2016-09-13 10:24:38
Φωτογραφία για ΠΟΕΔΗΝ: Ούτε ένα ευρώ φέτος στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας για τους ανασφάλιστους
Μαθητές αγοράζουν υγειονομικό υλικό από το χαρτζιλίκι τους και το δωρίζουν σε νοσοκομεία, ενώ εργαζόμενοι συγκεντρώνουν λίγα ευρώ να αγοράζουν υλικά ακόμη και χαρτί υγείας.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών.

Το τρέχον έτος, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη της συγκεκριμένης δράσης, ενώ οι προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί συνολικά κατά 350 εκατομμύρια ευρώ.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έπειτα από τις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει ψέμα τη δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας.

Για την κατάργηση του πεντάευρω στα εξωτερικά ιατρεία, η Ομοσπονδία σημειώνει πως το συγκεκριμένο απέδιδε ετησίως στα νοσοκομεία έσοδα 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το κόστος για τους ανασφάλιστους ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια.


Για την κάλυψη του κενού, η κυβέρνηση αναζήτησε ισοδύναμα. Αύξησε την υγειονομική περίθαλψη 2% επί των μισθών των εργαζομένων και των συνταξιούχων 2% στις κύριες συντάξεις και επεκτάθηκε στις επικουρικές συντάξεις.

Οι παρεμβάσεις αυτές απέδωσαν 800 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία – σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ – κατέληξαν στη “μαύρη τρύπα” των μνημονίων: “Δεν κατέληξε ούτε ένα ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και στη δημόσια Υγεία”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συντάξεις

Τα ποσά αυτά, παρακρατούνται από τα ασφαλιστικά Ταμεία, προκειμένου να είναι σε θέση να πληρώνουν συντάξεις.

Ήδη, ο ΕΟΠΥΥ κατέθεσε εξώδικο στα ασφαλιστικά ταμεία που διεκδικεί πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Περιγράφοντας το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, το προεδρείο της Ομοσπονδίας σημειώνει πως “...η κυβέρνηση κατάργησε τα 15 εκατομμύρια του του πεντάευρω, θεσμοθέτησε με το τίποτα την υγειονομική περίθαλψη των ανασφαλίστων και πήρε από τους πολίτες με τα ισοδύναμα 800 εκατομμύρια”.

Ως προς τη μακροοικονομική εικόνα, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν φέτος κρατική χρηματοδότηση 1,156 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν λάβει 1,5 δισεκατομμύριο.

Επιχορήγηση

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ εφέτος χορήγησε στα νοσοκομεία 70 εκατομμύρια ευρώ, έναντι οφειλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με νόμο, συμψηφίζονται οι οφειλές 2012 – 2014 προς τα νοσοκομεία με την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στα τέλη Ιουλίου τα νοσοκομεία όφειλαν 1,4 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα στους προμηθευτές.

Όλα αυτά, την ώρα που ασθενείς φέρνουν υλικά, γάντια, σύριγγες, προκειμένου να εισαχθούν για νοσηλεία ή χειρουργείο.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, μαθητές γυμνασίου αγοράζουν υγειονομικό υλικό από το χαρτζιλίκι τους και το δωρίζουν σε νοσοκομεία, ενώ εργαζόμενοι συγκεντρώνουν λίγα ευρώ να αγοράζουν υλικά ακόμη και χαρτί υγείας.
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ