2016-10-07 13:47:17
Φωτογραφία για Οι τεχνικοί έδωσαν τη λύση για τον μετροπόντικα!
Τα εκπληκτικά σπήλαια που εντοπίστηκαν από τον μετροπόντικα στη σήραγγα του Αποσελέμη μπλόκαραν το έργο, αλλά τώρα βρέθηκε η λύση την οποία θα δώσουν τα ανθρώπινα χέρια! Μια παράκαμψη που γίνεται με συμβατικά μέσα για να φτιάξουν…γέφυρα στον μετροπόντικα είναι η καλύτερη λύση!

Το cretalive είχε δημοσιεύσει από την πρώτη στιγμή την αποκάλυψη που έκανε ο μετροπόντικας με τα εντυπωσιακά σπήλαια που είχαν εντοπιστεί τέλος Ιουλίου κατά την διάνοιξη που επιχειρείται .Αποτέλεσμα; Το έργο σταμάτησε! Τόσο για λόγους…αισθητικούς, αλλά και πρακτικούς καθώς υπήρξε κίνδυνος αν δεν είχε προηγηθεί στερέωση. Κι όλα αυτά ενώ είχε…φτάσει ο μετροπόντικας σε ένα εντυπωσιακό στάδιο, είχαν μείνει μόλις 1100 μέτρα για να…ξετρυπήσει στο Χώνος του Οροπεδίου!

«Τη βέλτιση τεχνική λύση που δεν θα είναι τόσο χρονοβόρα και ταυτόχρονα δεν θα εκτοξεύει το κόστος βρήκαν οι μηχανικοί και τεχνικοί που δουλεύουν στο έργο της διάνοιξης της σήραγγας Αποσελέμη» τόνισε ο κ.Καζάσης που από πλευράς ΟΑΚ παρακολουθεί στενά το θέμα και υπάρχει, όπως λέει συνεργασία με τον εργολάβο , την ΙΝΤΡΑΚΑΤ.


Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης επελέγη να υπάρξει μια παράλληλη μικρή σήραγγα στο σημείο που σταμάτησε ο μετροπόντικας ώστε να χωρούν να περάσουν άνθρωποι που θα βγουν μπροστά από τον μετροπόντικά και να γεφυρώσουν το σημείο όπου θα περάσει το μηχάνημα και να συνεχίσει να τρυπά!

«Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Με συμβατικά μέσα ανοίγουμε την παράλληλη αυτή σήραγγα. Συνολικά θα είναι 20 μέτρα πάνω κάτω. Θα περάσουν από εκεί τεχνικοί και θα βγουν μπροστά από τον μετροπόντικα για να γεφυρώσουν και ταυτόχρονα πρέπει να οχυρωθεί, να ενισχυθεί η οροφή για να μην υπάρξει κάποιος κίνδυνος. Δουλεύουμε δηλαδή σε δύο παράλληλα έργα, να το πούμε έτσι που πρέπει να προχωρήσουν. Και για το έργο και για τους ανθρώπους.» τόνισε ο κ.Καζάσης που επεσήμανε ότι αφού προχωρά η τεχνική λύση τώρα η μάχη είναι με τον χρόνο!

«Ναι, δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο, τρέχει και η εταιρεία. Ο χειμώνας μπορεί να κατεβάσει νερά. Μέχρι τώρα έχουν ανοίξει τα 7 μέτρα από τα είκοσι. Κάνουν μισό μέτρο την ημέρα. Υπολογίζουν ως το τέλος του μήνα να έχουν τελειώσει και να κάνουν τις εργασίες που πρέπει» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ.Καζάση το έργο καθυστέρησε, αλλά η λύση που δόθηκε είναι η καλύτερη δυνατή και ελπίζουν όλοι να…μην ξαναβρεθεί κάτι άλλο στην πορεία ώσπου να τελειώσει!

«Σκεφτείτε ότι με αυτό το απρόοπτο χάσαμε τον Αυγουστο και τον Σεπτέμβριο. Θα προχωρήσουμε εάν δεν συμβεί κάτι άλλο…» δήλωσε και τόνισε ότι το κοστος προϋπολογίζεται για αυτό το επιπλέον έργο 800.000 ευρώ.

«Είναι όμως σημαντικό γιατί η σήραγγα για τον Αποσελέμη είναι κρισιμη. Για το νερό που θα έρχεται» κατέληξε ο κ.Καζάσης.

Θυμίζουμε ότι η σήραγγα εκτροπής των υδάτων Οροπεδίου έχει συνολικό μήκος 3425,50 μ. σε οριζόντια προβολή  και σταθερή κατά μήκος κλίση ίση με 15,07% σε όλο το μήκος της. Ο αγωγός πτώσης, χαλυβδοσωλήνας DN 1800 χλσ., που τοποθετείται εντός της σήραγγας εδράζεται σε βάθρα επι της πλάκας δαπέδου σε όλο το μήκος της σήραγγας.

Η εκσκαφή και η  επένδυση της κυκλικής σήραγγας οροπεδίου Λασιθίου γίνεται με μηχάνημα ολομέτωπης κοπής για την διάτρηση σηράγγων με  διπλή ασπίδα .

 Η εσωτερική διάμετρος της σήραγγας μετά την επένδυση θα είναι 4,35μ ενώ η εκτιμώμενη διάμετρος εκσκαφής της σήραγγας με ΤΒΜ θα είναι περίπου 5,05μ. Η εσωτερική επένδυση θα γίνει με προκατασκευασμένα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος C40/50 (segments) πάχους 0,20μ.

 Ο σχεδιασμός του ΤΒΜ καθώς και οι υποστηρικτικοί συρμοί του αυτού είναι πλήρως εξοπλισμένοι έτσι ώστε να παρέχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία , εφόδια και εγκαταστάσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του έργου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ