2016-09-19 07:52:09
Φωτογραφία για Το παράπονο ενός Μικρασιάτη πρόσφυγα από την Τρίπολη στον Πελεγρίνη [video]
Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στην Τρίπολη εορτάστηκε η ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στον χώρο του μνημείου πάνω στην Πλατεία Φιλικών.

Η σεμνή και γεμάτη ιστορία παρουσία του Αναστάσιου Μουκάκη, ο οποίος είναι ο τελευταίος εν ζωή πρόσφυγας που ξεριζώθηκε από την Μικρά Ασία και ζει στην Τρίπολη, θέλησε με δύο λόγια να μιλήσει για τον ξεριζωμό του ίδιου και της οικογένειάς του και έθεσε την απογοήτευση και το παράπονό του στον υφυπουργό Παιδείας Θεοδόσιο Πελεγρίνη, ο οποίος παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης.

Μετά την κατάθεση στεφάνου ανέβηκε στο βήμα και παρουσίασε τον εαυτό του, αν και στον χώρο της εκδήλωσης δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην γνωρίζει την ιστορία αυτού του ανθρώπου.


Όπως ανέφερε, γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου στον Δήμο Μπεσίκστας της Κωνσταντινούπολη, στην ενορία του Αγίου Ιωάννη. Με μία ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησε για την ημέρα την οποία έφτασε στην Τρίπολη και για την ελληνική σημαία που ο πατέρας του έβγαλε από τα πράγματά τους, την οποία είχε πάντα μαζί του και την έφερε με τιμή.

Μίλησε για τους πρόσφυγες, οι οποίοι δεν έγιναν δεκτοί με ευγένεια από όλους τους κατοίκους.

Στη συνέχεια εξέφρασε το μεγάλο του παράπονο στον υφυπουργό: Τα βιβλία της ιστορίας παρουσιάζουν παραποιημένη την ιστορία και τα γεγονότα της καταστροφής του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Πώς επιτρέπουν να γράφουν στα βιβλία ότι η Μικρασιάτικη Καταστροφή δεν έγινε;

«Τι θέλουμε εμείς εδώ, γιατί αφήσαμε τον τόπο μας , ήρθαμε εκδρομή και μείναμε στην Ελλάδα; Πώς επιτρέπουν να γράφονται αυτά στα βιβλία;» είπε ο κ. Μουκάκης εκφράζοντας την αγωνιά και τη δυσαρέσκειά του.

Κλείνοντας, αφού ευχαρίστησε για την ακρόαση, έκλεισε τον λόγο του με τη φράση

«Όσοι ξεχνάνε το παρελθόν δεν έχουν μέλλον. Δεν το δέχομαι. Όσοι δεν έχουν μνημείο δεν έχουν και μνήμη», είπε και καταχειροκροτήθηκε.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ