2016-10-06 08:42:00
Φωτογραφία για Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: 3 λόγοι που θα αποτύχει η Λίστα Χειρουργείου
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com

Καταδικασμένη στην αποτυχία είναι η κατάρτιση της Λίστας Χειρουργείου που προπαγανδίζει η Αριστοτέλους (εδώ), κατά τους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), εφόσον βασικοί παράμετροι του συστήματος διατηρούνται αναλλοίωτοι.

Το Σωματείο εργαζομένων εκφράζει τρεις κυρίως ενστάσεις, αναιρώντας πλήρως τα κυβερνητικά επιχειρήματα:

Μείωση της αναμονής

Η καθυστέρηση για εισαγωγή ενός ασθενή στο χειρουργείο κυμαίνεται από μερικούς μήνες μέχρι και χρόνο σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις. Κατά συνέπεια η μείωση της αναμονής αποτελεί μείζον θέμα. Πώς όμως να μειωθεί ο χρόνος αναμονής, όταν δεν γίνονται επαρκείς προσλήψεις;

«Αντί η κυβέρνηση να προσλάβει όλους τους γιατρούς και όλο το υγειονομικό και άλλο προσωπικό που χρειάζονται τα νοσοκομεία για να χειρουργούνται οι ασθενείς στην ώρα τους, φτιάχνει λίστες αναμονής, οι οποίες με αυτές τις τεράστιες ελλείψεις θα εξακολουθήσουν να είναι μακροχρόνιες για την πλειοψηφία των ασθενών»υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.


Όπως επισημαίνουν η έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, υγειονομικών, ορθοπεδικών και άλλων υλικών, φαρμάκων κ.λπ., είναι τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι κενές οργανικές θέσεις εκτιμώνται στις 30.000. Την ίδια ώρα, δεκάδες χειρουργικά τραπέζια παραμένουν κλειστά, ενώ τα ανοιχτά λειτουργούν επί της ουσίας μόνο πρωί (απόγευμα – νύχτα μόνο τα έκτακτα, Χριστούγεννα – Πάσχα – καλοκαίρι τα μισά για να παρθούν οι άδειες του εξουθενωμένου προσωπικού). Κλειστά είναι κι εκατοντάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία εξαρτάται απόλυτα η πραγματοποίηση χειρουργικών πράξεων. Κατά συνέπεια, όσο δεν γίνονται προσλήψεις.

Ισότητα

Όμως ούτε η κατηγοριοποίηση που συνδέει τη βαρύτητα ενός περιστατικού με το χρόνο που θα γίνει το χειρουργείο, που προπαγανδίζει το Υπουργείο, στηρίζεται στις ανάγκες των ασθενών ή στις σημερινές δυνατότητες για την άμεση, πλήρη και δωρεάν ικανοποίησή τους.

«Από πού και έως πού σήμερα, εν έτει 2016, κάποιος και πολύ περισσότερο αν είναι παιδί με κάποιο ανατομικό πρόβλημα χωρίς «δυσλειτουργία» ή «γρήγορη εξέλιξη» μιας ασθένειας, αλλά με επίπτωση στην ψυχολογία του λόγω του προβλήματος, θα πρέπει να περιμένει πάνω από 6 μήνες για να γίνει χειρουργική αποκατάσταση; Αλλά και για όλα τα άλλα «τακτικά περιστατικά» μπορεί σήμερα να θεωρείται πολυτέλεια η άμεση χειρουργική αντιμετώπισή τους;» επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Άλλωστε, μέχρι κάποιος ασθενής να εκτιμηθεί ότι χρειάζεται να μπει στη λίστα για χειρουργείο, εντάχθηκε σε άπειρες άλλες λίστες αναμονής προκειμένου να εξεταστεί (συχνά από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων), να κάνει εργαστηριακές και άλλες εξετάσεις κ.λπ., ενώ πόσες φορές δεν έγινε εσωτερικός μετανάστης εξαιτίας της απουσίας δημόσιων υπηρεσιών υγείας γιατί στον τόπο διαμονής του;

Ενίσχυση της διαφάνειας

Ένα ακόμη επιχείρημα αφορά στο «φακελάκι», το οποίο η Αριστοτέλους επιδιώκει να περιορίσει με την κατάρτιση της λίστας. Όταν όμως κάποιος βρίσκεται σε ανάγκη και δεν μπορεί να επιταχύνει το χειρουργείο του δίνοντας «φακελάκι», απλά θα πάει στα απογευματινά ιατρεία ή στον ιδιωτικό τομέα.

«Αν ήθελαν να κόψουν το φακελάκι θα έπρεπε να πάρουν άλλα μέτρα, όπως η δημιουργία και οργάνωση ενός αποκλειστικά δημόσιου τομέα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με πλήρη επάρκεια σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, υγειονομικό υλικό και φάρμακα. Με εργασιακές σχέσεις μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής δουλειάς, με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο και μία εφημερία τη βδομάδα για τους γιατρούς αντί της σημερινής ελαστικότητας και εξόντωσης. Με μέτρα υγείας και ασφάλειας, με μισθούς που να ανταποκρί-νονται στην υψηλή, υπεύθυνη επιστημονική δουλειά τους και όχι σαν τους σημερινούς» καταλήγει το Σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ