2016-10-07 08:51:13
Φωτογραφία για «Ψαλίδισμα» και πρόχειρος έλεγχος για τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Τα βαρίδια του παρελθόντος φαίνεται πως θέλει να αφαιρέσει από τις «τσέπες» του ΕΟΠΥΥ, η Αριστοτέλους και προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση, στοχεύοντας στην ταχύτατη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μεταξύ αυτών και προς τους ασθενείς Τα μέσα που επιλέγει για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων προς τους παρόχους είναι το κούρεμα και ο πρόχειρος λογιστικός έλεγχος Στο σχέδιο νόμου «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, έως και τις 31.12.2012, προς τους παρόχους, χρέη που «κληρονόμησε» ο φορέας από τους τομείς περίθαλψης των ασφαλιστικών ταμείων που απορρόφησε. Τα χρέη αυτά υπολογίζονται σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ και οφείλονται προς φαρμακεία, ιατρούς και λοιπούς παρόχους.

Στόχος είναι η αποπληρωμή να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.06.2017. Αν η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί έως τότε και τα αδιάθετα υπόλοιπα επιστραφούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τότε «οι εναπομείνασες υποχρεώσεις βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου Φ.Κ.Α.[φορέας κοινωνικής ασφάλισης]».


Η καταβολή των χρεών, βέβαια, θα συνοδευτεί με την ανάλογη χορήγηση έκπτωσης σε οφειλές που δεν έχουν εκκαθαριστεί, ενώ η εξόφληση θα ακολουθήσει τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και την έκδοση χρηματικού εντάλματος. Με τη διάταξη αυτή θα εξοφληθούν και οι οφειλές προς ασθενείς, αλλά στο 100%.

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων συζητήθηκε και στη συνάντηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρουν τα μέλη του ΠΑΣΙΔΙΚ, ο Σ. Μπερσίμης εξέφρασε την πρόθεση του Οργανισμού να καταβάλει μέρος των παλαιών οφειλών αυτών, συνολικού ύψους περίπου 65 εκατ. ευρώ. Η αρχή θα γίνει με τον Οίκο Ναύτου και στη συνέχεια θα ολοκληρώσει την εκκαθάριση του έτους 2015.

Κατά την εκκαθάριση του 2015 υπολογίζεται ότι οι πάροχοι οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ ένα ποσό που δεν ξεπερνά τα 63 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό «θα συμψηφιστεί και θα παρακρατηθεί σε 8 ισόποσες δόσεις από τις επόμενες πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν, αρχής γενομένης από την πληρωμή μηνός Μαΐου τρέχοντος έτους», αναφέρουν. Αντιστοίχως, θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν τα έτη 2013 και 2014.

Στα λοιπά, έχει ενταλματοποιηθεί, σε ποσοστό 90%, ο Απρίλιος του τρέχοντος έτους και σε λίγες μέρες θα δοθεί εντολή ελέγχου του Μάιου. Εκτίμηση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ είναι ότι έως τα τέλη του 2016 θα έχει πληρωθεί έως και ο Αύγουστος, πιθανόν και ο Σεπτέμβρης. Ακόμη, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου των υποβολών, καθώς το δείγμα ελέγχου θα καθορίζεται με ηλεκτρονική διαδικασία.

Η ρύθμιση

Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 53) είναι η τάχιστη αποζημίωση των ενδιαφερομένων για τα νόμιμα σε αυτούς οφειλόμενα και, παράλληλα, ο σταδιακός εξορθολογισμός των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη διάταξη «το ποσοστό έκπτωσης που αφορά τις οφειλές, προ ΦΠΑ, του Ε.Ο.Π.Υ.Υ προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας καθορίζεται ως ακολούθως:

α. Διαγνωστικά Κέντρα – Εργαστήρια:

i) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%

ii) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%

β. Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης για δαπάνες Νοσηλείας ποσοστό έκπτωσης 10%

γ. Συμβεβλημένοι Ιδιώτες Ιατροί:

i) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 4.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%

ii) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 4.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%

δ. Προμηθευτές Υγειονομικού και λοιπού υλικού ποσοστό έκπτωσης 25%, για δαπάνες ειδικών νοσοκομειακών υλικών (υλικά λαπαροτομίας, ορθοπεδικά υλικά, καρδιοεπεμβατικά, ενδοφακοί, επιθέματα μαστού, υλικά αγγειοπλαστικής κ.α.):

ε. Συμβεβλημένοι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λ.π.) ποσοστό έκπτωσης 5%

στ. Φαρμακευτικές εταιρείες ποσοστό έκπτωσης 8%

ζ. Φαρμακεία ποσοστό 3,5%

Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, «που προκύπτουν από υπόλοιπο λόγω πληρωμής προκαταβολής, θα εξοφληθούν με έκπτωση 45% επί της συναλλακτικής αξίας (αξία παραστατικού στοιχείο προ Φ.Π.Α.) του απομένοντος (μετά την αφαίρεση της προκαταβολής) υπολοίπου».

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αποσβήνεται και κάθε απαίτηση των δικαιούχων προς τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος, όμως, διατηρεί το δικαίωμα οριστικού ελέγχου και εκκαθάρισης των υποβληθέντων λογαριασμών. «Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρούνται οι συμβεβλημένοι πάροχοι που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 100 παρ. 6 του ν. 4172/2013»

ΝΣ-Διάταξη ΕΟΠΥΥ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ