2016-09-25 10:17:07
Φωτογραφία για Πάλεψε αλλά δεν κατάφερε να νικήσει το θάνατο ο Νίκος Σμαραγδής
Μια μέρα πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας για τον Καζαντζάκη, έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Διευθυντής Φωτογραφίας και αδερφός του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή

Πάλεψε σκληρά, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο.

Ο Νίκος Σμαραγδής, αδερφός του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, οπερατέρ και Διευθυντής Φωτογραφίας έφυγε από τη ζωή.

Το πλήγμα για την οικογένεια έρχεται μόλις μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη στο Ηράκλειο των γυρισμάτων για την ταινία του Γ. Σμαραγδή με θέμα τον μεγάλο Κρητικό Νίκο Καζαντζάκη.

Όπως έγινε γνωστό, η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα στο νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Τα αδέρφια Σμαραγδή, ο Νίκος, ο Γιάννης και ο φωτογράφος Ανδρέας, γεννήθηκαν στις Γωνιές Μαλεβιζίου.

Τα πρώτα τους σκιρτήματα και ο προσανατολισμός τους οφείλονται μάλλον στον διεθνώς αναγνωρισμένο φωτογράφο Δημήτρη Χαρισιάδη.

Το ντοκιμαντέρ του Γιάννη "Χριστιανικά Μνημεία" (2004) έχει σύμβουλο φωτογραφίας και διορθωτή χρώματος το Νίκο και βασίζεται θεματικά στις φωτογραφήσεις κειμηλίων του Ανδρέα.


Ο Νίκος οργάνωσε και διεύθυνε φωτογραφικά πολλά ντοκιμαντέρ του Γιάννη, δυο σίριαλ ("Χαίρε Τάσο Καρατάσο", "Σιγά… η πατρίδα κοιμάται") και τρεις ταινίες του (το μικρό πρωτόλειο "Δυο τρία πράγματα"… το μεγάλο πρωτόλειο "Κελλί Μηδέν" και τον δραματοποιημένο Καβάφη).

Τελευταία αναφορά ο "Ελ Γκρέκο" (2007) όπου στις σκηνές που γυρίστηκαν στην Κρήτη ήταν διευθυντής φωτογραφίας ο Νίκος Σμαραγδής.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ