2012-05-17 13:59:02
Φωτογραφία για Υποτιμημένοι οι κίνδυνοι της χειροπρακτικής;
Η χειροπρακτική, μία μορφή της εναλλακτικής ιατρικής, κρύβει πιθανούς κινδύνους που έχουν υποτιμηθεί, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι χειροπράκτες έχουν δημιουργήσει μία εσφαλμένα θετική εικόνα για τις πρακτικές τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή συμπληρωματικής ιατρικής Έτζαρντ Ερνστ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο νεοζηλανδικό ιατρικό περιοδικό "New Zealand Medical Journal", σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», αναφέρουν ότι οι χειροπρακτικές θεραπείες συχνά εμφανίζονται ασφαλέστερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα κι ένας βασικός λόγος για αυτό είναι ότι οι παρενέργειές τους συνήθως υποβαθμίζονται κατά τη δημοσίευση των κλινικών δοκιμών, κάτι που -κατά τον Ερνστ- αντιβαίνει στις επιταγές της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.

Οι χειροπράκτες χρησιμοποιούν μαλάξεις και άλλες πιέσεις κυρίως στη σπονδυλική στήλη για να θεραπεύσουν παθήσεις των μυών και των αρθρώσεων, ενώ μερικοί φθάνουν μέχρι του σημείου να υποστηρίζουν ότι οι τεχνικές τους είναι σε θέση να θεραπεύσουν γενικότερα προβλήματα υγείας, όπως οι κολικοί, το άσθμα, το παρατεταμένο κλάμα των μωρών κ.α.


Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα από 60 κλινικές δοκιμές χειροπρακτικής που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2000 - 2011. Όπως διαπίστωσαν, οι μισές από αυτές τις έρευνες (29) δεν έκαναν καμία αναφορά για το αν υπήρχαν ή όχι παρενέργειες, ενώ από τις υπόλοιπες (31) οι μισές ανέφεραν ότι δεν βρήκαν καμία παρενέργεια. Κανονικά, σε μία κλινική δοκιμή πρέπει να αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι τυχόν παρενέργειες.

Αν μία ιατρική πρακτική είναι απολύτως ασφαλής, τότε οι θεράποντες είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν ρητά ότι δεν διαπίστωσαν καμία παρενέργεια, πράγμα που δεν συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στην περίπτωση της χειροπρακτικής.

«Οι χειροπράκτες έχουν μία παράξενη αντίληψη για την ασφάλεια των πρακτικών τους. Όταν διαβάζει κανείς τις μελέτες τους, βλέπει διακηρύξεις ότι η "χειραγώγηση" της σπονδυλικής στήλης είναι 100% ασφαλής», δήλωσε ο Ερνστ, παρ’ όλο που, όπως είπε, υπάρχουν ήδη εκατοντάδες κλινικές μελέτες, οι οποίες έχουν εντοπίσει προβλήματα στην εν λόγω θεραπευτική μέθοδο.

Σύμφωνα με τον Ερσντ, «περίπου οι μισοί (ποσοστό 50%) των ασθενών που επισκέπτονται κάποιον χειροπράκτη, έχουν παρενέργειες, γεγονός συγκλονιστικό.

Πέρα από αυτές τις συνήθως ήπιες παρενέργειες, που κυρίως αφορούν πόνους στην περιοχή της θεραπείας και οι οποίοι διαρκούν συνήθως μία έως δύο μέρες, έχουν αναφερθεί 500 έως 700 περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών». Μεταξύ άλλων, μία απότομη κίνηση του λαιμού κατά την χειροπρακτική μπορεί να κάνει ζημιά σε ζωτική αρτηρία και να προκαλέσει εγκεφαλικό, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί ιατρικά.

«Βλέπουμε μόνο ό,τι έχει δημοσιευθεί και αυτό μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο βρετανός επιστήμων.

«Αν π.χ. ένας νευρολόγος δει ένα εγκεφαλικό και καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό προκλήθηκε από την χειροπρακτική, στο 99,9% των περιπτώσεων δεν πρόκειται αυτό να το δημοσιεύσει», επεσήμανε οΕρνστ.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Λουκά, ξεφορτώσου μας!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Λουκά, ξεφορτώσου μας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ