2016-10-03 13:57:09
Φωτογραφία για Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ: Και απλήρωτοι οι γιατροί και υπό κατάρρευση η ηλεκτρονική συνταγογράφηση!
Δευτέρα 3 Οκτώβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στα κάγκελα είναι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μετά τις νέες παραμέτρους που υποχρεώνονται να ακολουθήσουν μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η οποία είναι υπό κατάρρευση.

Σκηνές τρέλας έζησαν το πρωί της Δευτέρας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την Ένωησ ιςτρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ). Αιτία η κατάρρευση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μετά την ενσωμάτωση νέων υποχρεώσεων για τους γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ το θέμα που πρώτο αποκάλυψε το HealthReport.gr : «Έπεσε «μαύρο» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση! «Χρεώνει» φάρμακα που δε χορηγήθηκαν»

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου: «Η πολυβραβευμένη υπηρεσία της Ηλεκτρονικής Στιγμιογράφησης βρίσκεται υπό κατάρρευση, με αποτέλεσμα τη αδυναμία των ιατρείων να λειτουργήσουν σωστά, ραντεβού να ακυρώνονται και ασφαλισμένοι να καταγράφουν δρομολόγια».


Η Άννα Μαστοράκου

Και βέβαια το …κωμικόν του πράγματος είναι πως οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να γράφουν δίπλα από τη συνταγογράφηση των εξετάσεων τη…διάγνωση πριν ακόμη αυτή εκδοθεί, αφού για να αποφανθούν πρέπει πρώτα να δούνε τα αποτελέσματα τωνσυγκεκριμένων εξετάσεων.

«Όλα αυτά μετά και από την εμπνευσμένη απόφαση να υπάρχει ως προαπαιτούμενο για την καταγραφή ενός παραπεμπτικού εξετάσεων, η παρουσία διάγνωσης στον καθορισμό της αιτιολογίας μιας εξέτασης.

Το οξύμωρο στην υπόθεση είναι ότι οι εξετάσεις συνταγογραφούνται για να μπορέσει ο επιστήμονας να θέσει διάγνωση, αλλά η ΗΔΙΚΑ την ζητάει εκ των πρότερων!» σημειώνει εμφατικά η κ.Μαστοράκου.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παρότι θεωρούν ορθά τα μέτρα για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης, επισημαίνουν πως δε ρωτήθηκαν για να μπορούν να αποφανθούν για το σωστό τρόπο που πρέπει να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα, ενώ τονίζουν ότι όλα έγιναν με προχειρότητα.

Και απλήρωτοι και μπερδεμένοι

Στο μεταξύ όμως ενώ έχουν άλλο ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουν με το νέο σύστημα της συνταγογράφησης, παραμένουν απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ ακόμη από τον Μάρτιο.

«Κι ενώ όλα βαίνουν καλώς για τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, οι συμβεβλημένοι ιατροί υπολείπονται των πληρωμών τους για τον Απρίλιο, ενώ αρκετός αριθμός τους δεν έχει πληρωθεί ούτε για τον Μάρτιο και ενώ έχει ΗΔΗ καταστεί ληξιπρόθεσμος ο μήνας Μάιος.

Όσο κι αν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μιλάει για ενταλματοποιήσεις, δυστυχώς (για τους ιατρούς) πληρωμές δεν γίνονται στην πράξη.

Θέτουμε προ των ευθυνών τους τόσο την διοίκηση της ΗΔΙΚΑ όσο και αυτήν του εντολέα της (ΕΟΠΥΥ) για την αποφυγή τέτοιων κωμικοτραγικών καταστάσεων, διότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που ταλαιπωρούνται και όχι με αριθμούς και ποσοστά» σημειώνουν τα μέλη της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί πως από το πρωί της Δευτέρας επικράτησε συνωστισμός σε πολλά ιατρεία ιδιαίτερα της περιφέρειας, καθώς δεκάδες ασθενείς αλλά και γιατροί περίμεναν εναγωνίως να ξεκινήσει να λειτουργεί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πολλοί ασθενείς και μάλιστα ηλικιωμένοι έκαναν ολόκληρα χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν τις πόλεις και τα ιατρεία των γιατρών επειδή ακριβώς είναι αρχές του μήνα.

Έπρεπε να μεσημεριάσει για να λειτουργήσει το σύστημα και πάλι με προβλήματα.Διαβάστε ΕΔΩ: «Επανήλθε το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Τι δημιούργησε τα τεχνικά προβλήματα»

Για «απαράδεκτη αιφνίδια αλλαγή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης» μιλά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και απαιτεί «την άμεση ανάκληση της εφαρμογής υποχρεωτικής αναγραφής ICD10»
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ