2012-05-17 17:31:18
Φωτογραφία για ''ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΗΘΟΥΣ''
Είπε στους υπουργούς ο Π.Πικραμμένος

Σύντομη ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ή όπως χαρακτηριστικά είπαν συνεργάτες του Παναγιώτη Πικραμμένου, «συνεδρίαση, ουσιαστικά, γνωριμίας».

Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε από τους υπουργούς «λίγα λόγια, αρκετή δουλειά», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η οποία διήρκησε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται μέσα σε ένα μήνα και στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι «να οδηγήσει την χώρα σε ασφαλές λιμάνι στις επόμενες εκλογές, ώστε να προκύψει πολιτική λύση».

Προέτρεψε, κατά τις ίδιες πηγές, τα μέλη της κυβέρνησης να μιλούν μόνο για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους κι όχι για ευρύτερα ζητήματα, αποφεύγοντας τις δηλώσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν ή να αποκτήσουν κομματική χροιά και να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης.


Ο κ. Πικραμμένος πρότεινε και συμφώνησαν όλοι οι υπουργοί να μην λάβουν την αμοιβή που προβλέπεται για τα καθήκοντά τους στον ένα μήνα που θα τα ασκούν, ενώ τους ζήτησε διακριτικότητα και να πραγματοποιήσουν μόνο τα απαραίτητα υπηρεσιακά ταξίδια.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, την ανάγκη να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά αν κάποιες δεσμεύσεις μπορούν να συζητηθούν εκ νέου ,κάτι τέτοιο να επιδιωχθεί.

Στο ΝΑΤΟ ο ΥΠΕΞ, στην ΕΕ ο πρωθυπουργός 

Ακόμη έγινε γνωστό ότι στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν θα μεταβεί ο πρωθυπουργός και τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης κι αν χρειαστεί και ο υπουργός Άμυνας Φράγκος Φραγκούλης.

Αντιθέτως, ο κ. Πικραμμένος θα εκπροσωπήσει την χώρα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς επεσήμανε στη παρέμβαση του την ανάγκη να μην επικρατήσει χαλάρωση που μπορεί να ανατρέψουν τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του δημοσίου, καθώς και να αντιμετωπιστεί -συμβολικά και ουσιαστικά- η φοροδιαφυγή.

Στις σύντομες παρεμβάσεις τους, οι υπουργοί στάθηκαν στην ανάγκη να επικρατήσει κοινωνική ηρεμία.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Ρουπακιώτης ανέφερε ότι «πρέπει να αποπυρακτώσουμε τη ένταση», ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης έκανε λόγο για την ανάγκη καλού συντονισμού των υπουργείων και η υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου τόνισε ότι πρέπει να επικρατήσει η κοινωνική ειρήνη.

Στην συνέχεια οι υπηρεσιακοί υπουργοί κατευθύνθηκαν προς τα υπουργεία για τις τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Την αγωνία τους για την πορεία του τόπου εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών, τόσο ο απερχόμενος υπουργός Τάσος Γιαννίτσης όσο και ο νυν Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κ. Γιαννίτσης αποκάλυψε ότι του προτάθηκε να παραμείνει στο υπουργείο ή να αναλάβει άλλο κυβερνητικό πόστο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά αρνήθηκε.

Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι ότι η «συλλογική πορεία που έχουμε πάρει μοιάζει με μία  απομαγνητισμένη πυξίδα. Σε μία τέτοια πορεία δεν θα πάρω μέρος».

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε τη σημερινή φάση.  «Να επανενεργοποιηθεί η πυξίδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών αφού εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του κ. Γιαννίτση, τόνισε ότι «μου δίνει κουράγιο γιατί με δισταγμό ανέλαβα, γνωρίζοντας τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, την πολιτική αβεβαιότητα και την πρόσφατη κυβερνητική αστάθεια». «Πιστεύω ότι θα τα υπερβούμε» επισήμανε, «γιατί έχουμε ασφαλιστική δικλείδα την παράδοση δύο αιώνων κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε εκλογές καλές και άψογες όπως οι εκλογές της 6ης Μαΐου.

«Φεύγω με το κεφάλι ψηλά» δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά την διάρκεια της τελετής παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου στον υπηρεσιακό υπουργό, Χρήστο Κίτα. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μείωση της σπατάλης του ΕΣΥ, αλλά και τη μειωμένη κατά 2 δισ. ευρώ δαπάνη στο φάρμακο.

«Δεν ξέρω αν είναι νεοφιλελευθερισμός να λες την αλήθεια με ορθά κοφτά λόγια να μην έχεις κλείσει κανένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας και να έχεις κάνει εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από την φαρμακευτική δαπάνη» είπε.

Ο κ. Κίτας είπε: «Έχοντας διατελέσει καθηγητής ιατρικής, θεωρώ αδιανόητο να μην κάνω κάτι παραπάνω από το αυτονόητο που μας ζητείται».

Το κλίμα συναίνεσης που υπήρξε κατά τη διάρκεια της εξάμηνης συνύπαρξης τους στο Πεντάγωνο τόνισαν ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός Κ.Σπηλιόπουλος στη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στον υπηρεσιακό υπουργό Φράγκο Φραγκούλη. 

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι παρά τη ζοφερή οικονομική συγκυρία καταφέραμε να κρατήσουμε ψηλα το αξιόμαχο και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων, να διαφυλαξουμε, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, πολλα από τα κεκτημένα στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μην επιτρέψουμε καμία έκπτωση στα θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Αναφερόμενος στην εθνική συνεννόηση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία, ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιαννης Ραγκούσης παρατήρησε ότι υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, όπου δοκιμάστηκαν κομματικά αντανακλαστικά άλλων εποχών, αλλά επικράτησε το πνεύμα της συνεργασίας.

«Αυτή είναι η παρακαταθήκη που αφήνουμε στις επόμενες πολιτικές ηγεσίες. Άλλωστε, ο ελληνικός λαός επιθυμεί συνεργατικά σχήματα» τόνισε.

Ο απελθών υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος, αναφερόμενος στο επίπεδο της συνεργασίας της απελθούσης πολιτικής ηγεσίας, παρατήρησε ότι λύσαμε πολλά χρονίζοντα προβλήματα που βρήκαμε άλυτα.

Ο νέος υπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπο του.

«Η εντολή που μας δόθηκε είναι να οδηγήσουμε με ασφάλεια και ομαλά τη χώρα προς τις εκλογές ώστε στη συνέχεια να παραδώσουμε τα καθήκοντά μας σε μια πολιτική κυβέρνηση».

Κατέστησε σαφές ότι, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του, δεν θα υπάρξει καμία διολίσθηση στα θέματα εθνικής κυριαρχίας, παρά τον προβληματισμό που προκαλεί η οικονομική συγκυρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χωρίς Λο, αλλά με πίστη...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χωρίς Λο, αλλά με πίστη...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ