2016-09-18 17:48:14
Φωτογραφία για Ένταση στην εκλογή συμπροέδρου της 14ης συνεδρίας Επιτροπής Ορθοδόξων – Ρ/Καθολικών
Ζωηρή συζήτηση για την εκλογή Ορθοδόξου συμπροέδρου της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στην συνεδρία της Ορθοδόξου πλευράς της Επιτροπής, η οποία προηγήθηκε της συνεδρίας της ολομέλειας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Επιτροπής, ο οποίος υιοθετήθηκε το 1980, κάθε πλευρά εκλέγει συμπρόεδρο από τα μέλη της.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκ των προτέρων απέστειλε επιστολές, όπου ανακοίνωσε τον διορισμό του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού Ιώβ (Getcha) μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε αντικατάσταση του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα.

Όμως η πρόταση εκλογής του Αρχιεπισκόπου Ιώβ ως συμπροέδρου της Επιτροπής δεν έτυχε υποστηρίξεως της πλειοψηφίας των Ορθοδόξων μελών της.

Η πιθανή αιτία ήταν μια διφορούμενη φήμη του Αγίου Τελμησσού, ο οποίος επαύθη από τη θέση του Διευθυντή της Αρχιεπισκοπής των ἐν τῃ Δυτική Ευρώπῃ Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παραδόσεως λόγῳ σκληρής συγκρούσεως μεταξύ του και των κληρικών, του Συμβουλίου Αρχιεπισκοπής καθώς και του γνωστού πανορθοδόξως Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου.


Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος κ. Ιώβ ποτέ δεν ήταν μέτοχος του διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Γι’αυτό η πλειοψηφία των Ορθοδόξων μελών της Επιτροπής πρότεινε να εκλεγεί συμπρόεδρος ο Μητροπολίτης Σασίμων.

Υπέρ του Αρχιεπισκόπου Ιώβ μίλησαν μόνο οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών Ρουμανίας και Πολωνίας.

Λόγῳ αδιεξόδου αποφασίσθηκε να διακοπεί η συνεδρία για μία ώρα προκειμένου να ζητηθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης να αλλάξει την απόφασή του, αλλά ο τελευταίος επέμεινε στην απόφασή του, επικαλούμενος ότι ο Μητροπολίτης Γεννάδιος δεν είναι μέλος της Επιτροπής από το Πατριαρχείο, αλλά είναι Γραμματέας της, ενώ μέλη της Επιτροπής είναι ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ, από τους οποίους και πρέπει να γίνει επιλογή.

Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος προέβη σε οικειοθελή απόσυρση επικαλούμενος την ηλικία και την υγεία του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ ανακοίνωσε στα μέλη της Επιτροπής την ομιλία του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ως αποτέλεσμα μη έχοντας άλλη επιλογή τα μέλη της Επιτροπής τον επικύρωσαν ως συμπρόεδρο.

Ωστόσο ορισμένοι εκ των ομιλητών τόνισαν ότι κατ’αυτόν τον τρόπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκ των πραγμάτων περιφρόνησε τη βούληση των Ορθοδόξων μέλων της Επιτροπής.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ