2016-09-23 23:19:08
Φωτογραφία για Roadshow: Τα επτά μηνύματα από το Λονδίνο
Σημαντικά αυξημένα τα ραντεβού, μειωμένος ο ενθουσιασμός στα τετ α τετ των εισηγμένων με τα funds. Στάση αναμονής από τους διεθνείς παίκτες. Οι εξελίξεις στις τράπεζες και η αξιολόγηση, βασικά θέματα προβληματισμού των ξένων fund managers.

Ενδιαφέρον υπήρχε, ο ενθουσιασμός ωστόσο εξέλειπε. Ο πολιτικός κίνδυνος δεν ήταν ο πρωταγωνιστής των ερωτήσεων όπως πέρυσι, η διαχείριση των ΝPLs αποτέλεσε φέτος την κύρια ανησυχία των ξένων επενδυτών.

Με αυξημένα στατιστικά στοιχεία, περίπου 22% περισσότερα τα πραγματοποιημένα ραντεβού και +2% η συμμετοχή επενδυτών, ολοκληρώθηκε χθες το 11ο Αnnual Roadshow που διοργάνωσε στο Λονδίνο το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συγκεκριμένες οι διαφορές, περισσότερες οι ομοιότητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ξένοι επενδυτές αφουγκράζονται, ρωτούν για τις ελληνικές επιχειρήσεις, εστιάζουν μέρος των ερωτήσεων τους σε συγκεκριμένα σημεία του εταιρικού προφίλ αυτών, ωστόσο δεν είναι ακόμα έτοιμοι να τοποθετηθούν, σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον, στην εγχώρια αγορά.


Η λέξη «καθυστέρηση» στα χείλη όλων. Καθυστερήσεις σε προγράμματα, εξαγγελίες, μεταρρυθμίσεις, αξιολόγηση. Οι ξένοι επενδυτές, ενημερωμένοι και για τις πιο συγκεκριμένες εσωτερικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών: χρηματιστές που ήταν παρόντες στο Λονδίνο κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για θέματα όπως η Attica Bank ΑΤΤ -2,00% αλλά και η ακόμα πιο «φρέσκια» προωθούμενη κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Για αυτό το τελευταίο μάλιστα, τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα θετικά.

«Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι καταγεγραμμένο αλλά αυτό δεν έχει μεταφερθεί ακόμα στη συναλλακτική δραστηριότητα. Κρίσιμο σημείο φέτος για τους αλλοδαπούς fund managers η διαχείριση των ΝPLs, αντίθετα οι πολιτικές εξελίξεις δεν αποτέλεσαν κυρίαρχο ζήτημα φέτος», δηλώνει στο Euro2day.gr o διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, προσθέτοντας ωστόσο πως «η συρρίκνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας δεν αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα, αφορά σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία εμφανίζουν μία μέση πτώση τζίρου της τάξης του 20%».

Εάν επιχειρήσουμε να διαπιστώσουμε βασικές διαφορές-ομοιότητες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αυτές εστιάζονται στα εξής σημεία:

- Αυξημένος αριθμός meetings αλλά και fund managers φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

- Ο πολιτικός κίνδυνος δεν αποτέλεσε τόσο έντονο θέμα συζήτησης φέτος.

- Η διαχείριση των NPLs και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φετινοί πρωταγωνιστές.

- Η υψηλή φορολόγηση παραμένει «αγκάθι» για τα διεθνή funds.

- Aρκετές «νέες» εμφανίσεις -από πλευράς funds- φέτος.

- Σε emerging markets τοποθετούνται σε μεγάλο βαθμό οι φετινοί παρόντες fund managers.

- H παράδοση δεν «έσπασε» ούτε φέτος, οι τράπεζες κυριάρχησαν σε αριθμό συναντήσεων αλλά και βαθμό ενδιαφέροντος.

Η σταθερά αυξανόμενη δραστηριοποίηση της εγχώριας αγοράς ομολόγων είναι για την ώρα ένα από τα κύρια στοιχήματα του Χρηματιστηρίου. Μετά τη House Μarket AE, για την οποία τις τελευταίες ημέρες του μήνα θα ανοίξει το Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών, επόμενες αντίστοιχες εκδόσεις είναι στον προθάλαμο του ΧΑ, το οποίο δηλώνει αποφασισμένο να συμβάλει στη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων.

«Οι κεφαλαιαγορές, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα κληθούν να παίξουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που είχαν την τελευταία δεκαετία. Η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απέχει από τη νέα πραγματικότητα», δηλώνει στο Euro2day.gr o κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.
Πηγή
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ