2016-09-20 10:24:13
Φωτογραφία για Νύχτα “κόλασης” στην Μόρια - Κάηκε το μισό hot spot - Μετανάστες διέφυγαν στην Μυτιλήνη [video]
Μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (19/09) στο hot spot της Μόριας, όταν ξέσπασαν πυρκαγιές με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και οι αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση του καταυλισμού.

Όλα ξεκίνησαν από το μεσημέρι όταν δύο φωτιές σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο , αποτέφρωσαν 10 στρέμματα με ελιές ενώ ακολούθησε ένταση μεταξύ προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων  και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Το απόγευμα ωστόσο στον χώρο που διαμένουν οι Αφρικανοί κυρίως πρόσφυγες ξέσπασαν βίαια επεισόδια κατά Σύριων την ώρα του φαγητού, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η ακριβής αιτία.

Σύντομα η ένταση επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο χώρο του hotspot, όπου άνδρες ήρθαν στα χέρια ενώ άλλοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους.

 Πολλές οικογένειες μάλιστα έφυγαν άρον άρον από τη Μόρια προκειμένου να γλιτώσουν από τη γενικευμένη ταραχή.


Ένα μεγάλο μέρος του κέντρου κράτησης πυρπολήθηκε από αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες αφρικανών μεταναστών με Σύριους, ενώ υπήρξαν και τραυματίες.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες αραβικής καταγωγής με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν το χοτ σποτ φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Πολλοί από αυτούς κοιμήθηκαν στα γύρω λεηλατημένα, ενάμιση χρόνο τώρα, κτήματα ενώ άλλοι με μωρά στην αγκαλιά πανικόβλητοι κινήθηκαν προς τη πόλη της Μυτιλήνης και πολλοί προς το άγνωστο χωρίς κανείς να τους εμποδίζει ή έστω να τους ελέγχει.

Τα πνεύματα ηρέμησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από παρέμβαση των ΜΑΤ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάτοικοι της Μοριας οι οποίοι θα μείνουν ξύπνιοι σήμερα όλο το βράδυ για να προστατέψουν τις περιούσιες τους, έχουν στήσει μπλόκο στην είσοδο του χωριού για να μην περάσουν προς το χωριό μετανάστες και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ.

Σύμφωνα με ένα πρόχειρο απολογισμό, έχουν καεί πάνω από 60 σκηνές, 2 κοντέινερ με εξοπλισμό ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και της ηλεκτροδότησης.

Να σημειώσουμε και τα 10 στρ με ελιές που κάηκαν το μεσημέρι.

Ωστόσο, η πραγματικότητα στη Λέσβο δείχνει ότι πολύ δύσκολα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί όσο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Όπως καταγγέλλει στo lesvospost.com 25χρονος Αφγανός που βρίσκεται στη Μόρια και επιθυμεί για ευνόητους λόγους να διατηρηθεί η ανωνυμία του, περισσότεροι από 3.800 άνθρωποι βρίσκονται για εβδομάδες σε εγκαταστάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν αξιοπρεπώς έως 2.000.«Γυναίκες και παιδιά διαμένουν σε πολύ κακές συνθήκες, το φαγητό δεν είναι καθόλου καλό και οι περισσότεροι δεν έχουμε πλέον χρήματα» αναφέρει.

Δείτε τα αποκλειστικά πλάνα που κατέγραψε η κάμερα του lesvosost.com από το κέντρο κράτησης της Μοριας. Μάλιστα η κάμερα μας εισχώρησε και μέσα στο hot spot όπου και κατέγραψε τις καμένες σκηνές αλλά και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών μέσα σε αυτές.

Στην κάμερα του lesvospost.com μίλησαν μετανάστες για τα επεισόδια και την φωτιά, όπως και ο αντιπεριφερειαρχης Στρατής Κυτελης που βρέθηκε στο σημείο αλλά και ο Αρχυπυραρχος κος Αποστολίδης.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ