2016-09-23 13:36:15
Φωτογραφία για Κύπρος: Νέα γκάφα του Υπουργείου Εμπορίου για το χαλλούμι
Σε νέα γκάφα η οποία πολύ πιθανόν να στοιχίσει στην Κυπριακή Κυβέρνηση εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις προέβησαν οι λειτουργοί του Υπουργείου Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, δεν έστειλαν για έγκριση στα αρμόδια σώματα της ΕΕ το διάταγμα το οποίο καθορίζει ότι για την παράγωγη χαλουμιού απαιτείται όπως το 20% της ποσόστωσης γάλακτος να αποτελείται από αιγινό ή /και πρόβειο γάλα γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε ακύρωση του.

Επισημαίνεται ότι και κατά την πρώτη φορά που εκδόθηκε διάταγμα, τον Αύγουστο του 2012, λειτουργοί του Υπουργείου Εμπορίου υπέπεσαν σε παρόμοιο σφάλμα καθώς καθυστέρησαν 16 ολόκληρους μήνες για να το στείλουν στην Ε.Ε με αποτέλεσμα να ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως πληροφορείται η «Σ», μέσα στα πλαίσια προσφυγής που κατατέθηκε από ενδιαφερομένους εναντίον της απόφασης του Υπουργού Εμπορίου για έκδοση του διατάγματος τον Ιούλιο του 2014, στις 5 Οκτώβριου με την κατάθεση της τελικής αγόρευσης τους στο Διοικητικό Δικαστήριο ενημερώσουν για την παράλειψη αυτή του κράτους.


Αυτά θα επικαλεστούν

Σε περίπτωση που η προσφυγή εναντίον του διατάγματος επιτύχει, κάτι που φαίνεται ότι έχει ψηλές πιθανότητες εφόσον ήδη το Δικαστήριο ακύρωσε το προηγούμενο διάταγμα ακριβώς για την ιδία παράληψη την οποία επικαλούνται και τώρα οι αιτητές, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο όσοι επηρεάστηκαν από της αποφάσεις του Υπουργείου Εμπορίου και οι οποίες εδράζονται στην μη εφαρμογή του διατάγματος αναμένεται ότι θα κινηθούν νομικά για την καταβολή αποζημιώσεων.

Έβαζαν και πρόστιμα Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εμπορίου διενεργεί ελέγχους στη βάση του εν λόγω διατάγματος. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τυροκομεία παράγουν χαλλούμι με λιγότερη από την προβλεπόμενη στο διάταγμα πρόσμιξη αιγινού, προβείου και αγελαδινού γάλακτος τότε επιβάλλει πρόστιμο.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι το Υπουργείο Εμπορίου επέβαλλε όλο αυτό το διάστημα πρόστιμα σε αρκετές γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες, κατά την άποψη του, διαπιστώθηκαν ότι «παρανομούσαν», δηλαδή παρασκεύαζαν χαλλούμι χωρίς να ακολουθούν το εκάστοτε διάταγμα, αλλά έφτιαχναν το προϊόν τους βάσει του προτύπου του 1985 πάνω στο οποίο οφείλει το χαλλούμι την αυξανόμενη δημοφιλή του στις διεθνείς αγορές τα τελευταία χρόνια το οποίο φυσικά δεν καθορίζει οποιεσδήποτε ποσοστώσεις αλλά αναφέρει απλώς ότι πρέπει να υπάρχουν μέσα και τα τρία είδη γάλακτος.

Σημειώνεται ότι καμία βιομηχανία δεν πλήρωσε το πρόστιμο που της επιβλήθηκε και όλες έχουν ασκήσει ένσταση.

Έμεινε κλειστό τυροκομείο

Από την ημέρα που εφαρμόζεται το διάταγμα προέκυψαν τεράστια προβλήματα στα τυροκομεία τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο διάταγμα λόγω της εποχικότητας παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Σ»  τυροκομείο έμεινε κλειστό για λίγες μέρες λόγω της αδυναμίας του να εξασφαλίσει ποσότητα αιγινού και πρόβειου γάλακτος. Κατόπιν προσπαθειών τελικά έγινε κατορθωτή η εξασφάλιση ποσότητας του εν λόγω γάλακτος από άλλο τυροκομείο.

Αύξηση εξαγωγών αλλά…

Όλα αυτά σε μια περίοδο που οι εξαγωγές του χαλλουμιού παρουσιάζουν συνεχή άνοδο. Συγκεκριμένα, βάσει στοιχείων που αποκάλυψε η Κυριακάτικη «Σ» το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι εξαγωγές του χαλλουμιού ξεπέρασαν τα 71 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 21,75%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράλληλα τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές παρουσιάζουν συνεχή άνοδο καθώς οι προσπάθειες των τυροκόμων αποδίδουν καρπούς. Όμως για την επόμενη χρονιά το τοπίο είναι ιδιαίτερα θολό καθώς, αν και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μπορούν να αυξήσουν και άλλο τις πωλήσεις, εντούτοις στον δρόμο τους ορθώνεται ένα τεράστιο εμπόδιο. Στον φάκελο του χαλλουμιού που βρίσκεται για εξέταση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις αρχές του καλοκαιριού, βάσει των υπολογισμών, καλύπτεται μόλις το 10% της σημερινής εμπορίας του χαλλουμιού. Στην περίπτωση αυτή οι εξαγωγές αυτές αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν.

Η προηγούμενη απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερομηνίας 4 Αυγούστου, 2015, το διάταγμα που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2012 και προέβλεπε ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να χρησιμοποιείται στην ποσόστωση γάλακτος που απαιτείται για την παρασκευή του χαλλουμιού τουλάχιστον 35% αιγινό και πρόβειο γάλα ενώ την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο τουλάχιστον 23%. κρίθηκε άκυρο. Αντίδικοι ήταν από την μια πλευρά 14 τυροκομεία και έμποροι και από την άλλη η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Υπουργείου Εμπορίου.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι «από όλους τους ισχυρισμούς προβληματίζει περισσότερο η μη έγκαιρη υποβολή του τεχνικού κανόνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η καθυστέρηση στην υποβολή του τεχνικού κανόνα, και δη 16 μήνες μετά τη δημοσίευση του εν λόγω Διατάγματος, σύμφωνα με την εισήγηση των καθ' ων η αίτηση θα είχε σημασία εάν είχε επιβληθεί πρόστιμο στους αιτητές «και άρα ο επηρεασμός αυτός θα ήταν οφθαλμοφανής». Ως έχει αναφερθεί προηγουμένως, δέχονται τόσο οι αιτητές όσο και οι καθ' ων η αίτηση, πως πρόστιμο ύψους €38.000 πράγματι έχει επιβληθεί στους αιτητές.

Οι αιτητές επηρεάστηκαν πραγματικά από τη μη έγκαιρη υποβολή του τεχνικού κανόνα και έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν τη μη εφαρμογή του Διατάγματος. Ενόψει της πιο πάνω κατάληξης, η εξέταση των υπόλοιπων ισχυρισμών παρέλκει. Η προσφυγή επιτυγχάνει και το προσβαλλόμενο Διάταγμα ακυρώνεται δυνάμει του Άρθρου 146.4(β) του Συντάγματος. Ενόψει του μεγάλου αριθμού Αιτητών, κρίνω δίκαιο να επιδικάσω συνολικά €2000 έξοδα υπέρ των αιτητών, πλέον ΦΠΑ».

Σε ένα δίμηνο λέει ο Υπουργός

Συνεχίζεται χωρίς προσκόμματα η αξιολόγηση του φακέλου του χαλουμιού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες οι προσπάθειες που έγιναν για να εμποδιστεί η εξέλιξη του φακέλου έχουν αποτύχει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι εντός του επόμενου διμήνου η Επιτροπή θα έχει λάβει την απόφαση της. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, ο φάκελος συνεχίζει να εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αξιολογεί και τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στις 8 περασμένου Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία, σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού κανονισμού. "Αναμένουμε πλέον την Επιτροπή να λάβει την τελική της απόφαση αφού αξιολογήσει και τις ενστάσεις που υπάρχουν", είπε ο κ. Κουγιάλης
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ