2016-09-18 05:16:11
Φωτογραφία για Ικανοποίηση ξενοδόχων από την πρωτοβουλία Κουντουρά - «Ανοίγει» η αγορά για νέες επενδύσεις στον τουρισμό
Στην κατάργηση του καθεστώτος των περιοχών ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης, που ίσχυε από το 1986, προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με υπουργική απόφαση της αν. υπουργού κ. Ελενας Κουντουρά. Πρόκειται για απόφαση που δίνει οριστική λύση στην εξάλειψη των προβλημάτων λειτουργίας, επαναλειτουργίας και αναβάθμισης των τουριστικών καταλυμάτων στις περιοχές αυτές. Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 9ης Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα πάντως κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι μέσω της εν λόγω απόφασης παρατείνεται το καθεστώς ανομίας στα μικρά καταλύματα από την Πολιτεία δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Οπως τονίζουν, η εν λόγω απόφαση σε συνδυασμό με την έλλειψη χωροταξικού στον τουρισμό διαμορφώνει ένα ζοφερό περιβάλλον για τη διενέργεια υψηλής εμβέλειας επενδύσεων, οι οποίες επιδιώκουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους κανόνες του παιχνιδιού.


Σύμφωνα με το υπουργείο, η κατάργηση της εν λόγω απόφασης του 1986 κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω του αναχρονιστικού της χαρακτήρα καθώς βρισκόταν σε απόλυτη δυσαρμονία με τη σημερινή πραγματικότητα στην τουριστική αγορά και ήταν εντελώς ξένη με το πνεύμα των μεταγενέστερων ρυθμίσεων και με τις τάσεις που διαμορφώνονται στον κλάδο.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι με τη νέα απόφαση δίδεται πλέον διέξοδος σε χιλιάδες λειτουργούσες και αδειοδοτημένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατηγορίας 1, 2, και 3 αστέρων, που βρίσκονταν εντός των περιοχών αυτών, για να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Επίσης, το υπουργείο επισημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία ξενοδοχείων που για διάφορους λόγους είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, για τα οποία έχει διαπιστωθεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως σε αστικές περιοχές και των οποίων την επαναλειτουργία εμπόδιζε η διατήρηση του καταργούμενου καθεστώτος. Αντίστοιχα, τη δυνατότητα αναβάθμισης αποκτούν πλέον και οι πολυάριθμες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές.

Έτσι ένας ξενοδόχος σε περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα, η Μύκονος και η Σαντορίνη μπορεί πλέον να αναβαθμίσει το ξενοδοχείο του χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλη επένδυση για να το κάνει αναγκαστικά τετράστερο, όπως προέβλεπε η διάταξη που κατήργησε η υπουργός. Για παράδειγμα ένα δύο αστέρων ξενοδοχείο στη Σαντορίνη δεν μπορούσε να αναβαθμιστεί σε τριών αστέρων. Από την άλλη η απόφαση απελευθερώνει τη δημιουργία μικρών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε περιοχές όπου αυτό είχε απαγορευθεί, λόγω της μεγάλης τουριστικής τους ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται έτσι να «φυτρώσουν» νέες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες η ακόμα και να μετατραπούν κατοικίες σε ενοικιαζόμενα μικρής κατηγορίας σε τοποθεσίες που ήδη έχουν πολλά τουριστικά καταλύματα.

Ενδεικτικό, του κλίματος ενθουσιασμού που επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο από την πρωτοβουλία Κουντουρά είναι το tweet του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσου αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του σχετικής απόφασης.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ