2016-09-23 19:29:44
Φωτογραφία για Η Βελκουλέσκου μίλησε! Μειώστε κι άλλο συντάξεις και αφορολόγητο
Πολλά είχε να πει η Ντέλια Βελκουλέσκου λίγο πριν αποχωρήσει από την Ελλάδα για τις διαβουλεύσεις αλλά και πως βρήκε την ελληνική οικονομία μετά από όσα έχουν εφαρμοσθεί και συμφωνηθεί.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι μετά από τις συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, φορείς και συνδικάτα κατέληξε σε πολλά συμπεράσματα μερικά από τα οποία είναι ότι πρέπει μεταξύ άλλων να:

- Μειωθεί το αφορολόγητο όριο

- Μειωθούν και άλλο οι συντάξεις

- Σταματήσει η κυβέρνηση να ρίχνει τα βάρη του ασφαλιστικού στους εργαζόμενους

Ειδικά για το ασφαλιστικόείπε ότι παρά τις αλλαγές παραμένουν μεγάλα ρίσκα και προβλήματα. Το βάρος των μεταρρυθμίσεων έπεσε κυρίως στους υφιστάμενους εργαζόμενους. Αυξήθηκαν οι εισφορές ενώ οι συντάξεις που θα πάρουν θα είναι μικρότερες. Οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι είχαν περιορισμένες μειώσεις και αυτό δεν βοηθά στη διαγενεακή ισορροπία του συστήματος. Χρειάζεται μείωση υφιστάμενων συντάξεων για να στηριχθούν οι αδύναμοι.


Για τους φόρους η κα Βελκουλέσκου είπε ότι ναι μεν έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με εναρμόνιση του ΦΠΑ αλλά οι συντελεστές έγιναν πολύ υψηλοί και πιστεύουμε ότι αυτό ενέχει επιπλέον ρίσκα γιατί δημιουργεί αντικίνητρα να μπει κάποιος στην αγορά. Γι' αυτό βλέπουμε να συνεχίζονται φαινόμενα όπως το λαθρεμπόριο. Όσον αφορά στο αφορολόγητο είπε ότι πρέπει να διευρυνθεί αφού περίπου 50% δεν πληρώνει φόρους. Είναι άδικο και έτσι δεν δημιουργούνται πόροι για να στηριχθούν οι αδύναμοι, υποστήριξε και επανέλαβε ότι «θέλουμε χαμηλότερους συντελεστές και διεύρυνση φορολογικής βάσης».

Για τις τράπεζες είπε ότι έγιναν μεταρρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια που είναι στο 50% του συνόλου και δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να δώσουν ρευστότητα στην αγορά. Βλέπουμε ότι η στρατηγική είναι σταδιακή και χρειάζονται ενεργητικές πολιτικές, ώστε οι τράπεζες να είναι εμπροσθοβαρείς για τη λύση του προβλήματος.

Για το χρέος τονίζει ότι παραμένει η ανάγκη για σημαντική ελάφρυνση χρέους. Πρέπει οι παράμετροι που θα γίνει αυτό να είναι ρεαλιστικοί και κυρίως σε ό,τι αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το 3,5% δεν είναι ρεαλιστικό για τα πολλά χρόνια που θα ακολουθήσουν. Το DSA πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές.

Η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο και πέτυχε πολλά, αλλά η προσαρμογή είχε σημαντικές συνέπειες για την κοινωνία. Οι Ευρωπαίοι προσέφεραν αλληλεγγύη αλλά πρέπει να προσφέρουν τώρα ελάφρυνση χρέους. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει η ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα περισσότερο ανταγωνιστική και να προσφέρει καλύτερη ζωή για τους εργαζόμενους.
newsit.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ