2016-09-22 12:48:47
Φωτογραφία για ΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Σε εκκρεμότητα παραμένουν κρίσιμα προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας. Οι πιστωτές επιμένουν σε αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος καθώς αμφισβητούν το σχέδιο για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ, ενώ προβάλλουν και σοβαρές ενστάσεις στο σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας για τις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ στη βάση των δεσμεύσεων για ενίσχυση του ανταγωνισμού στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Ενέργειας, οι θεσμοί αμφισβητούν ουσιαστικά τον νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2016 στο πλαίσιο της εφαρμογής της μνημονιακής δέσμευσης για αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ στη βάση της διασφάλισης της βιωσιμότητάς της, ώστε να μη δημιουργούνται ελλείμματα, και τον μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2017. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να αποτρέψει υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από την αναγκαία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ για την κάλυψη του ελλείμματος ύψους 350 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις του Ιουνίου, θέσπισε τέλος προμηθευτή μεταβιβάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και ουσιαστικά στη ΔΕΗ που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (89%). 


Οι εκπρόσωποι των θεσμών στις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη αλλά και στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με τα τεχνικά κλιμάκια, αμφισβήτησαν το σχέδιο του υπουργείου για τον μηδενισμό του ελλείμματος όσο και την αποτελεσματικότητα της σχετικής ρύθμισης σε σχέση με την αποφυγή μελλοντικών ελλειμμάτων. Ζήτησαν από την ελληνική πλευρά τεκμηρίωση των στοιχείων τα οποία και εστάλησαν από την περασμένη εβδομάδα χωρίς μέχρι στιγμής, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, να έχουν απαντήσει. Η πλευρά των θεσμών εμφανίζεται να πιέζει για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ με την πλευρά του υπουργείου να είναι κατηγορηματική ότι δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε αυξήσεις τιμολογίων. Οι θεσμοί φέρονται να έθεσαν και ζήτημα μείωσης στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, με την ελληνική πλευρά να το μεταθέτει προς εξέταση σε μεταγενέστερο χρόνο και σε κάθε περίπτωση να το διαπραγματεύεται παράλληλα με μια επαναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες των δανείων που έχουν πάρει οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για αύξηση των ποσοτήτων που διαθέτει η ΔΕΠΑ σε τρίτους μέσω δημοπρασιών, οι πιστωτές επιμένουν στον διπλασιασμό τους, δηλαδή από 10% σήμερα σε 20%. Το υπουργείο Ενέργειας κατέθεσε εναλλακτικό σχέδιο που οδηγεί σε αυξήσεις της τάξης του 15%, ποσότητες που, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη, δεν θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ και δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό projects διεθνούς χαρακτήρα στα οποία συμμετέχει, όπως οι αγωγοί IGΒ και ΙΤG αλλά και τη στρατηγική της για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. 

Το υπουργείο Ενέργειας αναμένει τις απαντήσεις των θεσμών και για τα δύο αυτά ανοιχτά θέματα, με αρμόδια στελέχη να εκτιμούν ότι είναι διαχειρίσιμα και ότι δεν πρόκειται τα ενεργειακά να δημιουργήσουν πρόβλημα στη συνολική διαπραγμάτευση. Αισιοδοξία εκφράζεται από πλευράς του υπουργείου και για το θέμα του ΔΕΣΦΑ, παρά το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα. «Είμαστε διατεθειμένοι για μια αξιοπρεπή, ρεαλιστική και νόμιμη λύση. Υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις ώστε να βρεθεί λύση αρκεί να υπάρχουν ευήκοα ώτα και από την άλλη πλευρά», τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΥΠΕΝ. Τονίζουν μάλιστα ότι μέχρι την Πέμπτη που θα συνεδριάσει το Euroworking Group, το θέμα του ΔΕΣΦΑ θα έχει κλείσει και για τον σκοπό αυτό αναμένονται συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ