2016-09-14 09:45:59
Φωτογραφία για Και νέα μέτρα προ των πυλών στην Υγεία
Capital.gr

Δεν πέρασαν ακόμη τα… δύσκολα όσον αφορά τις παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας, με την περαιτέρω περικοπή των δαπανών να βρίσκεται στο "μάτι" των δανειστών. Μετά την αύξηση των εισφορών περίθαλψης για όλους τους αγρότες, αλλά και τους νέους επιστήμονες από 1ης Ιανουαρίου2017- σε μια προσπάθεια να τονωθούν και τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ- στο στόχαστρο μπαίνουν τώρα οι τιμές των φαρμάκων και οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούν με συμμετοχή οι ασφαλισμένοι, όπως επίσης και ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με αφορμή τα υπέρογκα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων. Τα τελευταία βρίσκονται αντιμέτωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές, ενώ την τελευταία στιγμή "σώθηκε” το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μετά την έκτακτη καταβολή 67,8 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των χρεών του.

Το "μήνυμα" που στέλνουν οι δανειστές προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πως θα πρέπει να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι υποβολές των διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να προσεγγίσουν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα 314 εκατ
. ευρώ για το σύνολο του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ήδη από το πρώτο δίμηνο καταγράφεται υπέρβαση στο κονδύλι των διαγνωστικών εξετάσεων, αν και μικρότερη σε σύγκριση με το 2015, όταν οι απαιτήσεις των διαγνωστικών κέντρων έφτασαν στα 553 εκατ., με προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ τα 302 εκατ. ευρώ. 

Οι δανειστές εξάλλου έχουν ζητήσει από τον Ιούνιο, με το αναθεωρημένο μνημόνιο, τη λήψη επιπλέον μέτρων για τον έλεγχο των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς σε αυτό τον κωδικό (μετά το φάρμακο) παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις. Από τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι οι επιπλέον συνταγογραφικές οδηγίες, με προτεραιότητα σε όσες πράξεις ή θεραπείες έχουν υψηλότερο κόστος, χωρίς εντούτοις να αποκλείεται νέο "μαχαίρι" στις τιμές αποζημίωσης προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Παραμένει εξάλλου ακόμη "νωπή" η περσινή μείωση στις τιμές 51 εξετάσεων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, η οποία άγγιξε μεσοσταθμικά το 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώθηκαν κατά 9%.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται εντούτοις και στο φάρμακο, όπου προβλέπεται μεγαλύτερη περικοπή στις τιμές, βασιζόμενες σε συμφωνίες "τιμής – όγκου”, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Η έκδοση του δεύτερου δελτίου τιμών της χρονιάς βρίσκεται προ των πυλών και υπολογίζεται πως θα προκύψουν επιπλέον περικοπές στα γενόσημα και τα σκευάσματα εκτός πατέντας προστασίας. 

Ο εκτροχιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί άλλωστε το μεγαλύτερο αγκάθι για το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου, 212 εκατ. ευρώ ήταν η υπέρβαση που καταγράφηκε στο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Ιούνιο (αφορά τα σκευάσματα που συνταγογραφούν οι γιατροί στους ασφαλισμένους και διακινούνται από τα φαρμακεία), ενώ όπως εκτιμάται σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πάνω από 25% (περίπου 110 εκατ. ευρώ) είναι η "τρύπα” και στην ενδονοσοκομειακή δαπάνη, δηλαδή στα φάρμακα που χορηγούνται από τα δημόσια νοσοκομεία. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ