2016-09-11 03:41:09
Φωτογραφία για Κύπρος: Παράλυτα τα ταμεία του Τμήματος Φορολογίας
Μέχρι και μιάμιση ώρα αναγκάζονται να περιμένουν οι πολίτες στη σειρά για να εξυπηρετηθούν από το Τμήμα Φορολογίας τις ημέρες αιχμής, με τους ταμίες να εργάζονται υπό τρομερή πίεση και με μεγαλύτερη πιθανότητα λάθους.

Έντονα παράπονα εκφράζουν οι Βοηθοί Εσωτερικών Προσόδων που εργάζονται στα ταμεία του Τμήματος Φορολογίας για τις συνθήκες εργασίας τους.

Όπως κατήγγειλαν στη «Σημερινή», η κατάσταση ορισμένες ημέρες του μήνα είναι ανυπόφορη, καθώς τα ταμεία είναι μονίμως υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές και να καθυστερεί πάρα πολύ η εξυπηρέτηση του κοινού. Λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται, οι ταμίες εργάζονται υπό καθεστώς τεράστιας πίεσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο λάθους, ενώ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών, οι οποίοι φεύγουν από τις δουλειές τους για να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και συχνά πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους για περισσότερη από μιάμιση ώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως υπήρξαν περιπτώσεις σε συγκεκριμένη επαρχία στο παρελθόν κατά τις οποίες μόνο ένα ταμείο ήταν επανδρωμένο, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση του κοινού και τις διαδικασίες ελέγχου που ακολουθούνται.


Φωνάζουν όλοι

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο και, όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, υφίσταται σε όλες τις επαρχίες, καθώς, παρ' όλο που το Τμήμα διαθέτει προσωπικό με το ίδιο σχέδιο υπηρεσίας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, πολύ μικρό μέρος από αυτό επανδρώνει ταμεία, ακόμη και τις ημέρες αιχμής, όταν οι ουρές είναι ατελείωτες. Η «Σημερινή» έχει στην κατοχή της σειρά επιστολών που απηύθυναν Βοηθοί Εσωτερικών Προσόδων κατά καιρούς στους προϊσταμένους τους, επισημαίνοντας το πρόβλημα, αλλά τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών μέχρι στιγμής. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι, από τη στιγμή που το Τμήμα καλείται να είναι πιο αποτελεσματικό και άμεσο στην είσπραξη και να αντεπεξέλθει με το υφιστάμενο προσωπικό, θα πρέπει να γίνει καλύτερος καταμερισμός εργασίας, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στις προσδοκίες του κράτους.

Οι Βοηθοί καταγγέλλουν ότι, λόγω του αυξημένου όγκου εργασίας, αναγκάζονται να δέχονται πολίτες στα ταμεία μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι (και ακόμη αργότερα, καθώς δεν διώχνουν κόσμο που έχει προλάβει να μπει μέσα) που τελειώνει το ωράριό τους. Αυτό δεν τους αφήνει χρόνο να προβούν στους απαραίτητους ισολογισμούς (οι οποίοι πρέπει να κατατίθενται) και αναγκάζονται να παραμένουν στη δουλειά περισσότερο απ' ό,τι οι συνάδελφοί τους, με την πιθανότητα λάθους να παραμένει αυξημένη. Όπως σημειώνουν, σε περίπτωση εντοπισμού λάθους, απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος στο κλείσιμο των ταμείων και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να κλείσει ούτε το κεντρικό ταμείο.

Εισηγήσεις εδώ και χρόνια

Οι Βοηθοί έχουν κατά καιρούς εισηγηθεί την εκ περιτροπής μετακίνηση όλων τους στα ταμεία, αναλόγως των αναγκών, κάτι που προβλέπεται από τα σχέδια υπηρεσίας τους, και όχι να στελεχώνονται τα ταμεία από μόνιμους ταμίες και οι υπόλοιποι λειτουργοί, που βρίσκονται στην ίδια βαθμίδα, να απασχολούνται με άλλες γραφειακές εργασίες επί μονίμου βάσεως, αφήνοντας λίγους υπαλλήλους να τα βγάζουν πέρα με πάρα πολύ κόσμο. Ζήτησαν, επίσης, όπως τα ταμεία κλείνουν 45 λεπτά πιο νωρίς από την προγραμματισμένη ώρα αποχώρησής τους, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να γίνεται σωστό κλείσιμο. Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει για άλλα τμήματα της κρατικής μηχανής που εισπράττουν χρήματα.

Τις αποδέχτηκαν αλλά Ερωτήματα εγείρονται από το γεγονός πως οι εισηγήσεις των υπαλλήλων θεωρητικά έχουν ληφθεί υπ' όψιν εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ο προηγούμενος Έφορος Φορολογίας (Γ. Λαζάρου) είχε, μάλιστα, αποστείλει σχετική εγκύκλιο στους Προϊστάμενους των Επαρχιακών Γραφείων αλλά, όπως καταγγέλλουν Βοηθοί Εσωτερικών Προσόδων, ουδέποτε έχει εφαρμοστεί. Στην εγκύκλιο ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2015, ο κ. Λαζάρου ζήτησε από τους προϊσταμένους να ετοιμάσουν πρόγραμμα, στο οποίο να καταγράφεται η εκ περιτροπής τοποθέτηση όλων των Βοηθών Εσωτερικών Προσόδων, με την αλλαγή καθηκόντων να γίνεται κάθε έξι μήνες. Επίσης, ζητούσε όπως οι Βοηθοί που είναι τοποθετημένοι στα Κεντρικά Γραφεία να ενεργούν εκ περιτροπής ως χειριστές ταμειακής μηχανής σε περιόδους αιχμής.

Ενώ έχει παρέλθει τόσος χρόνος, Βοηθοί Εσωτερικών Προσόδων κατήγγειλαν στην εφημερίδα μας ότι τα ταμεία συνεχίζουν να επανδρώνονται από τα ίδια πρόσωπα εδώ και πολλά χρόνια, και οι ίδιοι λειτουργοί να παραμένουν στις γραφειακές θέσεις, χωρίς κανέναν εκ περιτροπής προγραμματισμό. Σημείωσαν, επίσης, ότι παρ' όλο που θεωρητικά έχει ανατεθεί σε συναδέλφους τους να συμβάλλουν στην είσπραξη σε ημέρες αιχμής, αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να συνεχίζει να υφίσταται χωρίς οποιαδήποτε ακτίδα ελπίδας ότι πρόκειται να αλλάξει κάτι σύντομα.

Δρομολογούνται αλλαγές

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα, τουλάχιστον στις ημέρες αιχμής του μήνα. Θέση του είναι, ωστόσο, πως το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί με την εναλλαξιμότητα, αλλά με ουσιαστική μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του Τμήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, η οποία έχει ως στόχο να συζητηθεί το πώς μπορούν να προχωρήσουν με πολύ περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε ο κόσμος να μη χρειάζεται, εν έτει 2016, να περιμένει ώρες στην ουρά, για κάτι που θα μπορούσε να διεκπεραιώσει γρήγορα από τον υπολογιστή του.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των Βοηθών Εσωτερικών Προσόδων, ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε ότι είναι όντως «αδικημένοι», καθώς πρόκειται για λειτουργούς που είναι σε θέση να κάνουν φοροθετική δουλειά και αντί τούτου αρκετοί από αυτούς βρίσκονται στα ταμεία, επειδή εκεί τοποθετήθηκαν πριν από αρκετά χρόνια. Γι’ αυτό και ο Έφορος βρίσκεται σε επαφή με τους αρμοδίους, ώστε να γίνει μια γενική αναδιάρθρωση στο Τμήμα, μέσα από την οποία θα εκμεταλλεύονται καλύτερα τις ικανότητες κάθε υπαλλήλου. Για τα ταμεία θα καταβληθεί προσπάθεια να προσληφθεί άλλο προσωπικό, που σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, θα είναι σε θέση να αποπερατώσει τη δουλειά, ώστε οι Βοηθοί να κάνουν πιο εξειδικευμένη εργασία.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ