2016-10-11 08:29:06
Φωτογραφία για ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και οι Ιρλανδοί σύμβουλοι που έχουν αναλάβει το φιλόδοξο και υπερ-αισιόδοξο σχέδιο δημιουργίας και λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ο ΕΦΚΑ μετατρέπεται εν τη γενέσει του σε γίγαντα με πήλινα πόδια και αβέβαιο μέλλον, καθώς το σχέδιο προϋπολογισμού του νέου ταμείου, αθροίζει ελλείμματα που οδηγούν σε μια απειλητικών διαστάσεων «μαύρη τρύπα» της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

Η τρύπα αυτή προβλέπεται να περιοριστεί στο 1,124 δισ. ευρώ μετά από πρόσθετες διορθωτικές αλλά και απροσδιόριστες ενέσεις ρευστότητας της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή μάλιστα «καμπανάκι» έχει χτυπήσει και αναφορικά με τις διαδικασίες διοικητικής και ασφαλιστικής ενοποίησης του συστήματος, ενώ πληθαίνουν οι φωνές, ακόμη και στους κόλπους των Ιρλανδών συμβούλων της NICO που έχει αναλάβει το έργο της συγκρότησης του νέου ενιαίου φορέα, για τουλάχιστον 6μηνη καθυστέρηση στη δημιουργία της νέας δομής.


Αναλυτικά: 

Ακόμη και με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) και της ιρλανδικής NICO, η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 φαντάζει αδύνατη. Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι ούτε οι «κλειστές συναντήσεις» που θυμίζουν σεμινάρια σε πρωτοετείς φοιτητές οικονομικού πανεπιστημίου, ούτε τα ταξίδια στη Βόρειο Ιρλανδία μπορούν να βοηθήσουν. Πολύ περισσότερο, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εργασίας και τα Ταμεία αποκλείονται από τις διαδικασίες. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να είναι ανάστατοι και να αντιδρούν επί δικαίους και αδίκους.

Προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το εγχείρημα, τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπoυλος υπέγραψε μια σειρά αποφάσεων που συστήνουν πολυμελείς επιτροπές για την κατάρτιση Οργανισμού, αλλά και Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών. Και οι δύο αυτές σημαντικές παρεμβάσεις αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις τόσο στους κόλπους των εργαζόμενων, καθώς το νέο Οργανόγραμμα του Υπερ-ταμείου θα καθορίσει και τις θέσεις ευθύνης που θα αναλάβουν οι εργαζόμενοι και βάσει των οποίων θα επανακαθοριστούν και οι μισθοί τους, ενώ ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών αναμένεται να προκαλέσει έντονες αναταράξεις σε εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους καθώς θα καθορίσει ενιαίους κανόνες–παροχές για εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποφάσεις που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπoυλος, συγκροτούνται μία Επιτροπή που αφορά «την κατάρτιση Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)» και μία Ομάδα Εργασίας «για την κατάρτιση του Οργανισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)». Η Επιτροπή απαρτίζεται από 15 μέλη, τα οποία προέρχονται από το ΙΚΑ, το ΕΤΑΠ–ΜΜΕ, το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ, αλλά και από αρμόδια διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Η Επιτροπή αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραδώσει πόρισμα για την κατάρτιση του Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών του νέο Υπερ-ταμείου κύριας ασφάλισης. Αντίστοιχα, η πρώτη ομάδα Εργασίας θα είναι 10μελής, θα απαρτίζεται από στελέχη όλων των παραπάνω Ταμείων.

Με άλλες αποφάσεις, συστήνονται επιτροπές για την προετοιμασία εγκυκλίων, αποφάσεων, κανονισμών καθώς και την επίλυση ζητημάτων που αφορούν θέματα ασφάλισης και εισφορών μισθωτών και εργοδοτών, καθώς και θέματα συντάξεων και επανυπολογισμού, την καταγραφή λειτουργικών προδιαγραφών, την τροποποίηση και την βελτίωση πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και την είσπραξη εισφορών, την ενοποίηση περιουσίας κ.α. Όλα τα οργανωτικά αλλά και τα ασφαλιστικά θέματα είναι ανοικτά και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, οι μόνες παρεμβάσεις του υπουργείου σε σχέση με την υλοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου, είναι αυτές που αφορούν τις περικοπές των συντάξεων, και αυτές όχι όλες ακόμη Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ