2016-09-05 08:40:46
Φωτογραφία για Ληξιπρόθεσμα: Προσπάθεια να ελεγχθεί ο κυκεώνας – Ξεπερνούν τα 3 δισ. οι οφειλές της Υγείας
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ φέρεται να έχει αποστείλει εξώδικο προς πέντε Ταμεία, με την οποία επισημαίνει ότι οφείλουν στον Οργανισμό το ποσό - μαμούθ των 2,25 δισ. ευρώ.

IATRONET.GR

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να μαζέψει να ασυμμάζευτα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, επιδίδεται η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης (φωτό δεξιά) ανακοίνωσε ρυθμίσεις για εξόφληση χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι “η εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών που επήλθε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής”.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συνολική δαπάνη του προϋπολογισμού που θα διατεθεί για την εξόφληση των χρεών προς τρίτους ορίζεται σε 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,5 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν εντός του 2016 και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ εντός του 2017.


Ένα σημαντικό κομμάτι των οφειλών αυτών αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν λαμβάνει σημαντικά ποσά, τα οποία έπρεπε να αποδίδουν τα ασφαλιστικά Ταμεία που μετέχουν σε αυτόν.

Εξώδικο

Η διοίκηση του Οργανισμού φέρεται να έχει αποστείλει εξώδικο προς πέντε Ταμεία, στο οποίο επισημαίνει ότι δεν αποδίδονται οι εισφορές του κλάδου ασθένειας (6% επί των κυρίων και επικουρικών συντάξεων).

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης (φωτό αριστερά), επισημαίνει στις διοικήσεις των Ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ πως πρέπει να αποδώσουν οφειλόμενες εισφορές, οι οποίες ανέρχονται σε 2,25 δισ, ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, τα Ταμεία έπρεπε να δίνουν μηνιαίως στον ΕΟΠΥΥ 347,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δίνουν ποσά από 193 έως 194 εκατομμύρια.

Η μη απόδοση στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλιστικών εισφορών – σημειώνει – έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα εξόφλησης των παρόχων υπηρεσιών Υγείας και των ασφαλισμένων:

Υπηρεσίες

“Έχει αντίκτυπο τόσο στην πραγματική οικονομία, όσο και στη δυνατότητα του Οργανισμού να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες πολίτες”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Σημειώνεται πως οι οφειλές των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ είναι ίσες με τις οφειλές που έχει ο Οργανισμός προς τους πάσης φύσης παρόχους του (γιατρούς, διαγνωστικά, κλινικές).

Για το θέμα αυτό, έχει υπάρξει πρόσφατα και επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) προς τα Ταμεία, με την οποία ζητείται η ομαλοποίηση των πληρωμών.

Ο Οργανισμός καλείται να εξοφλήσει και χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν πριν τη λειτουργία του (το 2012) από τα Ταμεία που μετέχουν σε αυτόν. Υπάρχει στα σκαριά σχετική ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει και πιθανό “κούρεμα”.
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ