2016-10-04 22:45:08
Φωτογραφία για 4 ερωτήσεις που θα κάνουν το παιδί να σας ανοιχτεί
Κάποια παιδιά είναι από τη φύση τους πιο ομιλητικά και θέλουν να μοιράζονται κάθε στιγμή της ημέρας τους με τους γονείς τους. Αντίθετα, κάποια άλλα είναι πιο κλειστά και δεν ανοίγουν εύκολα τα χαρτιά τους, τουλάχιστον αν δεν έχουν την κατάλληλη αφορμή. Αν, μαζί μ’ αυτό, αναλογιστούμε ότι ο χρόνος που περνάμε με τα παιδιά μας είναι ήδη πολύ περιορισμένος, θα πρέπει ν’ αναλάβουμε δράση.

Πώς θα κάνετε το παιδί να σας μιλήσει για το τι του συμβαίνει

1. «Πώς πέρασες σήμερα; Εγώ...»

Αν το παιδί απαντήσει μονολεκτικά, με ένα ξερό «καλά», μην προσπαθείτε να του εκμαιεύσετε με το ζόρι μια πιο αναλυτική απάντηση. Στην περίπτωση αυτή, το «κόλπο» είναι να ανοιχτείτε εσείς πρώτοι: μιλήστε του για το πώς περάσατε τη μέρα σας, τι σας άρεσε και τι διαφορετικό κάνατε. Μοιραστείτε μαζί του τις πιο σημαντικές στιγμές για να του δώσετε έτσι το έναυσμα να σας απαντήσει κι εκείνο. Σε περίπτωση που και πάλι δεν θέλει να συνεχίσει την κουβέντα, πείτε του «Αν θες, μου λες αργότερα πώς ήταν η δικιά σου μέρα.» Του δίνετε την ελευθερία της επιλογής, αν και το πιο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα αποφασίσει να σας ανοιχτεί.


Τι να μην κάνετε: Αποφύγετε ειρωνικές και θυμωμένες εκφράσεις, όπως «Σου έκανα μια ερώτηση. Δεν θα μου απαντήσεις;» ή «Δεν άκουσες τι σου είπα; Μην με αγνοείς». Έτσι, απλώς καταφέρνετε να το απομακρύνετε και ίσως να το φοβίσετε.

2. «Τι κάνουν οι φίλοι σου;»

Όλοι οι γονείς ανησυχούμε για τις παρέες του παιδιού μας. Το τρικ για να μας μιλήσει για τους φίλους του είναι να είτε να το ρωτήσουμε γενικά για το πώς περνάει μαζί τους, τι παιχνίδια παίζουν ή να το ρωτήσουμε συγκεκριμένα πώς είναι ο κολλητός/ κολλητή του. Το τελευταίο είναι ίσως πιο εύκολο για ένα παιδί που δεν ανοίγεται τόσο εύκολα.

Τι να μην κάνετε: Ανάκριση! Ερωτήσεις του τύπου «Ποιος είναι αυτός ο Κώστας; Δεν θέλω να μιλάς με παιδιά που δεν έχω γνωρίσει.» είναι απαγορευτικές. Ακόμα και αν έχετε τις αμφιβολίες σας για κάποιο από τα παιδιά που κάνει παρέα, προτιμήστε να το γνωρίσετε (π.χ. κανονίζοντας μια επίσκεψή του σπίτι σας). Διαφορετικά, το μόνο που κάνετε είναι να ενθαρρύνετε το παιδί να κρατάει μυστικά από εσάς -ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνετε.

3. «Θες να συζητήσουμε τίποτα καινούριο;»

Αν δεν έχετε καταφέρει να του εκμαιεύσετε ακόμα και την παραμικρή πληροφορία για το πώς πέρασε τη μέρα του, ρωτήστε το αν υπάρχει κάτι καινούριο που θέλει να μοιραστεί μαζί σας. Με αυτό τον τρόπο, το βάζετε στη διαδικασία να σκεφτεί αν έχει κάποιο νέο και να σας εξιστορήσει!

Σε περίπτωση που και πάλι αρνηθεί να σας μιλήσει, προσπαθήστε να καταλάβετε αν υπάρχει κάτι άλλο που ενδεχομένως επηρέασε αρνητικά την συμπεριφορά του. Τότε, είναι υποχρέωσή σας να «ανεβάσετε» τη διάθεσή του, περνώντας χρόνο μαζί του. Μια ταινία που περιμένε να δει πώς και πώς ή μια βραδιά παιχνιδιού στο σπίτι μπορεί να του φτιάξει το κέφι περισσότερο απ' ότι νομίζετε και να σας κάνει να δεθείτε. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας πώς θα διασκεδάσετε στο σπίτι τις μέρες που βρέχει. Τέτοιου είδους δραστηριότητες θα το βοηθήσουν να «ξεφύγει» και να ηρεμήσει!

Τι να μην κάνετε: Να αδιαφορείτε. Φράσεις όπως «Τι εννοείς ότι δεν έχεις κανένα νέο; Μην μου λες ψέματα. Απλώς δεν θες να μου μιλήσεις.» εκφράζουν επιθετικότητα και αδιαφορία. Να θυμάστε πως όταν το παιδί είναι άκεφο/ θλιμμένο, είναι χρέος σας να το κάνετε να αισθανθεί καλύτερα.

4. «Μήπως θες να σε βοηθήσω;»

Ακόμα και οι «μεγάλοι» πολλές φορές δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια. Για τα παιδιά, που ακόμα δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, είναι ακόμα πιο δύσκολο. Όταν βλέπετε ότι το παιδί δυσκολεύεται με κάποια «δουλειά», όπως το να καθαρίσει το δωμάτιό του ή αν δεν μπορεί να καταλάβει μια άσκηση του σχολείου, προσεγγίστε το και ρωτήστε το τι μπορείτε να κάνετε για να καθαρίσετε το δωμάτιο ή να  λύσετε μαζί την άσκηση. Μην ξεχνάτε να επιδιώκετε την σωματική επαφή για να το καθησυχάσετε σε περίπτωση που αισθάνεται ότι δεν τα καταφέρνει. Εκτός αυτού, είναι ένας ακόμη τρόπος να περάσετε λίγη ακόμη ώρα μαζί του!

Τι να μην κάνετε: Να μην του δίνετε «μασημένη» τροφή και να μην το κάνετε να αισθανθεί άσχημα ή ότι δεν είναι αρκετά ικανό. «Άσε με να το κάνω εγώ, θα τελειώσουμε πιο γρήγορα.» και άλλες παρόμοιες εκφράσεις απλώς του «κόβουν τα φτερά», αφού έτσι παίρνει το μήνυμα ότι όντως δεν μπορεί να τα καταφέρει. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, η ανασφάλειά του και μάλιστα από τους ίδιους τους γονείς του!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία με τα παιδιά μας, ήδη από μικρή ηλικία. Εξίσου σημαντικό, επίσης, είναι να θυμόμαστε ότι τα παιδιά τα καταλαβαίνουν όλα: πότε είμαστε εκνευρισμένοι, πότε θέλουμε να τ’ αποφύγουμε και πότε «ξεσπάμε» πάνω τους. Γι’ αυτό, ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ρόλος μας είναι να τους δείχνουμε την αγάπη και την υποστήριξή μας, ακόμα και όταν είμαστε στις «μαύρες μας» Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ