2016-09-17 12:40:35
Φωτογραφία για Ανοίγει ο δρόμος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
Σάρκα και οστά θα αρχίσει να παίρνει από την επόμενη χρονιά το όραμα του δήμου Θεσσαλονίκης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας για τη δημιουργία στην πόλη Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα.

Ο δρόμος, για να προχωρήσουν τα έργα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, άνοιξε και επισήμως χθες με τη δέσμευση που ανέλαβε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ από το γερμανικό δημόσιο. Η δέσμευση αυτή αναλήφθηκε ενώπιον του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο δημαρχιακό μέγαρο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μίχαελ Ροτ μέσα στο επόμενο διάστημα το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη διάθεση του ποσού των 10 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για τη χρηματοδότηση του έργου της κατασκευής Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα στη μαρτυρική Θεσσαλονίκη.


Εφόσον έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή του γερμανικού δημοσίου, εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης, καθώς ο Γιάννης Μπουτάρης βρίσκεται σε επαφές για το θέμα αυτό μεταξύ άλλων και με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Σύμφωνα με τον Δαυίδ Σαλτιέλ το έργο, «το οποίο θα αποτελέσει ‘φάρο’ για τον Εβραϊσμό και ιδιαίτερα το σεφαραδίτικο», θα χρηματοδοτηθεί και με συνεισφορές φορέων του εξωτερικού.

Με ορίζοντες τριετίας

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο για το Ολοκαύτωμα είναι εφικτό να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία.

Αυτό το εμβληματικό κτίριο θα ανεγερθεί σε μία έκταση, στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, που παραχωρήθηκε για αυτό το σκοπό από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Πρόκειται για έναν χώρο με βαρύ ιστορικό φορτίο, καθώς από αυτόν αναχώρησαν το 1943 οι συνολικά δεκαοκτώ αποστολές των Ναζί, που μετέφεραν τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα κολαστήρια του Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης το Μουσείο και το Εκπαιδευτικό Κέντρο για το Ολοκαύτωμα αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητών από όλο τον κόσμο και να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, υπηρετώντας πλέον διαχρονικά έναν τεράστιο και καίριο συμβολισμό.

Άμεσα διαθέσιμα τα κονδύλια

Όπως γνωστοποίησε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τα πρώτα 5 εκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα μέσα στην επόμενη χρονιά και θα ακολουθήσει η εκταμίευση ανάλογου ποσού και μέσα στο 2018.

«Το γεγονός ότι τα πρώτα 5 εκατομμύρια ευρώ πρέπει να απορροφηθούν μέσα στο 2017 επιβάλλει την επιτάχυνση όλων των αναγκαίων διαδικασιών από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», σχολίασε ο κ. Σαλτιέλ, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα κινηθούν με ταχύτητα οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μελετών και την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων του έργου.

Από το Τελ Αβίβ και το Βερολίνο

Το έργο της κατασκευής του Μουσείου και του Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα προχωρά βάσει σχεδίων που αποτέλεσαν δωρεά από μεγάλα μελετητικά γραφεία του Τελ Αβίβ και του Βερολίνου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαλτιέλ, από τον αρχικό σχεδιασμό θα εξαιρεθεί εν τέλει η κατασκευή εβραϊκού σχολείου, καθώς ο διαθέσιμος χώρος δεν επαρκεί. Ήδη πάντως ο Γιάννης Μπουτάρης (φωτ.) φέρεται να έχει υποδείξει έναν παρακείμενο χώρο ως κατάλληλο για τη δημιουργία εβραϊκού σχολείου.

Το κτιριακό σύμπλεγμα του Μουσείου και του Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα σύμφωνα με τα σχέδια των μελετητών θα κατασκευαστεί από γυαλί και μέταλλο. Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο θα διαθέτει αίθουσες που θα εξυπηρετούν ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και αμφιθέατρο εκδηλώσεων περίπου 300 θέσεων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ