2016-09-07 08:50:26
Φωτογραφία για Οι τιμές των νέων φαρμάκων στον Υπουργό Υγείας
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com

Σε δύο συναντήσεις ολοκλήρωσε το έργο της η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, η οποία εξέτασε την τελική πρόταση του ΕΟΦ για την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, χθες και τη Δευτέρα, τα μέλη της Επιτροπής εξέτασαν περί τα 50 με 60 θέματα, τα περισσότερα ομαδοποιημένα, καθώς αφορούσαν πάνω από ένα σκεύασμα. Ο αριθμός των θεμάτων υπό εξέταση, μετά από αιτήματα φαρμακευτικών εταιριών, αλλά και ερωτημάτων από το ΕΟΦ, κρίνεται μικρός, αγγίζοντας το 10% του συνόλου των υπό τιμολόγηση σκευασμάτων. Περίπου 612 νέα σκευάσματα λαμβάνουν τιμή, μεταξύ αυτών πρωτότυπα, γενόσημα και νέες μορφές, αλλά και αρκετά ΜΗΣΥΦΑ (εδώ).

Οι περισσότερες ενστάσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αφορούσαν θέματα τιμολόγησης γενοσήμων προϊόντων, τοπικώς παραγόμενων, αλλά και τις τιμές και τις χώρες οι οποίες λαμβάνονταν για τον υπολογισμό του κόστους των σκευασμάτων.


Κάποια ελάχιστα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν έμειναν ανοικτά, απαιτώντας διευκρινισεις από τις αρμοδιες υπηρεσίες, χωρίς όμως να χρειάζεται νέα συνάντηση των μελών της Επιτροπής, τα οποία κλήθηκαν να εξετάσουν και “σπαζοκεφαλιές” που προέκυπταν για πρώτη φορά. Ένα πρόβλημα που κλήθηκαν να λύσουν, για παράδειγμα, είναι πως θα τιμολογήσουν σκεύασμα με τον κανόνα του μ.ο. των 3 χαμηλοτέρων τιμών, ενώ υπήρχαν διαθέσιμες μόλις 2 χώρες.

Όπως ξεκαθαρίζουν στο Virus στελέχη κοντά στη διαδικασία, εφαρμόστηκε ότι προβλέπει η νομοθεσία. Υπολογιστικά λάθη ή παραλείψεις διορθώθηκαν, αλλά σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση ακολουθήθηκαν πιστά οι όροι που έχει θέσει η σχετική Υπουργική Απόφαση. Τα πιθανά λάθη που μπορεί να προκληθούν από την κατά γράμμη εφαρμογή των διατάξεων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με νέο θεσμικό πλαίσιο, ξεκαθαρίζουν.

Κατά γενική ομολογία, όμως, τα θέματα υπό εξέταση κρίνονται λίγα, με παράγοντες της αγοράς και στελέχη της Αριστοτέλους να υπογραμμίζουν την άρτια προετοιμασία του ΕΟΦ, τόσο κατά τη διαπραγμάτευση με τις εταιρίες και τη σύνταξη του δελτίου τιμών νέων φαρμάκων, αλλά και με την τεκμηρίωση που συνόδευε τα αιτήματα, “δεν άφησε πολλά περιθώρια αμφισβήτησης”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Virus.

Επόμενο βήμα είναι η σύνταξη των πρακτικών της συνεδρίασης και η έκδοση της πρότασης της Επιτροπής Τιμών που θα σταλεί στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, ο οποίος θα υπογράψει τον κατάλογο με τις τιμές των νέων φαρμάκων και την εφαρμοστική ΥΑ. Στη συνέχεια οι φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν έστάσεις θα πρεπει να τις υποβάλλουν ώστε να εξετάστουν και να εκδοθεί διορθωτικό δελτίο τιμών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ