2016-09-20 22:13:18
Φωτογραφία για Κυπριακό: Ο Ακιντζί πυρπολεί το κλίμα των διαπραγματεύσεων
Την ώρα που αναπτύσσεται έντονο παρασκήνιο στη Ν. Υόρκη για το Κυπριακό και ενισχύονται οι παρεμβάσεις από τρίτους, κυρίως τους Αμερικανούς, ο κατοχικός ηγέτης με δημόσιες τοποθετήσεις του επιχειρεί να τινάξει τις γέφυρες συνεννόησης. Οι Αμερικανοί, διά του Αντιπροέδρου Μπάιντεν, επιχειρούν μέσα από χωριστές συναντήσεις να βρουν κοινό έδαφος, κυρίως στο θέμα της ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα άρχισε διαδοχικές επαφές με τους ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων, που βρίσκονται στην έδρα του ΟΗΕ.

Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο κεφάλαιο της ασφάλειας και στην πρόταση που κατέθεσε. Ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να θέσει σε δημοψήφισμα πρόταση που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις. Ο Πρόεδρος είπε, ακόμη, ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη διαδικασία, ωστόσο, πρέπει να αποφευχθούν βεβιασμένες ενέργειες (πολυμερής), ούτε να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος (επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα).


Την ίδια ώρα, ο Ακιντζί σε δύο συνεντεύξεις ενόψει της αναχώρησής του σήμερα για τη Νέα Υόρκη, διατύπωσε μαξιμαλιστικές θέσεις.

Πρώτο, αναφέρθηκε σε μετεξέλιξη δύο υφιστάμενων δομών (Κυπριακή Δημοκρατία και ψευδοκράτος), σε συνιστώντα κρατίδια.

Δεύτερο, υποστήριξε πως θα παραμείνει αριθμός Τούρκων στρατιωτών μετά τη λύση, ενώ θα μπορεί το τ/κ κρατίδιο να καλεί την Τουρκία να παρεμβαίνει όποτε κρίνει απαραίτητο.

Τρίτο, καθόρισε ως κόκκινη γραμμή την εκ περιτροπής προεδρία και απέρριψε ότι υπάρχει συμφωνία για την αναλογία πληθυσμού.

Τέταρτο, προειδοποίησε την ε/κ πλευρά για προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία.

Κινητικότητα για εγγυήσεις

Ηνωμένα Έθνη και ΗΠΑ κινούνται παρασκηνιακά σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν το επιδιωκόμενο σκηνικό, ώστε να υπάρξει συνέχεια και μετά την τριμερή της ερχόμενης Κυριακής. Στη Νέα Υόρκη αλλεπάλληλες είναι οι επαφές που γίνονται από όλους τους εμπλεκόμενους. Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνοντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο κεφάλαιο της ασφάλειας και στην πρόταση που κατέθεσε, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να θέσει σε δημοψήφισμα πρόταση που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις.

Ούτε εγώ συμφωνώ, ούτε πρόκειται να το δεχθεί ο λαός, είπε χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, είπε πως στη διαδικασία δεν υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, αλλά τους ζήτησε να βοηθήσουν στο κεφάλαιο της Οικονομίας. Ο Πρόεδρος είπε ακόμη πως η διαδικασία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο, πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις. Ούτε βεβιασμένες ενέργειες (πολυμερής), ούτε να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος (επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα), καθώς θα θέσουν σε κίνδυνο την προσπάθεια.

Στο μεταξύ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, συναντήθηκε την Κυριακή με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με Βρετανό αξιωματούχο (ενδεχομένως με τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον), καθώς και με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Το Κυπριακό θα είναι βασικό θέμα συζήτησης και στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη αύριο Τετάρτη. Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, κατά τη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει στον Τούρκο ηγέτη ότι η Αθήνα δεν μπορεί να στηρίξει λύση στο Κυπριακό αν δεν εξασφαλίζεται η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και η κατάργηση των «αναχρονιστικών εγγυήσεων». Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει επίσης συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο επίσης θα συζητήσει το Κυπριακό, καθώς και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, την Πέμπτη το βράδυ, ενώ αμέσως μετά θα προσφωνήσει την 71η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κι άλλους πρωταγωνιστές στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού οι συνεργάτες του ΓΓ, που ήταν παρόντες στη συνάντηση του Μπαν Κι Μουν και του Νίκου Αναστασιάδη, φαίνεται ότι δεν έμειναν και ευχαριστημένοι από την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε «ανώριμες διασκέψεις» αν δεν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις. Παράλληλα, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αναπτύσσει έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα, ώστε να προκύψουν χειροπιαστά αποτελέσματα από την τριμερή συνάντηση την ερχόμενη Κυριακή. Όπως σημειώνεται, αν και τις τελευταίες μέρες ο κ. Άιντα δείχνει να είναι πιο συγκρατημένος στις τοποθετήσεις του σε σχέση με χρονοδιαγράμματα και πολυμερείς διασκέψεις, εντούτοις φαίνεται πως εξακολουθεί να εμμένει στην άποψη ότι ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει κατά την τριμερή συνάντηση «να δεσμεύσει» τους δυο ηγέτες για το «επόμενο βήμα» ή για την επόμενη συνάντηση μαζί του.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ