2016-10-02 03:40:09
Φωτογραφία για Η ιστορία μιας ξεχωριστής φωτογραφίας...
Πριν από 30 χρόνια τέσσερις πιλότοι που σημάδεψαν τη Formula 1 πόζαραν στο pitwall του Estoril χαρίζοντας ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα ενσταντανέ στην ιστορία του σπορ Το 1986 έπρεπε να φτάσουμε στον τελευταίο αγώνα προκειμένου να κατοχυρώσει τον τίτλο ο Alain Prost.

Ο Γάλλος, o Βρετανός Λέων Nigel Μansell και οι Βραζιλιάνοι Nelson Piquet - Ayrton Senna διεκδίκησαν έως τέλους το Πρωτάθλημα.

Καθισμένοι και οι τέσσερις στο pitwall του Estoril στις 21 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς συνθέτουν ένα απίθανο καμβά, πελώριων προσωπικοτήτων της F1.

Ο μόνος «αστεφάνωτος» εκείνη τη εποχή είναι ο Ayrton. Βεβαίως όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου. Η εμφάνιση του στο Monaco του '84 με την "ξύλινη" Toleman Hart, η νίκη του στο βρεγμένο Estoril του '85 με την Lotus Renault δεν ήταν απλώς κορυφαίες επιδόσεις, ήταν τα διαπιστευτήρια του επόμενου Παγκόσμιου Πρωταθλητή, κι' όταν στο τέλος του '87 πηγαίνει στην McLaren, το ’88 δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον Prost.


Ο έτερος Βραζιλιάνος μετράει ήδη δύο τίτλους (’81 και ’83) με Brabham, ενώ το ’87 θα κατακτήσει και τον τελευταίο του με Williams Renault. Δεν είναι ιδιαίτερα φιλόφρων απέναντι στον συμπατριώτη για τον οποίον είτε εκφράζεται με απαξιωτικές κουβέντες, είτε αφήνει διάφορα υπονοούμενα.

Ο πείσμων Βρετανός θα περιμένει μέχρι το ’93, ώστε να κατακτήσει τον τίτλο με την ασυναγώνιστη FW 14/B με σχεδόν διπλάσιους βαθμούς από τον runner up και team mate του, Patrese, με 9 νίκες σε μια σεζόν.

Την επόμενη χρονιά δεν θα διστάσει να περάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να οδηγήσει για την Newman Haas στο PPG Indy. Έκανε pole και νίκη στoν πρώτο αγώνα, σημείωσε συνολικά πέντε νίκες, επτά poles και ρεκόρ γύρων (603) για ντεμπιτάν που ήταν επικεφαλής. Στέφθηκε Πρωταθλητής. Ο πρώτος rookie! Ο τρίτος Ευρωπαίος. Ήταν 40 χρονών!

Ο Prost ήταν ήδη Πρωταθλητής το ’85 με την McLaren, θα διπλασίαζε τους τίτλους του λίγους μήνες μετά από αυτή την εικόνα, θα επαναλάμβανε το '89, team mate πια του Ayrton και το '93 με την πρωτοποριακή Williams θα τους κάνει τέσσερις, σημειώνοντας και τις τελευταίες επτά νίκες της καριέρας του.

Τέσσερις αγωνιζόμενοι των προηγούμενων γενεών, έντεκα συνολικά τίτλοι και μια νότα νοσταλγίας από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΛΑΣ Σ. ΖΑΛΜΑΣ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ