2016-09-20 13:19:52
Φωτογραφία για Το αφήγημα της κυβέρνησης για την Υγεία
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com

Αέρα ΔΕΘ είχε η παρέμβαση του Ανδρέα Ξανθού στο Συνέδριο Healthworld που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε πως το ΕΣΥ δεν κινδυνεύει με κατάρρευση, αλλά αντιθέτως αντιστράφηκε η 6ετής περικοπή δαπανών και απώλειας προσωπικού και ενισχύεται η δημόσια περίθαλψη.

«Το πολιτικό σχέδιο είναι η αύξηση της «χωρητικότητας» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και η συμπληρωματική λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, με κοινούς όρους και κανόνες, αξιολόγηση υπηρεσιών και real time έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπευτικών πράξεων», ανέφερε.

Κατά τον Ανδρέα Ξανθό, η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής και ουδέποτε υπήρξε ή θα υπάρξει «υγειονομική βόμβα» λόγω του προσφυγικού. «Είναι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι όσοι «παίζουν» μικροπολιτικά , ξενοφοβικά και λαϊκιστικά παιγνίδια με τη Δημόσια Υγεία», υπογράμμισε και αναφέρθηκε και στο ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 24 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτεί 850 προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, για την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και τη στήριξη της λειτουργίας των όμορων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας .


Φυσικά, ο Ανδρέας Ξανθός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, αλλά και στο στοίχημα της ανάπτυξης του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αξιοποιώντας και πόρους του ΕΣΠΑ.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το 2017 θα εφαρμοστούν, όχι πιλοτικά πλέον, ιδέες και δομές της νέας ΠΦΥ.

Ειδικά, για το χώρο του Φαρμάκου, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στον εν εξελίξει σχεδιασμό μιας νέας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, κάνοντας και πάλι λόγο για ένα νέο ισχυρό κοινωνικό συμβόλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξανθός μίλησε για τη διακρατική συνεργασία χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία.

Ερωτηθείς για το μέλλον των κλινικών μελετών στη χώρα, ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε πως στόχος της προσπάθειας είναι ο τριπλασιασμός ή και ο τετραπλασιασμός του τομέα τα επόμενα χρόνια.

«Ενσωματώνουμε στη νομοθεσία της χώρας ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν στα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στα εξειδικευμένα κέντρα για σπάνιες παθήσεις, ή συγκεκριμένες νόσους.

Ο κ. Ξανθός δεν παρέλειψε να μιλήσει για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Υγεία , με την ολοκλήρωση του Χάρτη( Άτλαντα) Υγείας και σύντομα του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, με τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων με το κεντρικό σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας (BI ) του Υπουργείου, με ανάπτυξη Μητρώων Χρονίων Ασθενειών και ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλωνστο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με δυνατότητα να κλείνονται δωρεάν, μέσω διαδικτύου, τα ραντεβού των πολιτών στα νοσοκομεία και τις δομές του ΠΕΔΥ.

«Η νέα ανθρωποκεντρική στρατηγική για την Υγεία αντιμετωπίζει το χώρο αυτό ως πεδίο κάλυψης πραγματικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, ως πεδίο κατοχύρωσης ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και ως πεδίο κοινωνικής αναδιανομής, δηλαδή άρσης ανισοτήτων», σημείωσε προσθέτοντας, απαντώντας σε ερώτηση πως «υπάρχουν ανελαστικές ανάγκες αλλά όχι ανελαστικές δαπάνες, οι οποίες μπορούν να ελεγχθούν μέσα από τον εξορθολογισμό της ζήτησης».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ