2012-05-17 07:54:05
Φωτογραφία για ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο, όχι μόνο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αλλά κυρίως των οικονομικών και πολιτικών κέντρων ισχύος.

Προσεκτική διολίσθηση της Κομισιόν την Τετάρτη σε νέα θέση για την Ελλάδα. «Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά πάνω από όλα θέλουμε να σώσουμε το ευρώ», τόνισε κορυφαίος αξιωματούχος, ενώ  Επίτροπος τόνισε πως αν οι Έλληνες πουν «όχι» στο ευρώ», τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να διασφαλίσουν το δικό τους δρόμο.

Η Ελληνίδα Επίτροπος στις Βρυξέλλες Μαρία Δαμανάκη είπε στους ευρωπαίους ομολόγους της ότι η Κομισιόν πρέπει να δείξει ότι πήρε κι αυτή το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών και να αξιολογήσει τις δικές της ευθύνες.

«Ο ελληνικός λαός, πριν αποφασίσει, θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος σε ό,τι αφορά τις λύσεις που θα δώσει. Θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ότι οι εκλογές αυτές είναι ιστορικές και αφορούν το μέλλον του. Είναι σημαντικό οι Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν, σε πλήρη γνώση των επιπτώσεων της απόφασής τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη στην ΕΕ.


Ειδικότερα, αναφερόμενος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι έπραξε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να συγκροτηθεί κυβέρνηση. «Τιμώ και επαινώ το έργο του και τη δέσμευσή του να αναζητήσει λύση» δήλωσε, σχολιάζοντας ότι σε μία δημοκρατία, όταν υπάρχει αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, είναι φυσικό να οδηγούμαστε σε νέες εκλογές.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό κράτος της ΕΕ. Θέλουμε να παραμείνει μέλος της ΕΕ και του ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή έχει εργαστεί άοκνα προς αυτό τον σκοπό και θα συνεχίσει να το κάνει.

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι το λιγότερο δύσκολο από όλες τις εναλλακτικές λύσεις. «Θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί δεν υπάρχει λιγότερο οδυνηρή εναλλακτική λύση» είπε. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής προσφέρει οικονομική στήριξη και δεν ζητά μόνο περικοπές και δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι οι Έλληνες πολίτες κάνουν μεγάλες θυσίες, επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η χώρα στο παρελθόν.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την τροποποίηση του προγράμματος, ο κ. Μπαρόζο απάντησε λέγοντας ότι ως ένα βαθμό, είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο. Εξέφρασε, παράλληλα, τη βούληση της Επιτροπής να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, το ίδιο επεσήμαναν στις δηλώσεις τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε επίσης ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Τετάρτη με τον Ολάντ αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην ανάγκη να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες για να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι οι συμφωνίες που αποφασίστηκαν στην Ευρωζώνη θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και να τηρηθούν, όχι μόνο για την αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης, συνολικά. «Δεν θα γίνει δεκτή η οπισθοχώρηση σε δεσμεύσεις που ελήφθησαν, συλλογικά», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος».

Τέλος, ο Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει λύση για την Ελλάδα» και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αλλά, όπως είπε, χρειάζεται «σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης» και κατέληξε, λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και με τα ευρωπαϊκά όργανα».

Η ελληνική ακυβερνησία επανέφερε τα σενάρια τρόμου στις αναλύσεις του διεθνούς Τύπου. Όλοι σταθμίζουν τις πιθανότητες εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, αλλά και τις συνέπειες που θα είχε για την υπόλοιπη Ευρώπη.Το ελληνικό ζήτημα μονοπώλησε την κοινή συνέντευξη που έδωσαν η Μέρκελ με τον Ολάντ στο Βερολίνο, καθώς όλοι οι δημοσιογράφοι ήθελαν να μάθουν πώς βλέπουν τις εξελίξεις οι δύο ηγέτες.

Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, ζήτησαν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ωστόσο ο νέος Γάλλος Πρόεδρος έκανε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.

Δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη χαρακτήρισε τις επικείμενες ελληνικές εκλογές και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώ δεν άφησε κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Δυνατή αλλά όχι πιθανή ούτε αναπόφευκτη χαρακτήρισε ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε  τεράστιο αντίκτυπο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε πως το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του οποίου προΐσταται επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. «Θα προτιμούσαμε να συνεχίσει η Ελλάδα να βρίσκεται στην ευρωζώνη»  τόνισε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Φρανκφούρτη. Ωστόσο, αυτό δεν εναπόκειται στην ΕΚΤ να το αποφασίσει, πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Αλλαγή πλεύσης και από τη Μαρία Φέκτερ.«Δεν βρισκόμαστε εδώ για να προκαλούμε κρατικές πτωχεύσεις» τόνισε  η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας,  επιχειρώντας να εξωραΐσει τις προχθεσινές δηλώσεις της με τις οποίες προανήγγειλε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και εκείνες με τις οποίες εξέφραζε δυσαρέσκεια  για ενδεχόμενο σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε ομιλία της στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής η κα Φέκτερ άφησε να εννοηθεί πως -τουλάχιστον προς το παρόν- η Αυστρία, παρόλες τις αναταράξεις,  δεν έχει «ξεγράψει» ακόμη την Ελλάδα.

Οι Έλληνες σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ και όχι για κομματικές πολιτικές, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι ψηφοφόροι να το γνωρίζουν. Εξέφρασε δε την ελπίδα να σταθεροποιηθούν και πάλι οι συνθήκες στην Ελλάδα.

«Περιμένουμε ότι όλοι όσοι αποφασίζουν στην Ελλάδα έχουν και επίγνωση των ευθυνών τους», σημείωσε ο Βεστερβέλε και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εδώ διακυβεύονται πολλά, πάρα πολλά». Ο Γερμανός Φιλελεύθερος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη των εταίρων της, επανέλαβε ωστόσο ότι η Αθήνα έχει τις δικές της ευθύνες και ότι η ανάκαμψη θα έλθει μόνο μέσω της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων.

«Οι Έλληνες θα αποφασίσουν μόνοι τους, εάν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη ή όχι», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και εκ των επικρατέστερων για το χρίσμα των Σοσιαλδημοκρατών στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013  Πέερ Στάινμπρουκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Muenchner Merkur. 
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ