2016-09-08 08:47:46
Φωτογραφία για Νέα σύσκεψη για τη Δημόσια Υγεία
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com

Τη Δημόσια Υγεία φαίνεται πως έχει βάλει στο κάδρο το Υπουργείο Υγείας, επιχειρώντας να αποφύγει νέους «αιφνιδιασμούς», μετά την υπόθεση των κρουσμάτων της ελονοσίας, αλλά και την επανάληψη της περσινής περιόδου γρίπης με τους 197 νεκρούς.

Έτσι, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Υπουργό, Ανδρέα Ξανθό με αντικείμενο τα θέματα Δημόσιας Υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα και συγκεκριμένα τη γρίπη, την ελονοσία, τη φυματίωση, τα λοιμώδη νοσήματα σε πρόσφυγες και τους εμβολιασμούς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζεμνπεργκ και ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την εποχική γρίπη βασικός στόχος είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο των επαγγελματικών υγείας όσο και του πληθυσμού που ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.


Το θέμα είχε απασχολήσει και πρόσφατη συνάντηση του κ. Μπασκόζου με τον κ. Ρόζενμπεργκ όταν και είχε συμφωνηθεί η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας που θα συντονίσει τη φετινή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (εδώ).

Τα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας παραμένουν στα 4, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, με τους επιδημιολόγους να επαναλαμβάνουν ότι ακόμα και η ενδεχόμενη μικρή αύξησή τους στο επόμενο διάστημα είναι αναμενόμενη και διαχειρίσιμη. Όπως είχε τονιστεί και στην ευρεία σύσκεψη για το θέμα στις 25 Αυγούστου, μια αύξηση δεν εμπνέει κανένα λόγο ανησυχίας (εδώ).

Σχετικά με τους εμβολιασμούς των προσφύγων και των μεταναστών για λοιμώδη νοσήματα, οι κ.κ. Ρόζεμνπεργκ και Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και “σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετούνται ανεύθυνα, ξενοφοβικά και καταστροφολογικά σενάρια περί υγειονομικής βόμβας”, αναφέρει η Αριστοτέλους. Μάλιστα για την ιλαρά, Νο 1 κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στον παιδικό πληθυσμό σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Χθες το πρωί, δε, παρελήφθησαν άλλα 50.000 εμβόλια MMR (ιλαρά- παρωτίτιδα- ερυθρά), ώστε μέσα στις επόμενες μέρες να έχει λάβει και τις 2 δόσεις του εμβολίου το 100% του εν λόγω πληθυσμού. Την ίδια ώρα, προχωρούν, σε συνεργασία με τις πιστοποιημένες ΜΚΟ, οι εμβολιασμοί με το 6δύναμο εμβόλιο (πολιομυελίτιδας- διφθερίτιδας- τετάνου- κοκύτη- αιμοφίλου ινφλουέντσας- ηπατίτιδας Β) .

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη φυματίωση, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έχει ήδη δοθεί εντολή στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας να αποστείλει στα δημοτικά σχολεία της χώρας, εγκύκλιο που να διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει λόγος εμβολιασμού των μαθητών της Α΄τάξης για τη νόσο.

“Ο εμβολιασμός για φυματίωση στην ηλικία των 6 ετών έχει καταργηθεί στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης καθώς έχει κριθεί αναποτελεσματικός και πλέον συστήνεται να γίνεται στο μαιευτήριο, μετά τη γέννηση του παιδιού και μόνο για πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου για φυματίωση”, καταλήγει το Υπουργείο Υγείας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ