαν οι αντιλήψεις , τα προσωπικά μικροσυμφέροντα και η μικροπολιτική. ΄Αλλωστε, το καινούργιο φοβίζει. Όμως η ζωή προχωράει και τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο, μόνο με τόλμη .

Το νέο κέντρο του Αλμυρού, είναι πραγματικότητα. Ανήκει πλέον στους πολίτες, Όμως, χρειάζεται να το σεβασθούμε, να το διαφυλάξουμε, να λειτουργήσει με κανόνες, που θα ψηφισθούν από το δημοτικό συμβούλιο και εύχομαι αυτό σύντομα να γίνει και ο κάθε πολίτης έχει χρέος να συμβάλλει σ΄αυτή τη κατεύθυνση.

Αποτελεί μια όαση στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και τα επακόλουθά της και ας γίνει ένα ερέθισμα και αφορμή κόντρα στους χαλεπούς καιρούς, για να ατενίσουμε το μέλλον με ψυχραιμία και αισιοδοξία.

Βαγγέλης  Χατζηκυριάκος

Επικεφαλής  μείζονος  αντιπολίτευσης

και  π. Δήμαρχος  Αλμυρού
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ