2016-09-16 22:18:09
Φωτογραφία για Πρεσβεία Ισραήλ: Η Λένα Καρρέρ, κόρη του εκλιπόντα θρυλικού Δημάρχου Ζακύνθου στο Ισραήλ
Η κ. Ελένη Κριεζή-Αποστόλη (Λένα Καρρέρ) κόρη του θρυλικού εκλιπόντα πρώην Δημάρχου Ζακύνθου, Λουκά Καρρέρ, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διάσωση των Εβραίων του νησιού από το Ολοκαύτωμα επί Κατοχής, θα επισκεφθεί το Ισραήλ από τις  18 εως τις 21 Σεπτεμβρίου. Η επίσκεψη διοργανώνεται από το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά την διάρκεια της παραμονής της, η κ. Λένα Καρρέρ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Reuven Rivlin, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κκ. Θεόφιλο, υψηλόβαθμα στελέχη του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών που ασχολούνται με θέματα παγκόσμιου εβραϊσμού, διαθρησκειακού διαλόγου, αντισημιτισμού και της μνήμης του Ολοκαυτώματος, τον Πρέσβη της Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνο Μπίκα, , ενώ θα έχει συνάντηση με μέλη του Συνδέσμου Επιζώντων του Ολοκαυτώματος από την Ελλάδα.   Η κ. Καρρέρ θα επισκεφθεί επίσης το Μουσείο και Ινστιτούτο για την διαιώνιση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ, σχολεία όπου θα μιλήσει με μαθητές, ενώ θα δώσει συνεντεύξεις σε ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια.


Στις 9 Σεπτεμβρίου 1943, κατά την διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, ο Γερμανός διοικητής Berenz είχε ζητήσει από τον δήμαρχο Ζακύνθου, Λουκά Καρρέρ, έναν κατάλογο όλων των Εβραίων του νησιού. Μαζί με τον τότε Μητροπολίτη Χρυσόστομο απέρριψαν το αίτημα. Αψηφώντας κάθε κίνδυνο για την ζωή τους και σε μία ύστατη κίνησης αντίστασης, ο δήμαρχος και ο Μητροπολίτης παρέδωσαν  στον διοικητή των Ναζί ένα χαρτί που περιείχε μόνο τα δικά τους ονόματα.   Εν τω μεταξύ, ο Καρρέρ μαζί με τους άλλους ηγέτες του νησιού έστειλαν τους Εβραίους σε σπίτια Χριστιανών στους λόφους για να τους κρύψουν.  Ως αποτέλεσμα, οι συνολικά 275 Εβραίοι του νησιού σώθηκαν ενώ σε άλλες περιοχές οι εβραϊκές κοινότητες  εξοντώθηκαν.

Ο Λουκάς Καρρέρ έχει βραβευθεί με τον τίτλο του "Δικαίου των Εθνών" του Yad Vashem μαζί με άλλους 327 Έλληνες για το θάρρος και την αυταπάρνηση που επέδειξαν για να σώσουν τους διωκόμενους Εβραίους συμπατριώτες τους.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ