2016-09-25 06:07:12
Φωτογραφία για IUMI: Πρέπει να μελετηθούν οι φωτιές σε πλοία container
Δύο πρόσφατες πυρκαγιές σε πλοία container έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες στην IUMI (Διεθνής Ένωση Ναυτασφαλίσεων) για την... πρόκληση της αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών στην θάλασσα.

“Όταν ένα πλοίο βρίσκεται στα ανοιχτά, τέτοιες πυρκαγιές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με νερό, οπότε επιλέγεται το διοξείδιο του άνθρακα ώστε να εκτοπιστεί το οξυγόνο και να σβήσει η φωτιά”, δήλωσε ο Ούβε-Πέτερ Σίντερ, πρόεδρος της επιτροπής αποτροπής απωλειών της IUMI. “Παρόλα αυτά, αν η φωτιά είναι εντός κάποιου κοντέινερ, αυτό θα την προστατέυσει από το διοξείδιο του άνθρακα κι έτσι αυτή η μέθοδος σπάνια καθίσταται αποτελεσματική. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να αντιμετωπιστεί μια πυρκαγιά σε containership. Ακόμα και πάνω στο κατάστρωμα, το πλήρωμα έχει πρόσβαση μόνο σε μάνικες και ακροφύσια. Δεν υπάρχουν επαρκή κανόνια νερού και σύστημα αφρού ώστε να κρυώσει η δομή του πλοίου”.


Πιο συγκεκριμένα, η IUMI εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι ναυτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές με ανεπαρκή εξοπλισμό, ενώ τόνισε επιπλέον το δυστύχημα του MSC Flaminia, όπου 3 ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους. Το πλοίο καιγόταν για σχεδόν 6 εβδομάδες, το 70% του φορτίου καταστράφηκε και το πλοίο κατέστη ολική κατασκευαστική απώλεια.

Το IUMI αναγνωρίζει τις ρυθμίσεις της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS), αλλά καλεί σε περαιτέρω διάλογο μεταξύ της IMO, των ναυπηγών και των ναυτιλιακών για την βελτίωση της ικανότητας πυρόσβεσης στα πλοία container. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη οφείλουν να συνεργαστούν και να βρουν βιώσιμες λύσεις για την προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας στη θάλασσα.

Τα δύο πρόσφατα περιστατικά φωτιάς σε πλοία container που ανέφερε η IUMI είναι τα εξής:

– NNCI Arauco, 1 Σεπτεμβρίου 2016: Ξέσπασε φωτιά καθώς το πλοίο βρισκόταν στο Αμβούργο για εργασίες συγκόλλησης και κινητοποιήθηκαν 300 πυροσβέστες. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε διοξείδιο του άνθρακα και νερό χωρίς επιτυχία. Τελικά χρησιμοποιήθηκε αφρός και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

– Maersk Karachi, 13 Μαΐου 2016: Ξέσπασε φωτιά κατά τη διάρκεια συγκολλητικών εργασιών και χρειάστηκαν πάνω από 100 πυροσβέστες για να τεθεί υπό έλεγχο. Τελικά χρειάστηκαν κανόνια νερού για να σβήσει η φωτιά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ