2016-10-08 08:20:17
Φωτογραφία για ΤΟΜΣΕΝ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ 1,5%
Επιφυλακτικός για το κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης μπορούν να ανταποκριθούν στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν ορίσει οι πιστωτές, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, τονίζοντας ότι το Ταμείο μπορεί να στηρίξει ένα πρόγραμμα βασισμένο σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%. Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον και σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Τόμσεν είπε ότι, με βάση τους υπολογισμούς του ταμείου, οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.

«Μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ. Εάν η Ε.Ε. και η Ελλάδα θέλουν ένα πρόγραμμα με πιο φιλόδοξους στόχους, πρέπει να δούμε πώς βγαίνουν οι αριθμοί. Δεν πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι σύμφωνο με πιο φιλόδοξους στόχους και δεν μιλώ για στόχους για το επόμενο έτος και το 2018, αλλά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», εξήγησε. Ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ ετοιμάζει ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία θα δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο, μαζί με την καθιερωμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.


Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι, παρότι η Ελλάδα ανέλαβε να το μεταρρυθμίσει, το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει το ετήσιο έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ. Όπως είπε, υπάρχουν ελλείμματα στον ασφαλιστικό τομέα αλλά και προβλήματα στο φορολογικό όπου εξαιρούνται σημαντικά τμήματα του πληθυσμού, ως 60% αφορολόγητο. Εξέφρασε επιπλέον την πεποίθηση του Ταμείου ότι ορισμένες από τις βασικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. «Και αυτό που μας ανησυχεί είναι το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα της», τόνισε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους, αλλά και ένα σύστημα χορήγησης επιδομάτων ανεργίας.

Παράλληλα, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι τo ΔΝΤ συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις σχετικά με το νέο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ επέμεινε ότι υφίσταται ζήτημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και γι΄ αυτό απαιτείται ελάφρυνσή του. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Τόμσεν, ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει απαραιτήτως «κούρεμα» και συμπλήρωσε ότι αναμένονται συζητήσεις για το θέμα αυτό με αξιωματούχους της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ