2016-10-04 23:45:07
Φωτογραφία για Ατυχής και άστοχη η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ για τις αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Δημοσιεύθηκε 04 Οκτώβριος 2016

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στην ΗΔΙΚΑ εξαιτίας της ξαφνικής τροποποίησης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την υποχρεωτική αναγραφή τουICD10 σε όλες τις εξετάσεις, στην οποία τονίσαμε το χάους που δημιουργήθηκε εξαιτίας αυτής της αιφνίδιας τροποποίησης.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ουδείς αμφισβήτησε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθορίζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που περιγράφονται στη με αριθ. πρωτ. Γ3γ/40426/5-7-2016 (ΦΕΚ2221/Β’/18-7-2016) υπουργική απόφαση με θέμα: «Κανόνες Παραπομπής Διαγνωστικών Εξετάσεων » όπως αυτή τροποποιήθηκε με την με Αριθμ. Γ3γ/οικ.56177 – ΦΕΚ B 2324 –27.07.2016 υπουργική απόφαση.

Ουδείς αναφέρθηκε στην ύπαρξη μη συναίνεσης του ιατρικού κόσμου, αντιθέτως τονίσαμετην ανάγκη πληροφόρησης για την αποφυγή του χάους που έχει δημιουργηθεί, αλλά και συνδρομής από την ομάδα εργασίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΙΣΑ.


Η έλλειψη ενημέρωσης άλλωστε από πλευράς της ΗΔΙΚΑ αποδεικνύεται παραχρήμα από μια γρήγορη περιήγηση στο διαδικτυακό της χώρο, όπου σε καμία ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων από 3/10/2016.

Οφείλει λοιπόν η ΗΔΙΚΑ να δείχνει σοβαρότητα τόσο στην τροποποίηση του συστήματος όσο και στις ανακοινώσεις που εκδίδει, καθότι η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη για την οποία φέρουν ευθύνη μόνο οι γιατροί και κανείς δεν πρέπει να παρακωλύει την άσκηση της ιατρικής, πόσω δε μάλλον σε τόσο χαλεπούς καιρούς που οι ασθενείς πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το φάρμακό τους σε ιδιωτική βάση.

Τέλος επανερχόμενοι στην πάγια θέση μας σύμφωνα με την οποία ο ΙΣΑ είναι υπέρ του ελέγχου μέσω σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ    ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ