2016-09-17 20:59:10
Φωτογραφία για Η αλλαγή του καταστατικού απειλεί τις αγορές φυσικού αερίου από την Ευρώπη, υποστηρίζει η Naftogaz
Η Ουκρανία άλλαξε τον καταστατικό χάρτη της Naftogaz παραβιάζοντας τη συμφωνία με τους ξένους πιστωτές, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να κρατήσει «όμηρο» δάνειο ύψους 500 εκατομμύρια δολαρίων για αγορές φυσικού αερίου ζωτικής σημασίας από την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα η κρατική επιχείρηση ενέργειας.

«Τα κεφάλαια αυτά είναι απαραίτητα για τις αγορές φυσικού αερίου που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία  να περάσει το χειμώνα με ασφάλεια», δήλωσε η Naftogaz.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) εξέφρασε την ανησυχία της την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της Naftogaz ότι το Υπουργείο Οικονομίας μεταβίβασε τον έλεγχο μεταφοράς φυσικού αερίου της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα, κατά παράβαση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για σχολιασμό.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης της Naftogaz, σε αντάλλαγμα για δάνεια ύψους 800 εκατομμύρια δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα και την ΕΤΑΑ, προκειμένου να αγοράσει αέριο από την Ευρώπη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της το χειμώνα.


Η Naftogaz δήλωσε την Παρασκευή ότι η αλλαγή που επιβλήθηκε από το υπουργείο παραβιάζει τους όρους της δανειακής σύμβασης της επιχείρησης με την ΕΤΑΑ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής του χρέους.

Η ΕΤΑΑ, η οποία μαζί με άλλους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας προέτρεψε τις αρχές να θέσουν ως προτεραιότητα την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα, δήλωσε ότι η Naftogaz πρέπει να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας.

«Η ΕΤΑΑ ερευνά την υπόθεση. Αν η εξέλιξη επιβεβαιωθεί, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Περιμένουμε ότι οι εταίροι μας (Naftogaz Ουκρανίας) θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να συνεχίσουν την πορεία της  Naftogaz ως παράδειγμα μεταρρύθμισης της εταιρικής διακυβέρνησης», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΤΑΑ.

Η Naftogaz, η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, είναι ενεργή σε κάθε στάδιο του τομέα του φυσικού αερίου, από την παραγωγή έως τη μεταφορά και τις πωλήσεις.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ουκρανία δεν έχει αγοράσει καθόλου αέριο από τον παραδοσιακό προμηθευτή της, τη Ρωσία. Αντίθετα, εισάγει αέριο από την Ευρώπη. Πέρυσι, η Ουκρανία παρήγαγε 19,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και εισήγαγε 16,5, συμπεριλαμβανομένων των 10,3 κ.μ. από την Ευρώπη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ