2016-10-12 08:55:29
Φωτογραφία για ΠΟΕΔΗΝ: Επικοινωνιακό τρικ η αύξηση των νοσοκομειακών δαπανών
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com

Νέα έρευνα για τον εξοπλισμό στο ΕΣΥ πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλοντας επικίνδυνες συνθήκες διάγνωσης και θεραπείας σε 30 νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Η περίπτωση του Σισμανογλείου είναι χαρακτηριστική. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ασθενής ο οποίος προσήλθε στην εφημερία με ραγέν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (εσωτερική αιμορραγία), χειρουργήθηκε αναγκαστικά «στα τυφλά» από τους αγγειοχειρουργούς, καθώς η διάγνωση με αξονικό ήταν αδύνατη. Τα δύο μηχανήματα που διαθέτει το Σισμανόγλειο είναι χαλασμένα και η διακομιδή του ασθενούς στο Αμαλία Φλέμινγκ δεν υπήρχε χρόνος να γίνει, λόγω του επείγοντος της κατάστασής του. Για καλή του τύχη σώθηκε.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι τον περασμένο μήνα η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει ότι το Νοσοκομείο “κορμός” των εφημεριών στην Αττική έχει μείνει χωρίς αξονικό τομογράφο, αφού και οι δύο είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών (1,5 χρόνο ο ένας, 2 μήνες ο άλλος). Μετά την ανάδειξη του θέματος, η Εθνική Τράπεζα δώρισε μία λυχνία στο Σισμανόγλειο. Για την επισκευή του ενός μηχανήματος απαιτούνταν επιπλέον η αγορά ορισμένων ακόμη ανταλλακτικών. Τα χρήματα ωστόσο δεν δόθηκαν από το Υπουργείο.


«Μετά το καραβάνι της Υγείας στην Αθήνα, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση αύξηση του ορίου δαπανών των Νοσοκομείων 10 και 20 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένες δαπάνες. Όμως πρόκειται για άλλο ένα επικοινωνιακό τρικ» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Όπως εξηγεί περαιτέρω, στην αρχή του έτους το όριο δαπανών καθορίζεται στο 90% επί των εγκεκριμένων πιστώσεων. Συνεπώς, απλά το όριο διαμορφώθηκε στο 100% όπως γινόταν πάντα από τις κυβερνήσεις στο τέλος του έτους, ήτοι 1,156 δις ευρώ για το 2016, όταν πέρυσι ήταν 1,5 δις ευρώ.

«Ανακοινώνονται χιλιάδες προσλήψεις και όμως το προσωπικό μειώνεται. Τα Νοσοκομεία τέλος του έτους σε ληξιπρόθεσμα θα οφείλουν πάνω από 1,5δις ευρώ. Κι όμως ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να λέει ότι δεν τους ενδιαφέρει η άμεση εκταμίευση της δόσης του 1,8δις ευρώ που προορίζεται για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για όλους αυτούς τους λόγους, πολλά ιδρύματα που προσφέρονται να δωρίσουν ιατρικό εξοπλισμό θέτουν προϋποθέσεις: η προσφορά των μηχανημάτων να γίνεται όταν είναι έτοιμοι οι χώροι υποδοχής και να είναι στελεχωμένοι με το κατάλληλο προσωπικό. Θέλουν έτσι να εξασφαλίσουν την άμεση λειτουργία τους και όχι να αραχνιάζουν στις ζελατίνες» σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Στην Πάτρα το «καραβάνι της υγείας»

Συνεχίζοντας τον αγώνα για τη σωτηρία του ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ διοργανώνει πορεία 12 χιλιομέτρων στην Πάτρα, στις 3 Νοεμβρίου 2016.

Η πορεία θα εκκινήσει από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στις 7 π.μ. και περνώντας μέσα από την πόλη θα διέλθει μπροστά από τις Υγειονομικές Μονάδες για να καταλήξει στη Γέφυρα του ΡΙΟΥ- ΑΝΤΙΡΙΟΥ, την οποία και θα αποκλείσει συμβολικά.

Δείτε αναλυτικά τις ελλείψεις μηχανημάτων και λοιπού νοσοκομειακού εξοπλισμού: poedin_axonikoi
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ