2016-09-29 17:33:10
Φωτογραφία για Ξενοδοχείο το ακίνητο της Εκκλησίας και το εκκλησάκι δώρο;
Το ιστορικό ακίνητο στην οδό Μητροπόλεως 15, ιδιοκτησίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, όπου για δεκαετίες στεγαζόταν το Υπουργείο Παιδείας και ...Θρησκευμάτων είναι έτοιμο να λειτουργήσει, ως 5άστερο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens Hotel, του ομίλου Electra Hotels and Resorts.

Το κτίριο μισθώθηκε για 35 έτη (με option για επιπλέον 15) στην εταιρεία Ηλέκτρα Μητρόπολης ΑΞΤΕ, έναντι 700.000 ευρώ ετησίως.

Μέχρι εκεί όλα καλά..

Το θέμα είναι τι θα γίνει με το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμις που βρίσκεται ακριβώς απ΄έξω Οι φωτογραφίες το παρουσιάζουν λες και είναι κομμάτι του ξενοδοχείου. Επειδή ήδη πολλά έχουν αρχίσει να ακούγονται συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή. Οι εχθροί της Εκκλησίας καραδοκούν και διαρρέουν πως το εκκλησάκι θα αποτελεί μέρος του... φολκλόρ του πολυτελούς ξενοδοχείου, και πως θα είναι ανοιχτό στους ενοίκους του ξενοδοχείου και θα αναμεταδίδονται ψαλμωδίες και βυζαντινοί ύμνοι.


Η Αγία Δύναμις είναι μονόκλιτος βασιλική με καμάρα και κτίστηκε τον 16ο αιώνα.

Η εκκλησία ήταν γνωστή ως Μετόχι του Ροδακιού, από το όνομα της γειτονιάς της, αλλά και σαν Μεντελίτισσα, από την παραφθορά του ονόματος Πεντέλη σε Μεντέλη.

Η επωνυμία «Αγία Δύναμις» αναφέρεται στην Παναγία ως προστάτιδα των επιτόκων γυναικών, γι' αυτό και ο εορτασμός του ναού τελείται στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Γενεσίου της Θεοτόκου.

Ωστόσο η ιστορία φανέρωσε και μια άλλη κρυφή, αλληγορική έννοια της επωνυμίας «Αγία Δύναμη»: ο ναΐσκος αυτός αποτέλεσε στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 ουσιαστική Δύναμη για τους Έλληνες αγωνιστές.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ