2016-09-05 05:44:18
Φωτογραφία για Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση έρχεται το 2020
Πολλοί παρομοιάζουν το Internet of Things (IoT) ως την επόμενη βιομηχανική επανάσταση κυρίως λόγω των αλλαγών που θα επιφέρει στον τρόπο που ζουν, εργάζονται, διασκεδάζουν, ταξιδεύουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι άνθρωποι. Τα γρήγορα βήματα του τεχνολογικού τομέα, για πολλούς, αποδεικνύουν όχι μόνο πως το μέλλον της βιομηχανίας και του επιχειρείν είναι ψηφιακό αλλά πως στην πραγματικότητα η επανάσταση αυτή έχει ήδη αρχίσει.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν κι εκείνοι που αναρωτιούνται τι είναι το Internet of Things. Το ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο που έχει εγκατεστημένη μια ολόκληρη γκάμα εφαρμογών, είναι internet of things. Η συσκευή του σπιτιού που σας επιτρέπει να ελέγχετε τον θερμοστάτη ή το ηχοσύστημα σας μέσω του κινητού σου είναι Internet of Things. Το wearable που φοράτε στο χέρι σας και σας επιτρέπει να μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένεια πληροφορίες από την σωματική σας άσκηση είναι κι αυτό Internet of things. Ως IoT λοιπόν χαρακτηρίζεται το σύνολο των συνδεδεμένων στο internet συσκευών οι οποίες μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν δεδομένα.


Όσο για το μέλλον του Internet of Things αναμένεται να επεκταθεί από τη γεωργία και την άμυνα, ως το λιανικό εμπόριο και την υγειονομική περίθαλψη. Σε αυτό μάλιστα θα συμμετέχουν εκτός από επιχειρήσεων και καταναλωτές και κυβερνήσεις.

AdTech Ad

Όπως λένε οι εξοικειωμένοι με το θέμα, το μέλλον μας επιφυλάσσει έξυπνους καθρέφτες στους οποίους θα δοκιμάζουμε τα ρούχα μας ψηφιακά (χωρίς να τα φοράμε), κάνοντας την εμπειρία του shopping μοναδική. Στον αγροτικό τομέα με την βοήθεια των GPS και της τεχνολογίας IoT οι αγρότες θα ρίχνουν λίπασμα σε τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις την ώρα που οι ίδιοι θα διαβάζουν την εφημερίδα τους, μέσω tablet φυσικά. Επιπλέον οι ασθενείς θα μπορούν να μοιράζονται τα δεδομένα από τον τρόπο ζωή τους προκειμένου να βοηθούν τον γιατρό τους να λαμβάνει σωστότερες αποφάσεις για την υγεία τους.

Αυτά βέβαια θα είναι μόνο η αρχή. Το IoT, σύμφωνα με νέα έρευνα της BI Intelligence η οποία παρακολούθησε την εξέλιξη του τομέα για περισσότερα από δύο χρόνια και το πώς οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις εξοικειώνονται με αυτό, αναμένεται να εξελιχθεί σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά η οποία θα «εκραγεί» το 2020.

Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση υπολογίζεται πως θα υπάρχουν 34 δισ. συσκευές που θα συνδέονται στο διαδίκτυο μέχρι το 2020, από περίπου 10 δισ. που υπήρχαν το 2015.

Από αυτές τα 24 δισ. θα αντιπροσωπεύουν συσκευές IoT, ενώ μόνο τα 10 δισ. θα είναι παραδοσιακές υπολογιστικές συσκευές, όπως smartphones, tablets, smartwatches.

Το ποσό που θα δαπανηθεί για λύσεις IoT τα επόμενα πέντε χρόνια θα αγγίξει τα 6.000 τρισ. δολάρια, όπως υποστηρίζει η έρευνα.

Τη λύση των ΙοΤ συσκευών θα υιοθετήσουν κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις αφού βλέπουν σε αυτή δυνατότητες βελτίωσης των δραστηριοτήτων τους: θα μειώσει το κόστος λειτουργίας τους, θα αυξήσει την παραγωγικότητά τους και θα επεκτείνει τις δραστηριότητές τους σε νέες αγορές συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Στροφή στο Internet of Things όμως αναμένεται να κάνουν και οι κυβερνήσεις των αναπτυγμένων, κυρίως, χωρών, αφού με τη χρήση του πετυχαίνουν αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση κόστους και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους.

Αν και οι καταναλωτές αναμένεται να καθυστερήσουν την υιοθέτηση του IoT, σε σχέση τουλάχιστον με τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, παρόλα αυτά θα αγοράσουν έναν τεράστιο αριθμό συσκευών, επενδύοντας ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε τέτοιου ειδους οικοσυστήματα.

Πράγματι τα νούμερα της έρευνας είναι εκτός από εντυπωσιακά και μεγάλα. Και το συγκεκριμένο πεδίο μας έχει κι άλλες φορές δημιουργήσει φρούδες ελπίδες.

Αν είχε κανείς παρακολουθήσει τις αρχικές, σχετικές με το IoT, συζητήσεις πιθανώς θα είχε πέσει πάνω σε αυτή την εκπληκτική πρόβλεψη: ο κόσμος θα έχει 50 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές μέχρι το 2020. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ericsson, Hans Vestburg ήταν μεταξύ των πρώτων που δήλωσε κάτι τέτοιο σε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας στους μετόχους της, το 2010. Το επόμενο έτος, ο Dave Evans, ο οποίος εργαζόταν τότε για την Cisco, ασπάστηκε την ίδια πρόβλεψη σε μια ανάρτησή του.

Αν και  ο αριθμός κατάφερε να αυξήσει δραματικά τις προσδοκίες για την ανάπτυξη των συσκευών αυτών και των κερδών που θα φέρουν, οι προβλέψεις έπεσαν έξω.

Όπως σημειώνει ο Bill Morelli, διευθυντής έρευνας αγοράς της IHS Markit, οι προβλέψεις άγγιξαν τα όρια της τρέλας. Το 2012, η ​​IBM προέβλεπε 1. τρισ. συνδεδεμένες συσκευές μέχρι το 2015. Ένα χρόνο μετά, εν έτει 2016, δεν είμαστε όχι κοντά στο 1 τρισ. των IoT συσκευών, ούτε καν στις 50 δισ., που εκτιμούσαν άλλοι για την ίδια περίοδο -είμαστε κάπου κοντά στα 10 δισ. (εξαιρουμένων κινητών, tablet και υπολογιστών).

Ακόμα κι εκείνοι που κράτησαν μεγάλο καλάθι στην αρχή, ποντάροντας τα ρέστα τους στην ανάπτυξη του Internet of Things, έχουν σήμερα χαμηλώσει τις προσδοκίες τους.

Τόσο η Ericsson όσο και ο Evans έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες τους από τα 50 δις. που υπολόγιζαν για το 2020. Ο Evans, ο οποίος είναι τώρα CTO της Stringify, κάνει λόγο για 30 δισ. συνδεδεμένες συσκευές μέχρι τότε, ενώ τα στοιχεία της Ericsson προβλέπουν 28 δις. μέχρι το 2021 .

Και άλλες εταιρείες όμως έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους. Η IHS Markit προβλέπει 30.7 δισ. συσκευές μέχρι το 2020, η Gartner 20,8 εκατ. μέχρι την ίδια περίοδο ( με εξαίρεση smartphones, τα δισκία, καθώς και υπολογιστές), ενώ η IDC αναμένει 28,1 δισ. (και πάλι, εξαιρουμένων των smartphone tablet και laptop).

Μπορεί η νέα βιομηχανική επανάσταση να έχει αρχίσει αλλά σίγουρα δεν έχει φτάσει η στιγμή της κορύφωσής της. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε αν θα είναι πράγματι το 2020.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ